Smart Maritime Technology

©

Is uw organisatie klaar voor de toekomst? Wat betekenen ontwikkelingen op het gebied van Blockchain, 3d printing, drones en big data analyse voor de maritieme sector? Die vragen staan centraal tijdens het middagcongres Smart Maritime Technology 2018 op 14 juni in Rotterdam.

Op 14 juni organiseert vak- en opinieblad Maritiem Nederland het Smart Maritime Technology (SMT) evenement. Tijdens SMT 2018 presenteren we baanbrekende technologieën, en de rol die deze gaan spelen in de maritieme sector. Bent u klaar voor onze maritieme toekomst?

Op SMT 2018 gaan we met experts in op onderwerpen als 3d printing & additive manufacturing in de maritieme maakindustrie, Augmented & Virtual reality en smart maintenance & repair, blockchain toepassingen in de maritieme sector, drones voor inspecties van haveninstallaties en schepen, big data analyse en predictive maintenance, slimme IT aan boord en routing van schepen en Autonoom varen.

Tijdens SMT 2018 krijgt u in een concreet technisch inhoudelijk programma verdeeld over drie parallelsessies een overzicht van deze veelbelovende technieken, die ook de maritieme sector voorgoed zullen veranderen. Wij bieden u bovendien uitgebreide netwerkmogelijkheden en u komt in contact met experts die uw bedrijf of organisatie op weg kunnen helpen bij het inzetten van disruptieve technologie.

Sessie 1: 3d Printing & Additive Manufacturing

De stip op de horizon voor 3d printing in de maritieme sector is een wereldwijd netwerk van 3d metaalprinters, die je door instructies vanuit de cloud aan het werk zet om een gewenst reserve-onderdeel te fabriceren. Kostbare voorraden in warehouses zullen overbodig raken, terwijl een breed scala aan reserve-onderdelen in toenemende mate beschikbaar raakt. Bovendien is het mogelijk door 3d printing compleet andere vormen van onderdelen uit één stuk metaal te fabriceren, dan via smeden of gieten mogelijk is.

Maar wat is momenteel de kwaliteit van geprinte onderdelen? Hoe snel produceert een 3d metaalprinter een scheepsschroef? Wat kost het? En hoe ga je om met certificering? En wanneer is deze technologie klaar voor grootschalige maritieme toepassing? Op deze vragen proberen wij in de parallelsessie ‘3d Printing & Additive Manufacturing’ een zinnig antwoord te geven.

Sessie 2: Smart Maintenance & Repair

Drones kunnen heel goed inspecties op hoogte of in moeilijk te bereiken ruimtes uitvoeren. Via big data analyse, en reders die bereid zijn data te delen met hun leveranciers, kun je exact voorspellen wat bedrijfseconomisch het beste moment is om een schip naar de kant te halen voor onderhoud. Als dit onderhoudspersoneel eenmaal aan boord is, kunnen ervaren technici vanaf kantoor via een augmented reality bril meekijken met hun junior collega’s tijdens een ingewikkelde reparatie.

Er zijn talloze technische oplossingen om de vaak conservatieve maritieme sector eens flink op te schudden. Kom tijdens deze parallelsessie in contact met professionals die onderhoud en reparatie in de maritieme sector slimmer kunnen inrichten.

Sessie 3: Shipping 2.0

In een wereld waarin in toenemende mate informatie digitaal beschikbaar is, moet je deze via digitale voelsprieten filteren, binnenhalen en slimme keuzes maken. Door slimme IT aan boord te installeren, kan een schip bijvoorbeeld een nauwkeurig uitgedokterde route varen om brandstofverbruik en onderhoudsintervallen te minimaliseren. Ook is het mogelijk om bemanning bij te sturen wanneer deze qua milieuprestaties minder presteert dan collega’s op een soortgelijk schip.

Een schip is een soort drijvend warehouse met goederen die op weg zijn van A naar B. Het is een logistieke administratieve puzzel om bij te houden wie de ladingeigenaar is, wat de uiteindelijke bestemming is en hoe de lading verzekerd is. Blockchain technologie gaat dit vergemakkelijken, de eerste pilots zijn onderweg.

Nog niet helemaal klaar voor Shipping 2.0? Schrijf je dan in voor deze parallelsessie.

 • Seven European shipbuilders team up on vessel connectivity

  In order to meet the digitalisation challenges of a diverse audience of stakeholders seven European shopbuilders, united in the Euroyards group, team up to collaborate on ship connectivity. Under the project name 'Code Kilo' they are aiming at developing and demonstrating a connected vessel platform.

  Verder lezen ›

 • Eerste proeven met autonoom varen op de Noordzee

  Op 19 en 20 maart vonden de eerste proeven plaats met autonome operaties op de Noordzee, zo'n 5 zeemijl vanaf de kust bij Den Helder. De SeaZip 3, een Damen 2610 Fast Crew Supplier van SeaZip Offshore Services, werd in verschillende scenario's aan de tand gevoeld om de interactie met ander scheepvaartverkeer te beoordelen.

  Verder lezen ›

 • Proeftuin voor autonoom varen aan TU Delft geopend

  ‘Als schepen konden praten.’ Dat was niet alleen de titel van de intreerede op 15 maart van Rudy Negenborn, maar het is tevens een belangrijk uitgangspunt van de proeftuin over autonome scheepvaart die op 18 maart werd geopend aan de TU Delft.

  Verder lezen ›

 • Zeevarenden blijven nodig, ook bij autonoom varen

  “Scheepsontwerp begint weer met een blank velletje papier en met de functionele eisen van het schip”, zegt Robert Hekkenberg die aan de TU Delft leiding geeft aan onderzoek naar de uitdagingen rond het automatiseren van werkzaamheden aan boord. “Zeevarenden blijven nodig, ook als schepen in de toekomst autonoom gaan varen.”

  Verder lezen ›

 • Digitalisering kan scheepvaart veel voordelen bieden

  Efficiëntere verbindingen, gerichter onderhoud en doelmatiger ontwerpen; het zijn maar enkele van de vele voordelen, die digitalisering de maritieme sector kan brengen. Tijdens het TKI event ‘Maritime with a mission’ in Rotterdam kwamen deze uitgebreid aan de orde.

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul bekroond voor ingenieus uitlaatgas filtersysteem

  Jan De Nul Group is in Dubai bekroond voor zijn innovatieve en groene ontwerp van schepen met extreem lage emissies. De Belgische maritieme aannemer kiest niet voor schone brandstoffen, maar voor een ingenieus uitlaatgas filtersysteem dat eerder met succes is toegepast door Zwitserse tunnelbouwers.

  Verder lezen ›

 • Scheepvaart is klaar om elektrisch te varen

  Anno 2018 hoeven ontbrekende infrastructuur, lange oplaadtijden en hoge kosten geen belemmering meer te vormen voor een sluitende business case met elektrische binnenvaartschepen.

  Verder lezen ›

 • Studie brengt haalbaarheid waterstof als brandstof in kaart

  In Duisburg is de haalbaarheidsstudie ‘Perspectives for the use of hydrogen as a fuel in inland navigation’ gepresenteerd aan (het Duitse) competentiecentrum Mariko en brancheorganisatie FME. Het onderzoek maakt deel uit van het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject MariGreen.

  Verder lezen ›

 • ABN Amro, Samsung en haven Rotterdam stappen in blockchain-pilot

  ABN Amro, Samsung SDS en Havenbedrijf Rotterdam beginnen met een pilot op basis van blockchaintechnologie. Doel is een papierloze integratie van fysieke, administratieve en financiële stromen bij containertransport.

  Verder lezen ›

 • Forse CO2-besparing dankzij 'just in time' varen

  Als het havenbedrijf zeeschepen in de laatste twaalf uur voor aankomst op de hoogte houdt wanneer hun ligplaats beschikbaar is, kunnen zij hun vaarsnelheid hierop aanpassen. Vaart verminderen om 'just in time' aan te komen leidt tot een substantiële besparing van brandstof en schadelijke emissies, blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse haven en TNO.

  Verder lezen ›

 • Partners Maritiem Nederland