Toeleveranciers

© Wärtsilä

De Maritieme toeleveringsindustrie

Omzet: 3,5 miljard euro (export: 1,8 miljard euro)
14.600 banen
670 bedrijven
Branchevereniging: Scheepsbouw Nederland

Ongeveer 70% van de waarde van een schip komt van toeleveranciers - bedrijven die bijvoorbeeld motoren, schroeven of kranen leveren, maar ook minder tastbare diensten als scheepsontwerp en veiligheidsanalyses. Een groot deel van de werkgelegenheid in deze branche komt van een tiental toonaangevende internationaal opererende bedrijven, maar het grote aantal bedrijven in deze branche duidt op relatief veel MKB bedrijven.

 • Wärtsilä levert oplossing voor very large gas carriers Exmar

  Wärtsilä levert een geïntegreerd laad-, los- en brandstofsysteem voor twee nieuwe gastankers voor de Belgische scheepvaartgroep Exmar. 

  Verder lezen ›

 • Piet Brouwer levert elektrische installatie Bodewes Trader

  Scheepswerf Royal Bodewes heeft Piet Brouwer Elektrotechniek de opdracht gegeven voor het leveren van de complete elektrische installaties aan boord van vier dry cargo-schepen van het type Bodewes Trader.

  Verder lezen ›

 • 3d printen op volle zee

  Het 3d printen van objecten beleeft een snelle opmars. Niet alleen aan de wal, maar ook op zee wordt inmiddels volop geprint. De Directie Materiële Instandhouding (DMI) van de Koninklijke Marine is hier bijvoorbeeld mee bezig. De eerste testen op volle zee op het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam verliepen succesvol en inmiddels staat ook op het kleinere Zr. Ms. Friesland een 3d printer.

  Verder lezen ›

 • RanaWorks haalt eerste opdracht binnen

  RanaWorks, de joint venture van Rana Diving uit Italië en Workships Contractors uit Rotterdam, heeft een eerste opdracht binnengehaald voor de bovenwater ondersteuning bij de installatie van een offshore windpark aan de Duitse kust.

  Verder lezen ›

 • Admarel bouwt mee aan expeditiejacht SeaXplorer 77

  Alewijnse Marine dochterbedrijf Admarel gaat de elektrische systemen leveren voor het nieuwe 77 meter lange expeditiejacht SeaXplorer 77. Het schip wordt gebouwd door Damen Shipyards Group in samenwerking met superjachtbouwer Amels.

  Verder lezen ›

 • Bakker Sliedrecht vernieuwt automatisering snijkopzuigers NMDC

  Bakker Sliedrecht heeft van NMDC de opdracht ontvangen om de levensduur van de elektrische installaties van twee snijkopzuigers met 15 jaar te verlengen. Met behulp van de baggerautomatisering van de Sliedrechters wordt ook de efficiency van beide schepen verhoogd.

  Verder lezen ›

 • W&O Supply opent vestiging in Singapore

  W&O Supply, Europa's grootste leverancier van afsluiters voor de maritieme sector en de olie- en gasmarkt, heeft een nieuwe vestiging in Singapore geopend.

  Verder lezen ›

 • Online surfen op echte golven

  Een witte vlek in het internetbereik? Onacceptabel voor de moderne maatschappij, die altijd en overal internet wil. Maar hoe zorg je daar op zee voor? In een Europees project realiseert ingenieursbureau Svašek Hydraulics samen met andere partners voor de kust van Scheveningen een proeftuin. De eerste doelgroep: de Nederlandse Olympische zeilers. Svašek Hydraulics draagt stromingsberekeningen bij aan het project.

  Verder lezen ›

 • Nieuw onderkomen Damen Marine Components

  Damen Marine Components bouwt een nieuw onderkomen in Hardinxveld-Giessendam. In het gebouw - dat zowel een kantoorfunctie heeft als constructieruimte biedt - kunnen tachtig mensen werken.  

  Verder lezen ›

 • Alewijnse levert elektrische installatie vistrawler Atlantic Titan

  Alewijnse Marine bouwt de complete elektrische installatie op de vistrawler Atlantic Titan. Het ultramoderne vissersschip is de eerste in een serie van drie vistrawlers die Alewijnse in opdracht heeft gekregen van de Britse scheepsbouwer Shipbuilding Asia. De oplevering en doop van de Atlantic Titan vindt plaats in augustus.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland