Alle maritieme geschillen bij rechtbank Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Een zwaar beschadigde tanker bij Kooiman in Zwijndrecht.

Alle maritieme geschillen bij rechtbank Rotterdam

Bart Stam | dinsdag 10 januari 2017
Maritieme Cluster

De rechtbank Rotterdam behandelt vanaf 1 januari alle civiele scheepvaartzaken van Nederland. Dit hebben de Tweede en Eerste Kamer in 2016 besloten om de kwaliteit en efficiëntie van de maritieme rechtspraak te verhogen.

Dit betekent dat de maritieme kamer in Rotterdam, waar zich de grootste haven van Nederland en Europa bevindt, voortaan alle zakelijke conflicten behandelt. Voorbeelden zijn ladingschade, aanvaringen, exploitatie van schepen en goederenvervoer op zee en in de binnenwateren. De belangrijkste partijen die gebruikmaken van de maritieme rechtbank zijn rederijen, cargadoors, stuwadoors, transportbedrijven en verzekeringsmaatschappijen maar ook scheepsbouwers en maritieme advocaten. Deze bedrijven zijn in groten getale gevestigd in en rond de Rotterdamse haven.

Momenteel behandelen de elf arrondissementsrechtbanken in Nederland zo’n 130 civiele scheepvaartzaken per jaar. “Door deze zaken onder te brengen bij de rechtbank Rotterdam, kunnen onze maritieme rechters nog meer vlieguren maken en zich verder specialiseren”, aldus woordvoerder Pelle Biesmeijer. “Deze rechtbank heeft de grootste maritiem-juridische kennis van Nederland.” Een gespecialiseerde maritieme rechtbank betekent volgens Biesmeijer ook dat de Rotterdamse haven aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats voor bedrijven.

“Bovendien verstevigt deze exclusiviteit de internationale concurrentiepositie van de Rotterdamse haven ten opzichte van bijvoorbeeld Londen of Shanghai”, zegt de persvoorlichter. De maritieme kamer in de Maasstad kan ook mondiale scheepvaartzaken behandelen als hierover afspraken zijn gemaakt in de ladingovereenkomst. Vandaar dat de rechtbank procedures nu ook volledig in het Engels kan voeren. Datzelfde geldt voor de processtukken. Verder hebben voortaan alle Nederlandse uitspraken een Engelstalige samenvatting.

Ook de KVNR vindt de concentratie bij de rechtbank Rotterdam een goede zaak. “De exclusieve behandeling van scheepvaartgeschillen door één maritieme kamer in Nederland draagt bij aan de verdere specialisatie op maritiem gebied”, aldus KVNR-directeur Martin Dorsman. “Voor Nederlandse reders is het belangrijk te weten dat er kwalitatieve goede rechtspraak is en niet alleen in gevallen dat er een geschil is ontstaan. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dit bijdraagt aan een goed vestigingsklimaat voor bedrijven.”

Partners Maritiem Nederland