Scheepsbouw

© IHC Merwede

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

 • Stimulans voor Noordelijk maritiem cluster

  Het Nesec Shipping Debt Fund (NSDF) kan een belangrijke stimulans zijn voor het maritieme cluster in Noord-Nederland. Dat staat in het rapport 'Koers op Noord', uitgebracht door Nesec, specialist in scheepvaartfinanciering. De funding voor het stimuleringsfonds van 250 miljoen bevindt zich ‘in een doorslaggevende fase’.

  Verder lezen ›

 • Volop nieuwbouw in de kottervisserij

  Het is over met de investeringsangst in de Nederlandse visserij. Ondanks actuele bedreigingen wordt de ene na de andere order voor nieuwbouw geplaatst. Ook lagen tal van schepen al ter dok voor ingrijpende refits. Het Masterplan Duurzame Visserij leeft intussen voort in twee nieuwe MDV-type schepen. Het is transitietijd in de visserij.

  Verder lezen ›

 • Drijvend offshore wind fundaties installeren

  Fundaties van de volgende generatie offshore windturbines zullen steeds vaker drijvend geïnstalleerd worden in plaats van via jack-up schepen. “Wij hebben al nagedacht over fundaties die nog nooit geïnstalleerd zijn.”

  Verder lezen ›

 • Damen Shipyards verbreedt strategie

  Al bijna vijftig jaar is standaardisatie hét handelsmerk van Damen Shipyards Group. Dankzij de verwerving van de scheepswerf in Mangalia (Roemenië) kan de scheepsbouwer zich nu ook toeleggen op het ontwerp en de bouw van grotere ‘engineering to order’-projecten in de offshore-, cruise- en RoPax-markt. Chiel de Leeuw, die onlangs is benoemd als sales director van Damen’s nieuwe RoPax divisie, licht de plannen voor wat betreft de RoPax- en RoRo-markt toe.

  Verder lezen ›

 • Ekofish haalt Pon Power en EST-Floattech aan boord

  Vissersbedrijf Ekofish heeft Pon Power en EST-Floattech aan boord gehaald als leverancier om mee te bouwen aan de meest duurzame vissersboot van Nederland.

  Verder lezen ›

 • DEME onthult reusachtig offshore installatieschip Orion

  Op de Cosco Qidong-scheepswerf in China is DEME's reusachtige offshore installatieschip 'Orion' onthuld. Het schip maakt indruk met een combinatie van buitengewone transport- en laadcapaciteit, een indrukwekkende hijshoogte en groene technologie.

  Verder lezen ›

 • NYK ontwerpt concept emissieloze carcarrier

  De Japanse NYK Group heeft een emissieloze carcarrier ontworpen. In het NYK Super Eco Ship 2050 zitten zoveel innovaties dat het schip in 2050 moet kunnen varen zonder schadelijke emissies.

  Verder lezen ›

 • Damen Shiprepair neemt drijvend dok Curaçao in gebruik

  Damen Shiprepair Curaçao (DSCu) heeft begin november haar grote drijvende C-dok in gebruik genomen. Met het dokken van een 63.400 tons bulkcarrier is het 230 bij 45 meter grote Panamax-klasse dok operationeel.

  Verder lezen ›

 • DEME lanceert 's werelds grootste cutterzuiger Spartacus

  Op de scheepswerf van IHC in Krimpen a/d IJssel is 's werelds grootste zelfvarende cutterzuiger te water gelaten. Het baggerschip vaart op LNG en is ontworpen en gebouwd voor de Belgische maritieme aannemer DEME. 

  Verder lezen ›

 • Damen levert derde en vierde sleepboot aan Smit Lamnalco

  In november 2017 bestelde Smit Lamnalco vier sleepboten van het type ASD 3212 met een bollard pull van 80 ton bij Damen. Omdat de scheepsbouwer de schepen op voorraad heeft, lukte het om binnen een jaar alle vier sleepboten af te leveren. 

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland