Arriva Danmark bestelt nog twee elektroveerboten bij Damen

Branche: Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Afgelopen zomer werd bekend dat Damen vijf elektroveerboten van het type 2306 E3 gaat bouwen voor Arriva Danmark. De schepen gaan varen op de waterwegen van Kopenhagen. Omdat de routes die de ferries gaan varen langer zijn dan aanvankelijk was voorzien, heeft Arriva de order uitgebreid tot zeven schepen.

Damen won de tender voor de bouw van de nieuwe veerboten door sterk in te zetten op duurzaamheid. Varen op biodiesel en een hybride motorisering werd ook overwogen, maar uiteindelijk bleek een volledig elektrische veerboot de meest duurzame optie. Daarnaast moesten de ferries tenminste zestig passagiers kunnen vervoeren en functioneren binnen de bestaande infrastructuur en dienstregeling. 

Damen heeft een ontwerp gemaakt voor een veerboot met een capaciteit van tachtig passagiers, die kan aanmeren aan de bestaande aanlegsteigers. Aan beide uiteinden van de route installeert Damen oplaadpunten waar de veerboot binnen zeven minuten volledig kan worden opgeladen.

Grotere accu

Doordat het Deense OV-agentschap kiest voor langere routes zijn voor de ferries grotere accu's nodig. Ook het laadsysteem van de terminal in het havengebied moet een grotere capaciteit krijgen.

"Om op een stabiele manier toegang te krijgen tot het laadsysteem moeten de ferries worden vastgemaakt aan de steiger", zegt Bastiaan Vink, design and proposal engineer bij Damen. Om deze uitdaging het hoofd te bieden bedacht Damen een automatisch afmeersysteem. Bijkomend voordeel is dat hiermee een dagelijkse energiebesparing in de orde van 10 procent wordt bereikt.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland