Scheepsbouw

© IHC Merwede

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

 • Opdracht Damen voor negen reddingsschepen Turkije

  In opdracht van de International Organisation for Migration en gefinancierd door de Europese Unie, gaat Damen negen SAR 1906 search and rescue vessels bouwen voor het Turkse kustwacht commando. In 2017 leverde Damen al zes van deze schepen.

  Verder lezen ›

 • DEME's 'Bonny River' begint aan eerste klus in Terneuzen

  Met de komst van de 'Bonny River', met een capaciteit van 15.000 m³, neemt DEME een nieuwe generatie sleephopperzuigers in gebruik. Het schip is in staat om in zeer harde bodem te baggeren en tot op een diepte van meer dan 100 meter te werken. Het schip gaat zand winnen voor de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen.

  Verder lezen ›

 • Groener naar de windmolens varen

  Onlangs kreeg Dok en Scheepsbouw in Woudsend de opdracht om twee nieuwe Crew Transfer Vessels te bouwen voor Windcat Workboats. Inmiddels heeft de scheepsbouwer al meer dan twintig van dergelijke CTV’s afgeleverd aan deze klant. Alewijnse Marine nam de afgelopen jaren telkens de elektrische installatie voor zijn rekening. Voor de drie partijen blijft het een uitdaging om de schepen veiliger, comfortabeler en milieuvriendelijker te maken.

  Verder lezen ›

 • Onderzoek C-Job bevestigt potentie ammoniak als scheepsbrandstof

  Ammoniak kan veilig en effectief worden toegepast als scheepsbrandstof om schadelijke emissies in de maritieme industrie te verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat op 12 juni is gepubliceerd door C-Job Naval Architects, het grootste onafhankelijke scheepsontwerp- en engineeringbedrijf in Nederland.

  Verder lezen ›

 • TU Delft en TNO bundelen onderzoek voor duurzame scheepvaart

  Op 6 juni lanceerden TU Delft en TNO het Dutch Ocean Technology Centre (DOTC). Gedreven door de energietransitie in de maritieme en offshore sector bundelt het DOTC een groot deel van het maritiem-technisch onderzoek van de TU en de kennisorganisatie. Doel is de ontwikkeling van schone schepen en veilige scheeps- en offshoreconstructies in een hogere versnelling te brengen.

  Verder lezen ›

 • Damen bouwt LNG-hybride RoRo-ferries voor Seaspan

  "Onze ambitie is om binnen een jaar één of twee orders voor de bouw van grote RoPax-schepen binnen te halen", zei Chiel de Leeuw, sales director van Damen's nieuwe RoPax-divisie eind november 2018 in Maritiem Nederland. Begin juni maakte de scheepsbouwer bekend dat zij op de Mangalia-werf twee LNG-hybride RoRo-ferries gaat bouwen voor de Canadese ferry operator Seaspan.

  Verder lezen ›

 • Tewaterlating atoomijsbreker Ural

  De Russische atoomijsbreker Ural is op 25 mei te water gelaten in Sint-Petersburg. Het schip is 173 m lang en kan door ijs van drie meter dik breken.

  Verder lezen ›

 • Nieuwe schepen Doeksen arriveren in Harlingen

  De twee nieuwe LNG-schepen van Rederij Doeksen arriveren op 29 mei in Harlingen. Ze vertrokken 8 maart aan boord van zwareladingschip Sun Rise vanuit Vung Tau (Vietnam), waar de catamarans zijn gebouwd. Na aankomst worden de schepen naar Nesta Shipping gesleept, waar de verdere afbouw plaatsvindt. Vanaf 7 januari varen ze in de dienstregeling op de lijnen Terschelling en Vlieland.

  Verder lezen ›

 • Derde Pusher Tug voor Kaspische Zee te water bij TB Shipyards

  Op 17 mei is de Pusher Tug Trewenna te water gelaten bij Thecla Bodewes Shipyards in Kampen.

  Verder lezen ›

 • Damen opent vestiging in Helsinki

  Damen Shipyards heeft een engineering centre in Helsinki geopend. Samen met Italië, Frankrijk en Duitsland is Finland één van de leidende landen in het ontwerp en de bouw van cruise- en RoPax-schepen, twee marktsegmenten waar Damen zich sinds 2018 op is gaan toeleggen. Bovendien beschikt Finland over een bijzondere expertise op het gebied van ijsklasse-schepen.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland