Inhoud Maritiem Nederland

Editie 5 van 2019 heeft als thema 'Elektrisch & Hybride'

MNL 4-2019 

Noorwegen wijst de weg

In 2015 introduceerde Noorwegen een ambitieus twintigjarig programma om de uitstoot van broeikasgassen in de scheepvaart met 40 procent terug te dringen. De initiatiefnemers wisten zowel de overheid als de Noorse maritieme industrie mee te krijgen. In de eerste vier jaar heeft het Green Shipping Programme vijftien aansprekende projecten gerealiseerd. Als het aan DNV GL-directeur Narve Mjøs ligt, mag de transitie richting decarbonisatie nog wel wat extra vaart krijgen. Op de vraag of het programma Noorwegen een concurrentievoordeel geeft, zegt hij: “Zeker. De energietransitie zorgt voor the best business opportunity in the world.”

Groener naar de windmolens varen

Dok en Scheepsbouw in Woudsend bouwt twee nieuwe Crew Transfer Vessels voor Windcat Workboats. Alewijnse verzorgt de elektrische installatie. De uitdaging is om de CTV’s veilig, comfortabel én milieuvriendelijk te maken.

Boze geesten op zee

Zieltjes winnen doet Leon Rasser zelden. Meestal verjaagt de extraverte scheepspastor boze geesten en deelt hij sim-kaarten uit in het Zeemanshuis van de Amsterdamse Haven. “Zeevarenden hebben vooral behoefte aan een luisterend oor.”

‘Not everything fits in a steel box’

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Dit keer Jumbo Maritime uit Schiedam, de specialist in het vervoer van zware lading over de wereldzeeën.

Deel deze pagina

Partners Maritiem Nederland