Toeleveranciers

© Wärtsilä

De Maritieme toeleveringsindustrie

Omzet: 3,5 miljard euro (export: 1,8 miljard euro)
14.600 banen
670 bedrijven
Branchevereniging: Scheepsbouw Nederland

Ongeveer 70% van de waarde van een schip komt van toeleveranciers - bedrijven die bijvoorbeeld motoren, schroeven of kranen leveren, maar ook minder tastbare diensten als scheepsontwerp en veiligheidsanalyses. Een groot deel van de werkgelegenheid in deze branche komt van een tiental toonaangevende internationaal opererende bedrijven, maar het grote aantal bedrijven in deze branche duidt op relatief veel MKB bedrijven.

 • Cruiseschip Queen Elisabeth dokt bij Damen in Brest

  Bij Damen Shiprepair Brest onderging het cruiseschip Queen Elisabeth twaalf dagen lang een reparatie- en refit-programma. Het schip maakt deel uit van de vloot van Cunard.

  Verder lezen ›

 • Zusterschepen dokken tegelijk bij Damen Shiprepair Amsterdam

  De seismische research vessels Oceanic Sirius en Oceanic Vega lagen tien dgen in het dok van Damen Shiprepair Amsterdam voor een grote onderhoudsbeurt.

  Verder lezen ›

 • GoodFuels brengt eerste duurzame stookolie op de markt

  Brandstoffenleverancier GoodFuels Marine heeft in samenwerking met de Deense tankerrederij Norden met succes een duurzame scheepsbrandstof getest, die een volwaardig alternatief is voor de bestaande Heavy Fuel Oil (HFO). Met de BioFuel Oil (BFO) van GoodFuels kunnen zeeschepen nagenoeg emissievrij varen.

  Verder lezen ›

 • Damen Shipyards Gorinchem veilt overtollig materiaal

  Altijd al een aluminium helikopterdek in de achtertuin willen hebben? Damen Shipyards Gorinchem doet een z.g.a.n. exemplaar in de verkoop. Behalve het helikopterdek worden tandwielreductiekasten, een scheepsblusmonitor, stalen brandwerende deuren, marifoons, heaters en andere spare parts ter veiling aangeboden. 

  Verder lezen ›

 • Ekofish haalt Pon Power en EST-Floattech aan boord

  Vissersbedrijf Ekofish heeft Pon Power en EST-Floattech aan boord gehaald als leverancier om mee te bouwen aan de meest duurzame vissersboot van Nederland.

  Verder lezen ›

 • Heerema verlegt grenzen in offshore lifting

  Heerema Marine Contractors (HMC) heeft een grensverleggende manier van offshore lifting ontwikkeld met behulp van vier parallel werkende kranen. Hiermee is het mogelijk om complete topsides of jackets integraal te installeren of te verwijderen. De hijstechniek is deze week met succes getest in de Golf van Mexico.

  Verder lezen ›

 • Huisman ontwikkelt modulaire monopile gripper voor Jan De Nul

  In opdracht van Jan De Nul Group ontwikkelt Huisman een 'gripper' voor de plaatsing van monopiles in windparken. De nieuwe monopile gripper behoort tot de meest veelzijdige en geavanceerde in zijn soort.

  Verder lezen ›

 • ‘Hybride’ internetverbinding maakt opgang op zee

  Telecomaanbieders bieden voor de scheepvaart slimme verbindingen, waarmee binnen bereik van de kust goedkoop breedband internet aan boord komt en op zee een stabiele verbinding voor e-mail en internet of things via satellieten.

  Verder lezen ›

 • Dies Mackintosh draagt stokje over bij Bayards

  Bayards Aluminium Constructies, specialist in het ontwerpen, engineeren, construeren en installeren van complexe aluminium constructies zoals helideks voor offshore platforms, heeft sinds deze maand een nieuwe directie.

  Verder lezen ›

 • Huisman levert twee 1.100mt kranen voor Happy Star

  Huisman heeft twee 1.100mt Heavy Lift Mast kranen geïnstalleerd op de Happy Star van BigLift. Het gaat om een upgrade van de bestaande kranen op het schip.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland