Toeleveranciers

© Wärtsilä

De Maritieme toeleveringsindustrie

Omzet: 3,5 miljard euro (export: 1,8 miljard euro)
14.600 banen
670 bedrijven
Branchevereniging: Scheepsbouw Nederland

Ongeveer 70% van de waarde van een schip komt van toeleveranciers - bedrijven die bijvoorbeeld motoren, schroeven of kranen leveren, maar ook minder tastbare diensten als scheepsontwerp en veiligheidsanalyses. Een groot deel van de werkgelegenheid in deze branche komt van een tiental toonaangevende internationaal opererende bedrijven, maar het grote aantal bedrijven in deze branche duidt op relatief veel MKB bedrijven.

 • SMST levert davit-systemen voor Loodswezen

  SMST heeft drie nieuwe davit-systemen geleverd voor loodsvaartuig 'Procyon' van het Nederlands Loodswezen. Met deze compacte hijskranen kunnen de Fast Launch Craft-jollen van het loodsvaartuig veilig te water worden gelaten (en weer geborgen).

  Verder lezen ›

 • Damen Marine Components levert stuursysteem voor Color Hybrid

  Damen Marine Components (DMC) levert de stuursystemen voor de Color Hybrid, bij oplevering het grootste plug-in hybride schip ter wereld. Tijdens de NorShipping beurs, die vorige maand plaatsvond in Oslo, werd deze RoPax ferry gekozen als 'schip van het jaar'.

  Verder lezen ›

 • Kamer dringt aan op oplossing reparatie cruiseschepen

  De Tweede Kamer met een grote meerderheid een motie van Remco Dijkstra (VVD) aangenomen. Voor 1 oktober moet er duidelijkheid zijn en een oplossing komen voor inschakeling van buitenlandse zeevarenden bij de reparatie van cruiseschepen. 

  Verder lezen ›

 • Veth Propulsion breidt uit in Frankrijk

  Veth Propulsion breidt haar internationale netwerk uit door Esco Transmissions te benoemen als haar agent voor de Franse markt. Esco was al onderdeel van het netwerk van Twin Disc, het moederbedrijf van Veth.

  Verder lezen ›

 • Krachtenbundeling in zakelijke maritieme reissector

  Zakenreisspecialist BCD Travel en Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) zijn een samenwerking aangegaan. Door hun krachten te bundelen kunnen BCD en BSM een wereldwijd gespecialiseerd serviceaanbod voor maritieme reizen bieden.

  Verder lezen ›

 • Monitoring- en DPT-systeem RH Marine voor Ecodelta

  Een Alarm Monitoring Systeem (AMS) en Dynamisch Positionering en Tracking controlesysteem (DPT) van maritieme systeemintegrator RH Marine houden het op LNG varende baggerschip 'Ecodelta' veilig en op de juiste positie.

  Verder lezen ›

 • Bosch Rexroth test next generation gangway met Vroon

  Met behulp van lasersystemen, camera’s en motion reference units maakt Bosch Rexroth offshore gangways veiliger en efficiënter. Het bedrijf test de nieuwe systemen op de 'VOS Start', een walk to work schip van rederij Vroon dat is uitgerust met een zogenoemde 'next generation' gangway.

  Verder lezen ›

 • Damen Marine Components delivers rudder and steering system Nuyina

  Damen Marine Components (DMC) has completed the supply and installation of the rudder and steering gear system of the Antarctic Supply Research Vessel 'Nuyina' for the Australian government’s Antarctic Division. The 'Nuyina' is being built at Damen Shipyards Galati and is due to be delivered in April 2020.

  Verder lezen ›

 • 3D-scan optimaliseert keuze voor juiste scrubber

  ingenieursbureau Iv-Consult heeft een 3D-scan-werkmethode ontwikkeld waarmee VDL-AEC en reders de juiste scrubberinstallatie aan boord van schepen krijgen.

  Verder lezen ›

 • BigLift gaat samenwerken met Koreanen in zwaar transport

  BigLift Shipping gaat samenwerken met het Koreaanse Chung Yang Shipping op het gebied van zwaar transport. Hun vier heavy transport vessels worden commercieel geëxploiteerd door BigLift Shipping.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland