Toeleveranciers

© Wärtsilä

De Maritieme toeleveringsindustrie

Omzet: 3,5 miljard euro (export: 1,8 miljard euro)
14.600 banen
670 bedrijven
Branchevereniging: Scheepsbouw Nederland

Ongeveer 70% van de waarde van een schip komt van toeleveranciers - bedrijven die bijvoorbeeld motoren, schroeven of kranen leveren, maar ook minder tastbare diensten als scheepsontwerp en veiligheidsanalyses. Een groot deel van de werkgelegenheid in deze branche komt van een tiental toonaangevende internationaal opererende bedrijven, maar het grote aantal bedrijven in deze branche duidt op relatief veel MKB bedrijven.

 • Alewijnse bouwt mee aan nieuw baggerschip voor Cemex

  Damen Shipyards heeft Alewijnse Marine opdracht gegeven voor de complete elektrische installatie van de eerste Damen Marine Aggregate Dredger (MAD) 3500, een innovatief baggerschip voor zand- en grindwinning op de Noordzee. Het schip wordt gebouwd voor Cemex UK Marine.

  Verder lezen ›

 • Pomp- en afsluiterservice op basis van augmented reality

  Op de chemie vakbeurs Achema in Frankfurt heeft pomp- en afsluiterfabrikant KSB uit Zwanenburg een nieuw serviceconcept op basis van augmented reality gepresenteerd. De virtuele bril werkt met een koppeling via internet of een smartphone app.

  Verder lezen ›

 • Huisman en RamLab bouwen 's werelds grootste 3d-kraanhaak

  Huisman Equipment en de Rotterdamse start-up RamLab gaan samen 's werelds grootste offshore 3d-geprinte stalen kraanhaak bouwen. Het consortium van bedrijven maakt hierbij gebruik van 'Wire & Arc Additive Manufacturing' (WAAM) 3d-printtechnologie.

  Verder lezen ›

 • Binnenvaartschip Borelli gaat emissieloos varen met Skoon

  Op de openingsdag van Maritime Industry 2018 in Gorinchem maakten The Blue World en Skoon Energy bekend dat ze gaan samenwerken om binnenvaartschip 'Borelli' emissieloss te laten varen.

  Verder lezen ›

 • Zicht op herstel voor maritieme sector

  Hoewel de maritieme sector als geheel in 2017 de omzet met circa 5 procent zag dalen en ook het totale personeelsbestand met 3 procent afnam, waren vorig jaar ook de eerste tekenen van een sectorbreed herstel zichtbaar. Dit blijkt uit het Sectorjaarverslag 2017 van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology. 

  Verder lezen ›

 • 3d metaal printen is veelbelovende techniek

  De ontwikkelingen in het 3d printen van metalen objecten voor de maritieme industrie gaan snel. Het biedt dan ook veel voordelen. Zo is er minder materiaal nodig, kan er sneller worden geleverd en zijn de leveringstijden betrouwbaarder. Twee pioniers in het printen van metalen objecten voor de maritieme industrie, zijn RAMLAB op het voormalige RDM-terrein in de Rotterdamse haven en Huisman Equipment in Schiedam.

  Verder lezen ›

 • Haarscherp 3D beeld dankzij drone

  Met een goede camera rond een schip, platform of andere installatie vliegen, levert nauwkeurige, gedetailleerde een actuele beelden op die kunnen worden gebruikt voor inspectie. Computers maken van alle opnamen een driedimensionaal beeld.

  Verder lezen ›

 • Wärtsilä boekt honderdste order voor LNGPac installatie

  Wärtsilä Fuel Gas Supply Systems heeft de honderdste order voor een LNGPac installatie geboekt. Twee nieuwe shuttle tankers voor AET Tankers in Singapore krijgen dual fuel motoren en een LNGPac van Wärtsilä aan boord.

  Verder lezen ›

 • Samenwerking als USP in remote monitoring

  "Met de huidige techniek is het mogelijk om data over de prestaties van schepen met relatief lage kosten ‘online’ aan de wal te benutten", schrijft Paul Smulders, ceo Europe van Radio Holland Group in de column namens Nederland Maritiem Land (NML).

  Verder lezen ›

 • Slimme elektrische oplossingen dankzij platte natuurkunde

  Een E-ferry in Denemarken, LNG-catamarans van Doeksen, en in het oog springende hybride superjachten. Voor slimme elektrische oplossingen kom je al snel bij Visedo terecht, of Danfoss Mobile Electrification zoals het bedrijf sinds de overname van vorig jaar heet. Managing Director Pieter Dijkstra stond aan de wieg van de slimme, gewichtsbesparende vondsten.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland