Toeleveranciers

© Wärtsilä

De Maritieme toeleveringsindustrie

Omzet: 3,5 miljard euro (export: 1,8 miljard euro)
14.600 banen
670 bedrijven
Branchevereniging: Scheepsbouw Nederland

Ongeveer 70% van de waarde van een schip komt van toeleveranciers - bedrijven die bijvoorbeeld motoren, schroeven of kranen leveren, maar ook minder tastbare diensten als scheepsontwerp en veiligheidsanalyses. Een groot deel van de werkgelegenheid in deze branche komt van een tiental toonaangevende internationaal opererende bedrijven, maar het grote aantal bedrijven in deze branche duidt op relatief veel MKB bedrijven.

 • Oceanco en RH Marine vernieuwen samenwerking

  RH Marine gaat de volledige elektrische installatie en de integratie van de automatische systemen verzorgen voor het nieuwe honderd-meter-plus jacht dat wordt gebouwd door superjachtbouwer Oceanco. RH Marine en Oceanco vernieuwen met dit contract hun langjarige samenwerking.

  Verder lezen ›

 • Seafox 5 weer topfit voor installatie grote windturbines

  Na een refit op de werf van Damen Verolme bij Rotterdam is het jack-up schip Seafox 5 weer beschikbaar om de grootste windturbines offshore te installeren.

  Verder lezen ›

 • Opdracht Croonwolter&dros en Bakker Sliedrecht voor Subsea 7

  Croonwolter&dros en Bakker Sliedrecht hebben de opdracht gekregen om de volledige elektrische installatie te ontwerpen, fabriceren, installeren en in gebruik te stellen in het nieuwe pijplegschip dat Royal IHC bouwt voor Subsea 7.

  Verder lezen ›

 • Heila breidt haar service uit in Australië

  Heila Cranes uit Waalwijk  is een service-partnerovereenkomst aangegaan met IKAD Engineering Australië om de service voor klanten in die regio uit te breiden. 

  Verder lezen ›

 • Ook sloop is verantwoordelijkheid reder

  IMO en EU schieten tekort in hun pogingen om een eind te maken aan mensonterende en milieu verwoestende praktijken bij de sloop van zeeschepen. Reders moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen, klinkt uit de mond van brancheorganisaties.

  Verder lezen ›

 • Radio Holland levert NavCom-pakket nieuwbouw Wijnne Barends

  Radio Holland Netherlands mag navigatie- en communicatiepakketten leveren aan zes nieuwbouwschepen van rederij Wijnne Barends in Delfzijl.

  Verder lezen ›

 • Ontzwavelen tussen bunkerruim en dagtank

  Een relatief kleine installatie kan zwavel uit zware stookolie halen. De-Sul heet de installatie die het New Yorkse bedrijf Green Framework presenteert.

  Verder lezen ›

 • Nieuw witboek van Alfa Laval bespreekt zorgen om bilgewater behandeling

  Om bilgewater te zuiveren maakt ongeveer 90 procent van de wereldvloot gebruik van een traditioneel systeem (coalescer-type), getest op land en niet geschikt voor een bewegend schip, en dat kan tot onwenselijke emissies naar het water leiden.

  Verder lezen ›

 • Pon krijgt RH Marine volledig in handen

  Pon Holdings heeft RH Marine overgenomen. De voormalige maritieme divisie van de failliete technische dienstverlener Imtech is een belangrijke speler op het gebied van elektrische en automatiseringssystemen in de scheepvaart.

  Verder lezen ›

 • Ammoniak als scheepsbrandstof

  In de discussie rondom schone brandstoffen is de aandacht voor ammoniak nog onderbelicht. De grondstoffen zijn voorradig in lucht en water en via duurzame elektrische energie kan de energiedrager geproduceerd worden.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland