Scheepsbouw

© IHC Merwede

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

 • Black Marlin arriveert met achttien casco's in Rotterdam

  Op 12 augustus arriveert de 'Black Marlin' in de Rotterdamse haven. Het semi-afzinkbare schip van Boskalis-dochter Dockwise heeft achttien binnenvaartcasco’s aan boord en een kraanschip voor Damen. 

  Verder lezen ›

 • IHC levert sleephopperzuiger 'Lesse' aan baggerbedrijf De Boer

  Royal IHC heeft de sleephopperzuiger 'Lesse' afgeleverd aan Baggerbedrijf De Boer (Dutch Dredging). De negende hopper in de vloot van De Boer heeft de seatrials goed doorstaan en is nu operationeel inzetbaar.

  Verder lezen ›

 • Damen brengt duurzame ambitie in praktijk

  Damen Shipyards Group gaat zonnepanelen aanbrengen op al haar Nederlandse werven. In totaal zullen de zonnepanelen jaarlijks 12 MW aan duurzaam opgewekte energie opleveren, voldoende om te voorzien in 13 procent van de energiebehoefte van de scheepsbouwer.

  Verder lezen ›

 • 's Werelds grootste plug-in hybride veerboot in de vaart

  Begin augustus heeft Ulstein Verft in Noorwegen de 'Color Hybrid' afgeleverd, de grootste plug-in hybride veerboot ter wereld. Met een lengte van 160 m en een breedte van 27,1 m heeft de RoRo ferry voor rederij Color Line een capaciteit van 2.000 passagiers en 500 auto's.

  Verder lezen ›

 • Damen bouwt eerste elektrische havensleper voor Auckland

  Damen gaat de eerste volledig elektrisch aangedreven havensleepboot ter wereld bouwen. Het gaat om een Reserved Stern Drive tug met een trekkracht van 70 ton. Ports of Auckland in Nieuw-Zeeland krijgt de primeur. 

  Verder lezen ›

 • Eerste MAD 3500 baggerschip te water bij Damen Galati

  Op de werf van Damen Shipyards in Galati is de eerste MAD 3500 in de Marine Aggregate Dredger-klasse te water gelaten. De 'Cemex Go Innovation' gaat varen voor Cemex UK Marine en is de eerste van een nieuwe generatie efficiënte baggerschepen voor de winning van zand en grind op de zeebodem.

  Verder lezen ›

 • Royal IHC schrijft voor derde jaar op rij rode cijfers

  Na eerdere rode cijfers in 2016 en 2017 heeft Royal IHC het 'moeilijke jaar' 2018 opnieuw met een negatief resultaat afgesloten. Vooral door kostenoverschrijding bij een aantal uitdagende innovatieve projecten resteerde onder aan de streep een verlies van 80,6 miljoen euro.

  Verder lezen ›

 • Scotline Marine bestelt derde schip bij Royal Bodewes

  Royal Bodewes Shipyard gaat een derde schip bouwen voor Scotline Marine Holdings. Het nieuwbouwnummer 750 met Zweeds-Finse ijsklasse 1A krijgt de naam ‘Scot Ranger’. Volgens planning begint de bouw volgend voorjaar.

  Verder lezen ›

 • Aanbesteding voor opvolger onderzoekschip Navicula

  Eind augustus start het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) de Europese aanbesteding voor de opvolger van onderzoekschip 'Navicula'.

  Verder lezen ›

 • Van Oord laat derde nieuwe sleephopperzuiger bouwen

  Van Oord maakt gebruik van de optie om een derde sleephopperzuiger te bouwen bij Keppel FELS Limited. Het nog naamloze schip is vergelijkbaar met de 'Vox Ariane' en 'Vox Apolonia' die in mei 2018 zijn besteld. De drie hoppers hebben een beuninhoud van 10.500 m3, een lengte van 138 m en een breedte van 28 m.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland