Stremming bij Tiel weer ongedaan gemaakt

Branche: Binnenvaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Om verzilting van de Nederlandse rivieren te voorkomen heeft Rijkswaterstaat de stuw in de Lek bij Hagestein deels opengezet. De extra kubieke meters die voor 'tegendruk' moeten zorgen, worden ingelaten via de Prins Bernhardsluizen bij Tiel. De stremming van de sluizen is inmiddels teruggedraaid.

Onder normale omstandigheden laat de stuw bij Hagestein 8 kubieke meter water per seconde door. Op dit moment is dit 30 m3/seconde. Om de veiligheid van de scheepvaart te waarborgen, besloot Rijkswaterstaat de Prins Bernhardsluizen af te sluiten. Gevolg is dat schepen die vanuit Duitsland in de richting van Amsterdam varen, moeten hun route verlegen via de Nederrijn.

Aanleiding voor het openzetten van de stuw is de toenemende verzilting bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en de monding van de Hollandse IJssel bij Krimpen. Het doorlaten van extra water op de Waal helpt om het zout terug te dringen. 

Forse vertraging

Hoewel Rijkswaterstaat vorige week al aankondigde dat sluiten van de sluizen een serieuze optie was, zegt Koninklijke BLN-Schuttevaer te zijn overvallen door de maatregel. Nautisch adviseur Marleen Buitendijk vroeg zich maandagochtend 6 augustus meteen af of het niet mogelijk was één van de twee sluizen bij Tiel open te houden en de andere te gebruiken om zoet water door te laten.

"Niet alle schepen kunnen de route over de Nederrijn nemen. Vooral grote schepen zullen nu via Dordrecht of Krimpen moeten varen, waardoor de vertraging tot zo'n tien uur kan oplopen", aldus Buitendijk in het FD.

Weer open

De brancheorganisatie voor de binnenvaart voerde intensief overleg met Rijkswaterstaat over de ontstane situatie en de gevolgen voor de scheepvaart, met name op Amsterdam. Uiteindelijk bleken de verwachte problemen met stroming mee te vallen. Maandagavond werden de Prins Bernhardsluizen weer opengesteld voor de scheepvaart. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 2-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland