Alewijnse tekent voor elektrische refit Samuel de Champlain

Branche: Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Elektrische system integrator Alewijnse Marine heeft opdracht gekregen voor de elektrische refit van TSHD Samuel de Champlain. Het baggerschip krijgt dual-fuel motoren en vaart straks ook op LMG.

De Franse rederij GIE Dragages-Ports laat de 117 meter lange, 8500m³ sleephopperzuiger ombouwen naar een dual fuel voortstuwing, waarbij de scheepsmotor draait op een mengsel van scheepsdiesel en LNG. Samuel de Champlain, geëxploiteerd door de haven van Nantes-Saint-Nazaire, is het eerste baggerschip in Europa dat wordt omgebouwd naar deze dual fuel applicatie.

Tijdens de conversie op de werf van Damen Shiprepair Dunkerque worden de dieselgeneratoren vervangen door dual fuel motoren en worden er LNG-opslagtanks aan boord geïnstalleerd. De uitvoering start na de zomer van 2018 en duurt honderd dagen. Om deze korte doorlooptijd te halen, gaat Alewijnse met een drie-ploegendienst werken. Inmiddels is Alewijnse gestart met de engineering en een studie naar harmonische als voorbereiding op de elektrische ombouw.

Elektrische ombouw

Zodra Samuel de Champlain bij Damen Shiprepair Dunkerque arriveert, start Alewijnse met het demonteren en verwijderen van oude apparatuur en bekabeling. Daarna gaat Alewijnse door met de upgrade van het power management systeem (PMS) en het alarm en monitoring systeem (IAS), het vervangen van het brandalarmsysteem en het bekabelen, aansluiten en cold wire testen van nieuwe apparatuur. Bovendien levert en installeert Alewijnse ATEX-verlichting in de gaszones, een CCTV-systeem, een gasdetectiesysteem en soft starters voor jetpompen en elektrische voorstuwing (900 en 600kW, 6,6KvA).

Stimulering door EU

Met de opdracht voor TSHD Samuel de Champlain verstevigt Alewijnse zijn positie in de LNG en dual fuel markt. Eerder dit jaar leverde Alewijnse de complete elektrische afbouw op van de door Bodewes gebouwde LNG tanker BN803 Coralius, het eerste volledig in Europa gebouwde schip dat LNG zowel kan bunkeren als transporteren. Het schip maakt deel uit van de vloot van gastankerrederij Anthony Veder.

De conversie van de Samuel de Champlain maakt deel uit van een initiatief van de EU om LNG-aandrijvingen te stimuleren op short sea schepen die langs de Europese Atlantische kust varen. Het project wordt gefinancierd door het Connecting Europe Facility-programma van de Europese Commissie. De conversie moet de haalbaarheid aantonen van het gebruik van LNG als brandstof op kleinere schepen.

Daarnaast past de ombouw in de missie van GIE Dragages-Ports om kosten te besparen door een lager brandstofverbruik en minder motoronderhoud en draagt het bedrijf tegelijkertijd bij aan een vermindering van CO2-uitstoot.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 10-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland