ABN Amro, Samsung en haven Rotterdam stappen in blockchain-pilot

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

ABN Amro, Samsung SDS en Havenbedrijf Rotterdam beginnen met een pilot op basis van blockchaintechnologie. Doel is een papierloze integratie van fysieke, administratieve en financiële stromen bij containertransport.

"De betaling, administratie en het fysieke vervoer van containers zijn op dit moment gescheiden circuits”, zegt Paul Smits, CFO Havenbedrijf Rotterdam. “Bij een containertransport van China naar Rotterdam zijn nu gemiddeld 28 partijen betrokken. Het transporteren, volgen en financieren van goederen en diensten moet even makkelijk worden als het online bestellen van een boek.” Voor de ontwikkeling van de pilot tekent BlockLab (een initiatief van het havenbedrijf).

Open platform

“In de pilot gaan we al die stromen integreren: van workflow management in combinatie met track & trace tot aan de  digitalisering van papieren documenten zoals de vervoersbrief en de financiering van de verhandelde goederen of diensten", zegt Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking van ABN Amro. De pilot moet uitmonden in een open, onafhankelijk en wereldwijd platform dat uitgaat van het verladersperspectief. Door de logistieke ketens transparanter en efficiënter te maken zijn besparingen van miljoenen euro’s mogelijk, verwacht De Kluis.

“Blockchain biedt aan alle partijen in een logistieke keten de mogelijkheid om, door middel van gevalideerde data en zonder centrale leiding, de activiteiten te laten coördineren", zegt Sanghun Lee, president van Samsung SDS Europe. "Bijzonder aan dit project is dat we voor het eerst verschillende blockchains in Korea en Nederland, via een overkoepelende 'notary' met elkaar verbinden."

De pilot start begin volgend jaar en moet in februari de eerste resultaten opleveren. Daarna kunnen ook andere partijen zich bij het (wereldwijde) platform aansluiten.

 

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland