Scheepsbouw

© IHC Merwede

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

 • Damen tekent bij als founding partner Nederlands Dans Theater

  Al tien jaar lang is Damen Shipyards Group een van de belangrijkse sponsors van het Nederlands Dans Theater (NDT). Onlangs tekende Damen opnieuw voor een driejarig founding partnerschap bij het dansgezelschap.

  Verder lezen ›

 • Chiel de Leeuw wordt commercieel directeur van Damen's RoPax-divisie

  Damen Shipyards Group heeft Chiel de Leeuw benoemd als commercieel directeur van haar nieuwe RoPax-divisie. De scheepsbouwer verbreedt zijn strategie en gaat zich ook toeleggen op het ontwerp en de bouw van grotere one-off schepen voor de offshore-, cruise- en RoPax-markt.

  Verder lezen ›

 • Damen bouwt LNG-bunkerschip voor Estse energieleverancier

  Damen Shipyards gaat een LNG-bunkerschip bouwen voor Eesti Gaas, de grootste energieleverancier in Estland. Het nieuwe schip wordt het eerste van de nieuwe LGC 6000 LNG klasse. De short-sea schepen gaan LNG distribueren in het Noordoostelijke deel van de Baltische Zee.

  Verder lezen ›

 • Team X van Damen Shipyards wint eerste Allianz Benelux Hackathon

  Team X van Damen Shipyards won de eerste Allianz Benelux Hackathon, die eind vorige week plaatsvond. Het doel was een oplossing te realiseren die abstracte telematics-data dichter bij de mensen brengt. Daarin slaagde Team X het beste. Het team won met hun analyse een cheque van 3.000 euro.

  Verder lezen ›

 • Maritieme bedrijven investeren 110 miljoen dankzij ‘Kornwerderzand’

  De verbreding van de sluis bij Kornwerderzand leidt tot 110 miljoen euro extra investeringen door het maritieme bedrijfsleven in Noordoost Nederland. Ook worden er 3.000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Dat staat in het bidbook dat op 25 september in Meppel werd overhandigd aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

  Verder lezen ›

 • Meest innovatieve valpijpschip ter wereld

  Medio dit jaar werd in Rotterdam de Bravenes van Van Oord officieel gedoopt. Dit Subsea Rock Installatieschip beschikt over maar liefst drie verschillende mogelijkheden om stenen te storten, via een valpijp door de moonpool en via de valpijp of tremiepijp langszij. Dankzij deze laatste optie kan het schip ook dichtbij offshore platforms optimaal functioneren. Bakker Sliedrecht nam de elektrotechnische installatie voor zijn rekening.

  Verder lezen ›

 • Royal IHC gaat vier schepen bouwen voor DEME

  Royal IHC heeft een order verworven voor de bouw van vier nieuwe schepen voor de Belgische baggeraar DEME. De order bestaat uit een kopie van de vorig jaar opgeleverde 8400 m3 TSHD ‘Scheldt River’, een 2.300 m3 sleephopperzuiger en twee 3.500 m3 split barges.

  Verder lezen ›

 • Nutteloze speedboten voor de Kustwacht

  Door een verkeerd geformuleerde Europese aanbesteding, zit Rijkswaterstaat nu met twee nutteloze Italiaanse speedboten twv een miljoen euro opgescheept.

  Verder lezen ›

 • Refit boorplatform Stena Don bij Damen Verolme Rotterdam

  Damen Verolme Rotterdam heeft de opdracht verworven voor een refit van het boorplatform 'Stena Don'. Na de installatie van een nieuw achtpunts aanmeersysteem zal het platform worden ingezet op de Noordzee ter hoogte van de Shetland-eilanden.

  Verder lezen ›

 • IHC wint opdracht voor refit pijpenlegger McDermott

  Royal IHC heeft een opdracht verworven voor de modificatie van pijpenlegger- en installatieschip 'Amazon' van McDermott International (uit Houston). Het schip wordt onder meer uitgerust met een innovatief J-lay systeem om rechtopstaande stalen pijpstukken in diepwater aan een zeegaande pijpleiding te lassen.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland