Afrikaanse kapers richten veel schade aan op Blue Marlin

Branche: Zeevaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Het zware-ladingschip 'Blue Marlin' van Boskalis was op 5 mei het doelwit van een gewelddadige kaappoging voor de kust van Equatoriaal Guinea. De twintig bemanningsleden zijn bevrijd door de marine van het West-Afrikaanse land en een Spaans marineschip dat toevallig ter plaatse was. De bemanning kwam met de schrik vrij, maar de kapers hebben veel schade aangericht.

Na het lossen van een lading in de wateren van Equatoriaal Guinee was de Blue Marlin volgens planning vertrokken met bestemming Malta. In de loop van de middag werd het schip vanaf een zodiac geënterd door meerdere gewapende piraten. Door snel handelen wisten alle twintig bemanningsleden zich veilig te stellen in de zogenoemde 'citadel', een zwaar beveiligde ruimte in het schip die is uitgerust met diverse communicatiemiddelen en met noodrantsoen.

Na het alarmeren van de lokale autoriteiten en de Navo- missie in de Golf van Guinea (MDAT-GoG) zette Equatoriaal Guinee direct twee helikopters in, gevolgd door een van hun marineschepen en een schip van de Spaanse marine, dat deel uitmaakte van de MDAT-GoG missie.

Maandagochtend werd de Blue Marlin geënterd door de marine van Equatoriaal Guinee en Spanje en volledig doorzocht. De piraten waren inmiddels vertrokken en de bemanning kon worden bevrijd uit de citadel. De bemanningsleden verkeren in goede gezondheid. Gedurende hun tijd aan boord van de Blue Marlin hebben de kapers veelvuldig geschoten en veel materiële schade op de brug aangericht, waardoor het schip onbestuurbaar is. Het schip bevindt zich nu op circa 40 mijl afstand van Equatoriaal Guinee in internationale wateren.

Na de bevrijding van de Blue Marlin zijn beide marineschepen vertrokken. Het schip van Equatoriaal Guinee heeft vijf gewapende beveiligers aan boord achtergelaten ter beveiliging van de Blue Marlin. Boskalis heeft inmiddels een zeesleepboot gemobiliseerd om de Blue Marlin naar een veilige locatie te brengen.

Snelle beëindiging

In een reactie op de website van Boskalis complimenteert ceo Peter Berdowski de bemanning voor hun professionele en adequate optreden. "Tevens wil ik mijn grote dank uitspreken aan de  marine van Equatoriaal Guinee voor hun snelle en daadkrachtige handelen, alsook aan de Spaanse marine voor hun assistentie via MDAT-GoG. Door hun optreden kon deze kaping snel worden beëindigd en zijn onze collega’s in veiligheid gebracht.”

Geen einde aan piraterij

Nederlandse reders mogen naar verwachting vanaf eind van het jaar particuliere beveiligers aan boord meenemen, maar de vraag is in hoeverre dit Nederlandse schepen en zeevarenden nu echt meer bescherming biedt tegen piraterij. Het maakt in ieder geval geen einde aan de piraterij en voorkomt niet dat schepen worden gekaapt en bemanningen worden gekidnapt. De (mislukte) kaping van de Blue Marlin is helaas geen uitzondering. Vorig jaar werden tijdens een kaping elf bemanningsleden gekidnapt van het Nederlandse vrachtschip FWN Rapide van de Groningse rederij ForestWave. In het aprilnummer van Maritiem Nederland verscheen een achtergrondartikel over piraterij anno 2019.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland