Smart Maritime Technology

©

Is uw organisatie klaar voor de toekomst? Wat betekenen ontwikkelingen op het gebied van Blockchain, 3d printing, drones en big data analyse voor de maritieme sector? Die vragen staan centraal tijdens het middagcongres Smart Maritime Technology 2018 op 14 juni in Rotterdam.

Op 14 juni organiseert vak- en opinieblad Maritiem Nederland het Smart Maritime Technology (SMT) evenement. Tijdens SMT 2018 presenteren we baanbrekende technologieën, en de rol die deze gaan spelen in de maritieme sector. Bent u klaar voor onze maritieme toekomst?

Op SMT 2018 gaan we met experts in op onderwerpen als 3d printing & additive manufacturing in de maritieme maakindustrie, Augmented & Virtual reality en smart maintenance & repair, blockchain toepassingen in de maritieme sector, drones voor inspecties van haveninstallaties en schepen, big data analyse en predictive maintenance, slimme IT aan boord en routing van schepen en Autonoom varen.

Tijdens SMT 2018 krijgt u in een concreet technisch inhoudelijk programma verdeeld over drie parallelsessies een overzicht van deze veelbelovende technieken, die ook de maritieme sector voorgoed zullen veranderen. Wij bieden u bovendien uitgebreide netwerkmogelijkheden en u komt in contact met experts die uw bedrijf of organisatie op weg kunnen helpen bij het inzetten van disruptieve technologie.

Sessie 1: 3d Printing & Additive Manufacturing

De stip op de horizon voor 3d printing in de maritieme sector is een wereldwijd netwerk van 3d metaalprinters, die je door instructies vanuit de cloud aan het werk zet om een gewenst reserve-onderdeel te fabriceren. Kostbare voorraden in warehouses zullen overbodig raken, terwijl een breed scala aan reserve-onderdelen in toenemende mate beschikbaar raakt. Bovendien is het mogelijk door 3d printing compleet andere vormen van onderdelen uit één stuk metaal te fabriceren, dan via smeden of gieten mogelijk is.

Maar wat is momenteel de kwaliteit van geprinte onderdelen? Hoe snel produceert een 3d metaalprinter een scheepsschroef? Wat kost het? En hoe ga je om met certificering? En wanneer is deze technologie klaar voor grootschalige maritieme toepassing? Op deze vragen proberen wij in de parallelsessie ‘3d Printing & Additive Manufacturing’ een zinnig antwoord te geven.

Sessie 2: Smart Maintenance & Repair

Drones kunnen heel goed inspecties op hoogte of in moeilijk te bereiken ruimtes uitvoeren. Via big data analyse, en reders die bereid zijn data te delen met hun leveranciers, kun je exact voorspellen wat bedrijfseconomisch het beste moment is om een schip naar de kant te halen voor onderhoud. Als dit onderhoudspersoneel eenmaal aan boord is, kunnen ervaren technici vanaf kantoor via een augmented reality bril meekijken met hun junior collega’s tijdens een ingewikkelde reparatie.

Er zijn talloze technische oplossingen om de vaak conservatieve maritieme sector eens flink op te schudden. Kom tijdens deze parallelsessie in contact met professionals die onderhoud en reparatie in de maritieme sector slimmer kunnen inrichten.

Sessie 3: Shipping 2.0

In een wereld waarin in toenemende mate informatie digitaal beschikbaar is, moet je deze via digitale voelsprieten filteren, binnenhalen en slimme keuzes maken. Door slimme IT aan boord te installeren, kan een schip bijvoorbeeld een nauwkeurig uitgedokterde route varen om brandstofverbruik en onderhoudsintervallen te minimaliseren. Ook is het mogelijk om bemanning bij te sturen wanneer deze qua milieuprestaties minder presteert dan collega’s op een soortgelijk schip.

Een schip is een soort drijvend warehouse met goederen die op weg zijn van A naar B. Het is een logistieke administratieve puzzel om bij te houden wie de ladingeigenaar is, wat de uiteindelijke bestemming is en hoe de lading verzekerd is. Blockchain technologie gaat dit vergemakkelijken, de eerste pilots zijn onderweg.

Nog niet helemaal klaar voor Shipping 2.0? Schrijf je dan in voor deze parallelsessie.

 • Digitalisering kan scheepvaart veel voordelen bieden

  Efficiëntere verbindingen, gerichter onderhoud en doelmatiger ontwerpen; het zijn maar enkele van de vele voordelen, die digitalisering de maritieme sector kan brengen. Tijdens het TKI event ‘Maritime with a mission’ in Rotterdam kwamen deze uitgebreid aan de orde.

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul bekroond voor ingenieus uitlaatgas filtersysteem

  Jan De Nul Group is in Dubai bekroond voor zijn innovatieve en groene ontwerp van schepen met extreem lage emissies. De Belgische maritieme aannemer kiest niet voor schone brandstoffen, maar voor een ingenieus uitlaatgas filtersysteem dat eerder met succes is toegepast door Zwitserse tunnelbouwers.

  Verder lezen ›

 • Scheepvaart is klaar om elektrisch te varen

  Anno 2018 hoeven ontbrekende infrastructuur, lange oplaadtijden en hoge kosten geen belemmering meer te vormen voor een sluitende business case met elektrische binnenvaartschepen.

  Verder lezen ›

 • Studie brengt haalbaarheid waterstof als brandstof in kaart

  In Duisburg is de haalbaarheidsstudie ‘Perspectives for the use of hydrogen as a fuel in inland navigation’ gepresenteerd aan (het Duitse) competentiecentrum Mariko en brancheorganisatie FME. Het onderzoek maakt deel uit van het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject MariGreen.

  Verder lezen ›

 • ABN Amro, Samsung en haven Rotterdam stappen in blockchain-pilot

  ABN Amro, Samsung SDS en Havenbedrijf Rotterdam beginnen met een pilot op basis van blockchaintechnologie. Doel is een papierloze integratie van fysieke, administratieve en financiële stromen bij containertransport.

  Verder lezen ›

 • Forse CO2-besparing dankzij 'just in time' varen

  Als het havenbedrijf zeeschepen in de laatste twaalf uur voor aankomst op de hoogte houdt wanneer hun ligplaats beschikbaar is, kunnen zij hun vaarsnelheid hierop aanpassen. Vaart verminderen om 'just in time' aan te komen leidt tot een substantiële besparing van brandstof en schadelijke emissies, blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse haven en TNO.

  Verder lezen ›

 • Maritieme sector ruim vertegenwoordigd op Innovation Expo 2018

  Van WiFi op het water tot demonstraties van autonoom varende schepen. Tijdens de Innovation Expo 2018 op 4 oktober zijn tal van spraakmakende Nederlandse innovaties op maritiem gebied te zien. 

  Verder lezen ›

 • Royal IHC test Mighty Dragon sleepkop

  In samenwerking met de TU Delft heeft Royal IHC onderzoek gedaan naar het gebruik van Computational Fluid Dynamics (CFD) bij het ontwerp van een sleepkop voor de nieuwe generatie sleephopperzuigers. Deze techniek is ingezet om een sleepkop voor klei te ontwikkelen, een notoir lastig bodemtype om uit te graven.

  Verder lezen ›

 • Damen bouwt vijf elektroveerboten voor Kopenhagen

  In opdracht van Arriva Danmark gaat Damen Shipyards vijf elektroveerboten bouwen van het type 2306 E3. De ferries worden ingezet door het Deense OV-agentschap Movia in Kopenhagen.

  Verder lezen ›

 • Drie nominaties voor Maritime Innovation Award 2018

  Uit het recordaantal van 26 inzendingen heeft de jury van de maritime Innovation Award drie genomineerden geselecteerd Mampaey Offshore Industries met hun Intelligent Dock Locking System, Veth Propulsion met de Veth Integrated L-drive en Fleet Cleaner.

  Verder lezen ›

 • Partners Maritiem Nederland