ArcelorMittal bouwt oven voor 'autostaal' in North Sea Port | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe oven werd feestelijk in gebruik genomen door het personeel van het staalbedrijf (foto: ArcelorMittal)

ArcelorMittal bouwt oven voor 'autostaal' in North Sea Port

redactie | vrijdag 9 november 2018
Havens

ArcelMittal opent in Gent een ultramoderne oven voor de productie van Fortiform, een nieuwe staalsoort die wordt toegepast in de automotive sector. Met een investering van 65 miljoen euro verankert het bedrijf zich verder in North Sea Port.

Het gaat om een oven voor de dompelverzinkingslijn Sidgal 3, waar Fortiform wordt ontwikkeld. Deze nieuwe staalsoort is interessant voor auto-onderdelen omdat ze 10 tot 20 procent lichter is, zuiniger en dus beter voor het milieu. "Dankzij de nieuwe technologie kunnen autobouwers de uitstoot van personenwagens beperken tot 95 gram CO2 per kilometer tegen 2020", aldus ArcelorMittal. Daarnaast is het nieuwe autostaal ook veiliger bij een autocrash. Om het staal te produceren moet het worden blootgesteld aan een zeer specifieke temperatuurcurve. Dat is niet mogelijk met de bestaande ovens.

Verankering in North Sea Port

Recent kondigden ArcelorMittal Gent en North Sea Port nog de bouw aan van een overdekte laadkade in North Sea Port: de zogenoemde ‘All Weather Terminal’.

Eind vorig jaar nam ArcelorMittal in het havengebied een 220-meter-lange kademuur in gebruik. Dankzij de nieuwe kade – een investering van het havenbedrijf en de staalfabriek met Europese steun - kan de aanvoer van schroot en de afvoer van slakken uit de hoogovens van ArcelorMittal Gent ook via het water. De kade kan bovendien door andere bedrijven worden gebruikt.

Partners Maritiem Nederland