Inhoud Maritiem Nederland 10 - 2014

Thema Marine

In deze editie onder meer de volgende onderwerpen:

Interview met Ronald Blok, hoofd Afdeling Maritiem Optreden Defensiestaf:

"We delen de technische risico’s met de markt", aldus Kapitein-ter-zee Ronald Blok die medeverantwoordelijk is voor de aanschaf van nieuw marinematerieel. De kolonel vertelt hoe marine, kennisinstituten en industrie samen innoveren en over zijn carrière bij de Koninklijke Marine, met groot enthousiasme. Toch had Blok de marine op een haar na verlaten voor een baan in de burgermaatschappij. “Ik heb het niet gedaan vanwege 9/11.”

Grootste Nederlandse marineschip naar West-Afrika

Nu was er een vuurdoop voor de Karel Doorman, maar het had weinig gescheeld of het JSS was in 2013 gesneuveld zonder één zeemijl te hebben gevaren voor de Koninklijke Marine. Gelukkig wist defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert de verkoop van het gloednieuwe Joint Support Ship (JSS) terug te draaien. Onder massale mediabelangstelling vertrok het grootste Nederlandse marineschip op 6 november uit Den Helder voor zijn eerste grote missie: het afleveren van zo’n 1100 ton hulpgoederen in West-Afrika en de bevoorrading van helikopters en marineschepen ter plaatste.

Amfibische operaties: van nut in oorlog én vrede

Wie oversteekt van Texel naar Den Helder of omgekeerd, moet niet raar opkijken als de veerboot voorbij gevaren wordt door een amfibisch vaartuig van de Surface Assault and Training Group (SATG). Commandant Frank Boots nodigde ons uit voor een kennismaking met zijn mannen en materialen op Texel.

Deel deze pagina

Partners Maritiem Nederland