Antwerpen en Zeebrugge onderzoeken havenfusie | Maritiem Nederland
Nieuws
Het Amerikadok en het karakteristieke Havenhuis in de haven van Antwerpen (foto: Wikipedia)

Antwerpen en Zeebrugge onderzoeken havenfusie

redactie | woensdag 17 januari 2018
Havens

De havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan dit jaar onderzoeken hoe ze hun samenwerking kunnen intensiveren. "Een fusie tussen de twee havens is zeker niet uitgesloten", zei ceo Jacques Vandermeiren van Havenbedrijf Antwerpen bij de presentatie van de overslagcijfers over 2017.

De wens om de samenwerking te verdiepen, is vooral afkomstig van Zeebrugge. De recente fusie van de havens van Gent en Vlissingen is wat dit betreft een belangrijke motivatie. Zeebrugge, dat sterk is in de doorvoer van auto's, loopt het risico als relatief kleine haven alleen achter te blijven. Het is de vraag of Zeebrugge de noodzakelijke investeringen in digitalisering kan blijven opbrengen.

Hoewel Vandermeiren zegt geen enkel scenario uit te sluiten, benadrukte hij dat Zeebrugge "geen oplossing is voor de vraag naar extra capaciteit die in Antwerpen voorligt". Om haar ambitie tot uitbreiding van de containeroverslag waar te maken wil het havenbedrijf nieuwe terminals bouwen in een nieuw aan te leggen havenbekken, het Saeftinghedok. Onomstreden is de aanleg van het Saeftinghedok niet, want hiervoor moet het dorp Doel (bekend van de kerncentrale) verdwijnen.

De totale overslag van Antwerpen nam in 2017 toe met 4,4 procent tot ruim 223 miljoen ton. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat er sprake is van een record. Wat groeit betreft scoort Antwerpen beter dan Rotterdam. Uit voorlopige cijfers van Havenbedrijf Rotterdam blijkt dat de totale overslag over 2017 met 1,5 procent is gestegen. Met een groei van 10 procent van de containeroverslag doet Rotterdam het wel beter dan Antwerpen (+ 4 procent).

Partners Maritiem Nederland