Inhoud Maritiem Nederland

Editie 5 van 2018 heeft als thema Zeevaart & Elektrische en Hvbride voortstuwing

 

In deze editie onder meer de volgende onderwerpen:

‘Met alleen zon en wind redden we het niet

Jan Valkier, ceo van tankrederij Anthony Veder, is al vele jaren een warm pleitbezorger van LNG als brandstof voor de scheepvaart. Op dit moment is het aandeel van zeeschepen die op deze brandstof varen nog zeer beperkt, maar nu er bestellingen zijn geplaatst voor 18 cruiseschepen en negen grote containerschepen die LNG gaan gebruiken is de doorbraak wel erg dichtbij.

Noorse elektroveerboot zet nieuwe maatstaf

Beperking van het gewicht is de grootste uitdaging bij het ontwerp van grotere elektrische schepen. Dat zegt Anstein Aa, technologiemanager bij Brødrene Aa, de bouwer van een van ’s werelds grootste elektrisch aangedreven schepen van het moment, die eerder dit voorjaar in de vaart genomen werd. “Ook de vermogenselektronica voor de aandrijving maakt een schip zwaar.”

Onboard daagt maritieme sector uit

“Wij dagen de maritieme industrie uit om de bedrijfsprocessen tussen de wal en het schip te optimaliseren.” Aan het woord is Florus Wilming van Onboard. Samen met Erwin Strik bedacht hij het open digitale platform voor de scheepvaart waarin alle data aan boord van een schip samen komt. “Het platform is er, nu is het aan de industrie. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor.”

3d metaal printen is veelbelovende techniek

De ontwikkelingen in het 3d printen van metalen objecten voor de maritieme industrie gaan snel. Het biedt dan ook veel voordelen. Zo is er minder materiaal nodig, kan er sneller worden geleverd en is de levering betrouwbaarder. Twee pioniers in het printen van metalen objecten voor de maritieme industrie zijn RamLab op het voormalige RDM-terrein en Huisman Equipment in Schiedam.

Samen werken aan slimme scheepvaart

Met 18.000 werknemers, vijf miljard euro omzet en tweehonderd vestigingen in zeventig landen is Wärtsilä een bedrijf om rekening mee te houden. Een van de drie hoofddivisies is Wärtsilä Marine Solutions. “Wij ontwikkelen slimme en duurzame systemen voor toekomstige schepen,” zegt Teus van Beek, general manager market innovation bij Wärtsilä Marine Solutions.

Deel deze pagina

Partners Maritiem Nederland