Visserij

© Flying Focus

900 voornamelijk familiebedrijven (kweek en visvangst)

300 Nederlandse viskotters

25 Trawlers

2300 banen

De Nederlandse Visserijsector kent veel kleine familiebedrijven die vaak één viskotter in de vaart hebben. Er zijn maar enkele grote bedrijven met trawlers. Naast personeel is een belangrijke kostenpost de brandstof die steeds duurder wordt, maar door innovaties als de pulskor, waardoor geen kettingen meer over de bodem slepen, weten vissers tot wel 30% zuiniger.

 • ‘Alleen visserij-inclusieve transitie biedt toekomst’

  Duizenden Nederlanders werken in de visserij, visverwerking, vishandel en bij maritieme toeleveranciers. Vis en schaal- en schelpdieren worden verkocht in speciaalzaken, op dagmarkten, in supers en in restaurants. Er is kortom een levendige en kerngezonde economie rond verse vis. Die wildgevangen heerlijkheden worden wekelijks vers uit zee aangeland door een paar honderd familiebedrijven, maar voor hoe lang nog? Voorzitter van de Nederlandse Vissersbond Johan Nooitgedagt maakt zich grote zorgen.

  Verder lezen ›

 • Ruimtebeslag Noordzee raakt vissers hard

  De routekaarten Noordzee-2030 laten zien dat het heel druk wordt op de zuidelijke Noordzee. Vooral kottervissers die op platvis vissen zijn de dupe. Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond zit met VisNed-vertegenwoordigers aan tafel om in Den Haag de routekaarten te bespreken.

  Verder lezen ›

 • Nutteloze speedboten voor de Kustwacht

  Door een verkeerd geformuleerde Europese aanbesteding, zit Rijkswaterstaat nu met twee nutteloze Italiaanse speedboten twv een miljoen euro opgescheept.

  Verder lezen ›

 • Augustus is weer de maand voor de grote strandschoonmaak

  Voor het zesde jaar op rij gaat stichting De Noordzee met een grote groep vrijwilligers in twee weken tijd het strand schoonmaken, van Cadzand tot Schiermonnikoog. De Boskalis Beach Cleanup Tour eindigt op 15 augustus met de presentatie van de resultaten op het strand van Zandvoort. 

  Verder lezen ›

 • Alewijnse levert elektrische installatie vistrawler Atlantic Titan

  Alewijnse Marine bouwt de complete elektrische installatie op de vistrawler Atlantic Titan. Het ultramoderne vissersschip is de eerste in een serie van drie vistrawlers die Alewijnse in opdracht heeft gekregen van de Britse scheepsbouwer Shipbuilding Asia. De oplevering en doop van de Atlantic Titan vindt plaats in augustus.

  Verder lezen ›

 • Eerste vaatje Hollandse Nieuwe 2018 geveild

  Als aftrap van het nieuwe haringseizoen is in Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. Koper van het vaatje is de Makro. De opbrengst van 78.000 euro gaat naar stichting Hulphond Nederland, het goede doel van dit jaar.

  Verder lezen ›

 • Vissersbond pleit voor doorvaart en medegebruik windparken

  De Vissersbond heeft bij het ministerie van IenW een zienswijze ingediend over de doorvaart en het medegebruik van visserij in bestaande windmolenparken. De vissers pleiten voor wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van windparken op het zeeleven en een vrije doorvaart voor schepen tot 45 meter.

  Verder lezen ›

 • Fugro doet geotechnisch onderzoek voor Brits windpark

  Ingenieursbureau Fugro begint binnenkort met geotechnisch onderzoek ter voorbereiding van de ontwikkeling van het Britse windmolenpark Creyke Beck.

  Verder lezen ›

 • Belgisch onderzoek steunt garnaalpulsvisserij

  Een grootschalig onderzoek van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Oostende biedt wetenschappelijke ondersteuning van de ecologische voordelen van de pulsmethode voor het vissen op garnalen. "De garnaalpulsvisserij staat volgens ons op punt", zegt wetenschappelijk directeur Hans Polet.

  Verder lezen ›

 • Noordzeeboerderij oogst eerste Noordzeewier

  Zo'n 15 kilometer uit de kust van Scheveningen test Proefboerderij Scheveningen nieuwe offshore innovaties zoals zeewierteelt en drijvende zonnepanelen. Op 4 mei is het eerste Noordzeewier van het seizoen geoogst.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland