ABB is klaar voor MRV-regelgeving | Maritiem Nederland
Nieuws
Supertankers die de haven van Long Beach binnengaan, gebruiken de software van ABB om real-time data te meten.

ABB is klaar voor MRV-regelgeving

Jan Spoelstra | dinsdag 20 juni 2017
Zeevaart, Toeleveranciers

De ABB-module om brandstofverbruik en CO2-uitstoot per reis te monitoren en rapporteren, heeft dit voorjaar de goedkeuring van verificatiebureau Verifavia gekregen.

Met de module kunnen reders die varen met ABB’s ‘decision support software suite’-systemen nu gemakkelijk officieel voldoen aan de monitorings- en rapportage-eisen van de MRV (monitoring, reporting en verification)-richtlijnen van de IMO die op 1 januari 2018 in werking treedt, en waarvoor reders deze zomer de voorbereidingen moeten treffen. Het onafhankelijke verificatiebureau Verifavia voerde de certificering uit.

De module verzamelt en visualiseert data afkomstig van sensoren in het schip die het brandstofverbruik en CO2-emissies meten. De software koppelt dit aan snelheid, afgelegde afstand en vervoerde lading - en kan zo rapporten produceren om aan de MRV-regelgeving te voldoen. Vervolgens kunnen er rapportages gegenereerd worden. Schepen boven een brutotonnage van 5.000 ton die Europese havens aandoen, moeten onafhankelijk van de vlaggenstaat vanaf 2018 een jaarlijks rapport betreffende CO2-emissies per veroverde ton-kilometer kunnen laten zien.

“Wij willen reders vooral ontzorgen”, zeg global solutions manager Jaap-Jan Stoker van ABB. “De regelgeving die eraan komt is voor iedereen hetzelfde, maar hoe ga je die rapporten produceren? Maak je er mensen voor vrij? Of zorg je voor slimme IT aan boord die je een hoop werk uit handen neemt?”

De nieuwe module kan moeiteloos ingepast worden binnen bestaande maritieme software van ABB. De decision support software suite van ABB is onder andere in staat om weerdata, stroming, beladingsconditie en de hydrodynamische karakteristieken van het schip om te zetten in de meest veilige en efficiënte route en snelheid. Stoker: “Wij hopen bovendien dat gebruiksgemak en praktisch nut van onze nieuwe module reders ervan overtuigd om meer slimme systemen aan boord te laten draaien, zodat ze qua milieuprestaties ver voor de regelgeving uit blijven lopen.”

Naast het leveren van slimme software aan de maritieme industrie levert ABB tal van andere producten die worden gebruikt om schepen efficiënter en duurzamer te maken. Een voorbeeld hiervan is de Marine Torductor, een sensor die wordt gebruikt om nauwkeurig de motor- en brandstofefficiëntie te meten. Ook biedt ABB over de gehele wereld in haar Marine Academy tal van trainingen aan op het gebied van Energy Efficiency en samenhangende regelgeving, om zo de competentie en bewustwording van haar klanten op deze terreinen te vergroten. 

Voor ABB is dit een kleine aanvulling op een trend die al jaren gaande is. Volgens Stoker is het natuurlijk wel een belangrijke mijlpaal wanneer jouw systeem gecertificeerd is door een toonaangevend verificatiebureau binnen de maritieme industrie. Volgens een persbericht van het Zwitserse concern zet het bedrijf al jaren in op digitalisering, het op afstand monitoren van systemen aan boord, het voorspellen en plannen van optimale onderhoudsintervallen en steeds verder geautomatiseerde schepen.

Partners Maritiem Nederland