Aanbesteding voor opvolger onderzoekschip Navicula | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de nieuwe Navicula, die het bestaande onderzoekschip uit 1981 moet vervangen (foto: NIOZ)

Aanbesteding voor opvolger onderzoekschip Navicula

redactie | vrijdag 26 juli 2019
Scheepsbouw

Eind augustus start het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) de Europese aanbesteding voor de opvolger van onderzoekschip 'Navicula'.

Het betreft een aluminium ondiep-water onderzoekschip - met afmetingen van 36  bij 9 m en een diepgang van 1 m - dat geschikt is voor onderzoeksprojecten op de Waddenzee, de Zeeuwse wateren en de Noordzeekust. Bovendien moet het vaartuig geschikt zijn om regelmatig droog te vallen en in zeer ondiep water te opereren.

Aan boord is een groot werkdek voorzien, inclusief A-frame op het achterschip en J-frame midscheeps, plus accommodatie voor 16 opvarenden inclusief bemanning.

De aanbesteding wordt opengesteld via TenderNed en bestaat uit een selectiefase, waarbij geïnteresseerde gegadigden zich kunnen kandideren voor deelname, en een gunningsfase, waarbij aanbiedingen dienen te worden ingediend op basis van specificaties van een conceptontwerp.

De oude Navicula maakt vanaf 1981 deel uit van de NIOZ-vloot, die verder bestaat uit de onderzoeksvaartuigen Pelagia en Stern en het waddenponton Richel. Naar verwachting moet de 'Navicula II' vanaf 2021 operationeel zijn.

Partners Maritiem Nederland