Inhoud Maritiem Nederland

Editie 6 van 2019 heeft als thema 'Marine & Havens'

MNL 6-2019 

‘Samen de toppositie behouden’

Hoe kijkt het naar eigen zeggen grootste havenindustrieel complex van Europa naar Brexit, Chinese investeringen en haveninnovaties anno 2019? En hoe zit het met die eeuwige broederstrijd met Rotterdam? Luc Arnouts, directeur Internationale relaties bij Port of Antwerp, spreekt in geuren en kleuren over het havencomplex aan de Schelde. “Met de huidige containerterminals kunnen we nog groeien, maar we zitten qua containeroverslag aan de grens van onze optimale productiviteit. Vergelijk het met een zaal vol dozen. Als je die helemaal vol zet, kost het veel moeite om de achterste doos weg te halen. Dat geldt ook voor een containerterminal.”

Innovatiekraamkamer bestaat tien jaar

De mega windturbines van de toekomst worden straks misschien in elkaar in gezet met een tetraëdervormige megahijskraan. De spectaculaire innovatie wordt momenteel uitgedacht op de RDM Campus, de Rotterdamse ‘innovatiekraamkamer’ die deze maand tien jaar bestaat.

Marine werkt aan betere inzetbaarheid

“Als je met een eigen schip aan dit soort reizen met partners meedoet, werk je aan verbetering van je inzetbaarheid. Daar word je als Koninklijke Marine beter van”, zegt Boudewijn Boots die een jaar commandant was van het NAVO-eskader in de Middellandse en Zwarte Zee. 

Duurzame marineschepen zijn haalbaar

Het is een thema dat Kapitein-ter-zee van de Technische Dienst b.d. Marcel Hendriks al tien jaar fascineert: marineschepen die geen of nauwelijks fossiele brandstoffen meer gebruiken. “Er zijn voldoende technische en operationele mogelijkheden”, meent hij.

Blij met commitment overheid voor Green Deal

In de rubriek ‘KVNR aan het woord’ bespreekt directeur Annet Koster een aantal ‘hot topics’. Zo werd er stevig onderhandeld over de Green Deal. Voor de KVNR stond voorop dat er commitment van de overheid moest komen en dat is volgens haar gelukt.

Deel deze pagina

Partners Maritiem Nederland