Inhoud Maritiem Nederland

Editie 6 van 2018 heeft als thema Zakelijke dienstverlening en SMM 2018

 

In deze editie onder meer de volgende onderwerpen:

Traditionele markt worstelt met innovatie

Anno 2018 staan de scheepvaart en de maritieme sector voor nieuwe risico’s. Denk aan cyber security, autonoom varende schepen, onbemande transporten en varen langs de arctische route. Hoe haakt de verzekeringsindustrie in op deze nieuwe risico’s? Maritiem Nederland sprak met Peter van den Brink, industry director Energy, Marine & Logistics bij Aon in Rotterdam.

Online surfen op echte golven

Een witte vlek in het internetbereik? Onacceptabel voor de moderne maatschappij, die altijd en overal internet wil. Maar hoe zorg je daar op zee voor? In een Europees project realiseert ingenieursbureau Svašek Hydraulics samen met andere partners voor de kust van Scheveningen een proeftuin. De eerste doelgroep: de Nederlandse Olympische zeilers.

Brandstof uit de prullenbak

Uit plastic afval gaat de haven van Amsterdam ‘ecodiesel’ produceren. Kwaliteit van de brandstof wordt dezelfde als aan de pomp, zwavelarm. Reders in de binnenvaart willen het bunkeren. Als de eerste fabriek van International Green Energy Solutions (IGES) operationeel is, staan de ondernemers klaar om zeventig van deze plastic-naar-brandstof fabrieken te bouwen.

Markt elektrische veerboten is blijvertje

Damen heeft contracten voor de levering van vier elektrische veerboten aan Canada. De schepen worden hybride uitgevoerd, maar reders zien de diesel vooral als backup in geval van problemen of als opstapje naar een volledig elektrische toekomst. Het ontwerp van dit soort schepen vergt meer inzicht in het toekomstige gebruik dan dat van conventionele veerboten.

Weg vrij voor nieuwe verdienmodellen

Een bezoek aan de SMM in Hamburg is dit jaar meer dan ooit een must voor reders en scheepsbouwers. Vooral nu de IMO dit voorjaar heeft bepaald dat de CO2-uitstoot door de scheepvaart in 2050 met minstens 50 procent (ten opzichte van 2008) terug moet, is het de hoogste tijd voor reders om de juiste investeringsbeslissingen voor ombouw of nieuwbouw van schepen te nemen.

Deel deze pagina

Partners Maritiem Nederland