Scheepsbouw

© IHC Merwede

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

 • Nederland ratificeert verdrag voor duurzame scheepssloop

  Nederland ratificeert als achtste land de zogenoemde ‘Hongkong conventie’. Dit verdrag biedt regelgeving voor een verantwoorde sloop van schepen wereldwijd, door zowel zeevarende landen als landen waar scheepssloop plaatsvindt. Het verdrag treedt pas in werking bij ondertekening van ten minste vijftien landen.

  Verder lezen ›

 • Sendo Liner draagt bij aan meer efficiënte en schonere binnenvaart

  “De 'Sendo Liner' weerspiegelt onze eigen filosofie voor een meer efficiënte en schonere binnenvaart", zegt scheepsbouwer Concordia Damen bij de doop van het toekomstgerichte binnenvaartschip. De Sendo Liner is modulair ontworpen, biedt meer ladingcapaciteit en beperkt de CO2-uitstoot per container met 40 procent.

  Verder lezen ›

 • Jan Gabriël, hoofd nieuwbouw en ombouwdienst DEME

  Wie anno 2019 moet besluiten over de vermogensopwekking en brandstof op een schip met een levensduur van dertig jaar, kan de lange termijn doelen van de IMO en de Europese Unie niet links laten liggen. Jan Gabriël over de vraag hoe je met een gezonde business case toch klaar kunt zijn voor emissieloos varen in 2050.

  Verder lezen ›

 • Zero Emissions Lab MARIN moet 'kip-ei' dilemma doorbreken

  De weg naar klimaatneutrale of emissieloze energiedragers is van een lange adem. In de maritieme sector bevinden we ons in de studiefase: het vaststellen van de emissiedoelstellingen voor binnenvaart, kustvaart en zeevaart. Eerst worden de schadelijke bestanddelen, zoals SOx en NOx, gereguleerd. Schuin daarnaast staan de regels voor uitstoot van broeikasgassen.

  Verder lezen ›

 • Royal IHC en Naval dingen mee naar onderzeeboot-order Marine

  Royal IHC en Naval Group hebben een overeenkomst gesloten om samen te werken in het programma voor de vervanging van de Walrusklasse-onderzeeboten van de Koninklijke Marine. Ze gaan de concurrentie aan met de combinatie Damen-Saab die al haar interesse in de miljardenorder kenbaar maakte.

  Verder lezen ›

 • Kooiman bouwt tweede LNG bunkerponton

  In opdracht van de Belgische gasnetwerkbeheerder Fluxys gaat scheepswerf Gebr. Kooiman een tweede LNG bunkerponton bouwen. Het ponton, de FlexFueler 002, wordt geëxploiteerd door Titan LNG in Amsterdam, tevens opdrachtgever voor het eerste bunkerponton.

  Verder lezen ›

 • TB Shipyards bouwt sleephopperzuigers Barkmeijer af

  Thecla Bodewes Shipyards heeft uit het faillissement van Barkmeijer Shipyards de in aanbouw zijnde sleephopperzuigers overgenomen. Daarnaast wordt ze eigenaar van de werf in Stroobos om de afbouw van de scheepscasco's te kunnen faciliteren.

  Verder lezen ›

 • Thecla Bodewes dicht bij overname Barkmeijer Stroobos

  De details zijn nog niet rond en het overnamecontract moet nog worden getekend, maar het ziet er naar uit dat Thecla Bodewes Shipyards de failliete werf van Barkmeijer in Stroobos overneemt.

  Verder lezen ›

 • Twee nieuwe LNG-ferries Doeksen gedoopt

  Op 22 januari is ms 'Willem Barentsz', een van de twee nieuwe LNG-ferries van rederij Doeksen in Vung Tau (Vietnam) gedoopt. Na de doop door Brigitte Bijen, partner van directeur Paul Melles, is het schip succesvol te water gelaten. Drie dagen eerder werd zusterschip ms 'Willem de Vlamingh' op dezelfde werf gedoopt.

  Verder lezen ›

 • Holland Shipyards bouwt hybride ferry voor Kiel

  Holland Shipyards in Hardinxveld-Giessendam gaat een hybride veerboot bouwen voor Schlepp- und Fährgesellschaft Kiel (SFK), het veerbootbedrijf van de Noord-Duitse stad Kiel.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland