Inhoud Maritiem Nederland

Editie 1 van 2018 heeft als thema Havens en Offshore

 

In deze editie onder meer de volgende onderwerpen:

Pieter van Oord: 'We kunnen de Chinezen aan'

“Ik onderschat ze niet”, zegt Pieter Van Oord, CEO van de Rotterdamse waterbouwer Van Oord, over de Chinese concurrentie op de internationale baggermarkt. Maar hij zegt zich geen zorgen te maken dat we ze niet aan kunnen. “Want dat kunnen we.” “Ook hun arbeidskosten gaan stijgen en dan gaat het uiteindelijk om wie de beste technologie heeft en die hebben wij.”

Kansen voor groene groei

Met Project Zero moet de CO2-uitstoot in de havens van Delfzijl en Eemshaven fors worden terug gedrongen. Een uitdaging, zegt Groningen Seaports-directeur Cas König: “We zijn goed voor 7 procent van de nationale CO2-productie, dus er valt hier wel wat te halen. We hebben nul discussie gehad over de noodzaak van het project. De sense of urgency is er echt.”

Zeewier nieuwe sector in offshore

Wie denkt dat we de Noordzee ten volle benutten, moet zich eens verdiepen in zeewier. Op zee is er voldoende ruimte om dit te kweken, bijvoorbeeld in windparken. De eerste proeven zijn succesvol en bieden perspectief op grootschalige kweek van zeewier. De grote windparken zou je kunnen benutten om drijvende installaties neer te leggen waarin zeewier groeit.

Den Helder mikt op vier troeven

Port of Den Helder NV heeft met de Routekaart 2030 een ambitieus meerjarenplan ontwikkeld om van Den Helder een innovatieve en duurzame haven te maken. “Er liggen hier volop kansen als servicehaven voor offshore windturbines op de Noordzee maar ook voor een intensieve samenwerking tussen de Koninklijke Marine en het maritieme bedrijfsleven.”

Eerste Watertruck weldra op het water

Concordia Shipbuilding uit Werkendam gaat voor ruim 9,5 miljoen euro de eerste achttien bakken bouwen voor het Europese project Watertruck+. Het project moet het vrachtvervoer over de kleine binnenwateren laten opleven. Hiervoor worden ­– al dan niet zelf-varende – duwbakken geladen en varen ze naar grotere vaarwegen waar ze in konvooi verder gaan.

Schone en veilige sloop zeeschepen

IMO en EU schieten tekort in hun pogingen om een eind te maken aan mensonterende en milieu verwoestende praktijken bij de sloop van zeeschepen. Reders moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen, klinkt uit de mond van brancheorganisaties. “Reders zullen zelf afspraken moeten maken over het slopen van schepen, voordat de overheid hen regels oplegt.”

 Schepen zullen langzamer varen

Net als andere industriële sectoren moet de scheepvaart toewerken naar verlaging van emissies en op den duur zelfs helemaal zonder uitstoot opereren. Maar hoe kom je daar met schepen die nu nog grotendeels op zware stookolie varen? “De meerderheid van de maritieme industrie is conservatief, maar gelukkig zijn er ook daadkrachtige first movers”, zegt Tore Longva. Hij is de keynote speaker tijdens het MET Event op 15 maart.

Deel deze pagina

Partners Maritiem Nederland