Alewijnse bouwt mee aan nieuw baggerschip voor Cemex

Branche: Baggeren, Scheepsbouw, Toeleveranciers | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Damen Shipyards heeft Alewijnse Marine opdracht gegeven voor de complete elektrische installatie van de eerste Damen Marine Aggregate Dredger (MAD) 3500, een innovatief baggerschip voor zand- en grindwinning op de Noordzee. Het schip wordt gebouwd voor Cemex UK Marine.

Alewijnse verzorgt onder meer de engineering en levering van het complete elektrische pakket, inclusief elektrische panelen, schakelborden, kabels en bijbehorende installatiematerialen. Daarnaast is Alewijnse verantwoordelijk voor het ijzerwerk en algemene installatiewerkzaamheden, waaronder de installatie van de elektrische systemen voor de baggerapparatuur en overkoepelende scheepssystemen; alsmede de inbedrijfstelling.

Het schip wordt gebouwd op de Roemeense werf van Damen in Galati. Zelf heeft Alewijnse een vestiging in het Roemeense Galatz. Dit gegeven en de goede samenwerking met Damen bij de bouw van eerdere schepen gaf de doorslag bij het verlenen van de opdracht. Valentin Petrea, manager operations, is blij dat Alewijnse van meet af aan betrokken is bij het ontwerp. "We zetten graag opnieuw onze kennis en ervaring in om de klant tevreden te stellen. Op die manier hopen wij meerwaarde te leveren, zodat Damen in de toekomst nog meer van dit type schepen in opdracht krijgt.”

Efficiënt baggerschip

De MAD 3500 is een 103,5 meter lang baggerschip met een DWT van bijna 7.000 ton en een snelheid van 12 knopen. Na oplevering is dit schip het efficiëntste baggerschip uit de vloot van Cemex. Het kan tot 20 procent meer aggregaten vervoeren dan het 99-meter lange zusterschip Sand Heron, dat door MAD 3500 zal worden vervangen. MAD 3500 voldoet aan het Lloyd's Register ECO-certificaat, een klasse-notatie voor milieu-eisen en aan de CAC-3 notatie voor het (hoge) bemanningscomfort aan boord. 

Ervaring met baggerschepen

In opdracht van Damen Shiprepair Dunkerque werkt Alewijnse meer aan de ombouw van de 117 meter lange, 8500m³ sleephopperzuiger Samuel de Champlain (die een dual fuel voortstuwing krijgt).  Voor Barkmeijer Shipyards levert Alewijnse de elektrische installatie en automatisering aan boord van twee nieuwe sleephopperzuigers, die zijn ontworpen voor het baggeren van zand en grind aggregaten op de zeebodem. In 2017 verzorgde het bedrijf de complete elektrische afbouw van TSHD Spauwer. 

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland