Inhoud Maritiem Nederland 1 - 2014

Thema Zeevaart

In deze editie onder meer de volgende onderwerpen:

Interview met Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Defensie - De begrotingsafspraken van oktober 2013 zorgden voor een licht briesje in de rug voor het JSS ‘Karel Doorman’. De minister verheugt zich op de doopplechtigheid op 8 maart, waar ze rond Prinsjesdag nog een streep door moest zetten omdat het schip doorverkocht zou worden aan de hoogste bieder. “De harde noten zijn nu gekraakt, tijd voor vrolijke zaken in mijn agenda.”

Roep om slim milieubeleid - Ooit waren Nederlandse reders heer en meester in het goederenvervoer richting de Baltische Zee, maar door strenge milieuwetgeving en een overheid die daar niet goed op inspeelt, lijkt daar een einde aan te komen. Vooral Scandinavische landen voeren een slim milieubeleid dat reders binnen Europese richtlijnen voor subsidieverstrekking ondersteunt om in schone technologie te investeren.

De noodzaak van schone sloop - Er is een alternatief voor de sloopstranden in India, Bangladesh en Pakistan, waar verontreinigde olie de bodem in zakt en slopers het gevaar lopen een stuk staal op hun hoofd te krijgen of kanker op te lopen door giftige stoffen. Schone en veilige scheepsrecycling is een stuk duurder, maar zal door wetgeving en publieke druk steeds meer afgedwongen worden.

  

Deel deze pagina

Partners Maritiem Nederland