ArcelorMittal en Dow werken aan opslag en hergebruik CO2 in haven

Branche: Havens | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

ArcelorMittal en Dow Benelux starten proeven met een nieuwe installatie die koolstofdioxide en koolstofmonoxide afscheidt uit de gassen die ontstaan tijdens de productie van staal. De installatie staat op het bedrijfsterrein van het Gentse ArcelorMittal in North Sea Port.

Het afgescheiden en geconcentreerde CO2 wordt geschikt gemaakt voor opvang en opslag (‘Carbon Capture and Storage’) of hergebruik (‘Carbon Capture and Utilization’). Dit maakt het gebruik ervan als grondstof voor de chemische industrie mogelijk. Dow gebruikt de koolmonoxide (CO) om koolwaterstoffen te maken, terwijl ArcelorMittal dit inzet voor de productie van bio-ethanol.

Carbon2value

Het zogenoemde Carbon2value-project is bedoeld om de nieuwe technologie, die op laboratoriumschaal is bewezen, in een industriële omgeving te testen. Enkele jaren geleden al namen ArcelorMittal Gent en Dow samen met nog enkele internationale partners het initiatief om samen te werken aan nieuwe CO2-reductiemethoden.

Het project sluit aan bij de ambities van North Sea Port om actief samen te werken om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. “We zijn trots op deze twee bedrijven in North Sea Port die de handen ineen slaan om oplossingen voor het klimaat in de praktijk te brengen”, zegt ceo Daan Schalck van het havenbedrijf.

CO2-besparing

De bedrijven willen de resultaten van de proeven gebruiken om de technische en economische haalbaarheid van het CO2-besparende concept in kaart te brengen. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen zal de regionale en maatschappelijk kansen evalueren. Het project loopt nog tot eind 2020. De resultaten worden gepubliceerd en gepresenteerd op het Carbon2Value-eindsymposium.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland