Ballastwaterverdrag gaat over één jaar in

Branche: Zeevaart | Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Vanaf september 2017 is het voor zeeschepen verplicht om het op andere plaatsen in de wereld ingenomen ballastwater te zuiveren voor het geloosd wordt.

Finland heeft het IMO Ballastwaterverdrag geratificeerd en daarmee komt een van de langstlopende IMO dossiers in een volgende fase. Het brutotonnage onder de vlaggenstaten van de landen die het verdrag geratificeerd hebben moet boven de 35 procent liggen om een jaar later van kracht te gaan. Dit percentage kroop de afgelopen jaren zeer langzaam richting de kritieke grens. Met de ondertekening door Finland komt het op 35,14 procent.

Vanaf 8 september 2017 moeten schepen voor de vernieuwing van hun IOPP certificaat een ballastwater behandelingssysteem hebben geïnstalleerd. Het feitelijke gevolg is nu dat binnen vijf jaar na 8 september 2017 vrijwel alle zeeschepen voorzien moeten zijn van een ballastwatermanagementsysteem.

Volgens secretaris-generaal Kitack Lim van de IMO is grootste begunstigde van het verdrag het wereldwijde maritieme milieu, zo liet hij in een reactie aan de website van Seatrade weten. “Het verspreiden van zogenaamde exoten via het ballastwater van schepen is een grote bedreiging voor de biodiversiteit op onze planeet. De (micro)organismen leiden dikwijls tot onomkeerbare ecologische en economische schade voor kustgebieden”, aldus Lim.

De ratificatie door Finland brengt een einde aan twaalf jaar onzekerheid over of en wanneer ballastwatermanagementsystemen verplicht raken aan boord van zeeschepen. Het nieuws is een flinke opsteker voor toeleveranciers en reparatiewerven die de afgelopen jaren apparatuur hebben ontwikkeld in afwachting van het ingaan van de regelgeving.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland