Artic Sunrise kan er weer even tegen

Branche: Scheepsbouw, Zeevaart | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

Na een omvangrijke dok- en onderhoudsbeurt van negen maanden bij Niesteren Sander Repair in Delfzijl kan actieschip ‘Arctic Sunrise’ van Greenpeace er weer even tegen.

Volgens Deepak Prabhakaran, hoofd van de vloot van Greenpeace International, is de levensduur van de voormalige ijsbreker verlengd met minimaal vijftien jaar. “We hebben niet alleen werkvertrekken en accommodaties voor de bemanning geheel vernieuwd maar ook de machines en de scheepshuid,” aldus de Indiër. “Daarnaast hebben we de opslagcapaciteit van de rioolwatertanks uitgebreid.” De hulpsystemen zijn volgens Pabhakaran zo’n vier jaar geleden reeds gemoderniseerd. Van de negen maanden in Delfzijl lag het schip zo’n 23 dagen in een van de twee droogdokken.

Foto: Greenpeace / Markel Redondo

De ‘Arctic Sunrise’ werd in 1974 gebouwd als de ijsbreker Polarbjørn (‘ijsbeer’) door de Noorse scheepswerf Vaagen Verft A/S. Sinds 1995 gebruikt Greenpeace het 49,5 meter lange en 11,55 meter brede schip voor acties tegen vooral olie- en gaswinning in het poolgebied.

De Arctic Sunrise (610 dwt) kreeg in 2013 internationale bekendheid toen de bemanning zich vastketende aan een productieplatform van Gazprom bij Nova Zembla. Rusland arresteerde de opvarenden en legde het actieschip, dat Amsterdam als thuishaven heeft, in Moermansk aan de ketting.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland