Aanleg 'gat' in Brouwersdam kan beginnen

Branche: Baggeren, Maritieme Cluster | Auteur: Lennart Kik | Publicatiedatum:

Provinciebestuurders, recreatie- en natuurorganisaties hebben er tien jaar lang aan gewerkt om het getijde terug te krijgen in het Grevelingenmeer. Met de 75 miljoen euro uit de Rijksbegroting voor de aanpak van natuur en waterkwaliteit in de grote Rijkswateren is de financiering eindelijk rond.

De aanleg van een ‘gat’ in de Brouwersdam kan nu beginnen en daarmee kan een getijde van 30 tot 50 cm terugkomen in het Grevelingenmeer. Het is de verwachting dat door de verversing met het zoute Noordzeewater binnen twee jaar nauwelijks nog zuurstofloos water in het meer aanwezig zal zijn.

Het geld voor het project Grevelingenmeer komt uit een pot van 275 miljoen euro voor het verbeteren van de waterkwaliteit in de grote Rijkswateren. Op veel plekken is het diepere water zuurstofloos geworden en is er geen bodemleven meer. Ook voor de Eems-Dollard is 16 miljoen euro vrijgemaakt. Daar gaat het om een project voor het herstel van kwelders voor de Groningse kust.

Ontwerpopgaven

Voor de doorlaat in de Brouwersdam heeft Rijkswaterstaat een referentieontwerp gemaakt. In dat ontwerp is de doorlaat 34 m breed en bestaat deze uit vijftien betonnen kokers van 8 x 8 m. De kokers worden geacht 1000 m3/s water door te laten, waardoor in het Grevelingenmeer een getijdewerking gaat ontstaan van 30 tot 50 cm.

Rijkswaterstaat roept Nederlandse waterbouwers op om mee te denken over de verdere detaillering van het ontwerp. Een van de ontwerpvraagstukken betreft de vorm van de kokers en de vraag of er getijdeturbines in de doorlaat moeten komen. Ook over het ontwerp van de doorgaande weg over de doorlaat, een veilige vispassage en de afsluitbaarheid van de dam bij een storm op de Noordzee, mogen de waterbouwers meedenken.

Rijkswaterstaat hoopt in 2020 met de uitvoering te kunnen beginnen. In dat geval zou de doorlaat in 2024 klaar kunnen zijn. Op basis van de ervaringen met de openstelling van het Veerse meer kan de zuurstofloosheid dan in 2026 tot het verleden behoren. 

Artist impression van de doorlaat in de Brouwersdam (foto: RWS)

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 09-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland