Piraterij
Een VPD beschermt een zwareladingschip van Dockwise

© AVDD

 • Risico van kidnap op zee neemt weer toe

  Het half februari door VVD en CDA bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstel voor het toestaan van gewapende particuliere beveiligers op Nederlandse koopvaardijschepen komt niets te vroeg.

  Verder lezen ›

 • Definitieve initiatiefwet piraterijbestrijding naar Tweede Kamer

  Op 15 februari stuurden Raymond Knops (CDA) en Han ten Broeke (VVD) het definitieve initiatiefwetsvoorstel ter bescherming van de Koopvaardij naar de Tweede Kamer. Komen die private beveiligers er dan toch? Dat is aan de kiezer op 15 maart.

  Verder lezen ›

 • Niet schieten maar afschrikken

  De piraterij rond Somalië is afgenomen, maar weer opgedoken in West-Afrika en Zuidoost- Azië. Mensen, lading en schip lopen gevaar. Gewapende private bewakers zijn bij wet verboden voor schepen onder Nederlandse vlag. De Maritime Security Alliance laat zien dat ook met niet-lethale middelen piraten geweerd kunnen worden.

  Verder lezen ›

 • Geweldloze middelen tegen piraten

  Een geluidskanon dat de geluidssterkte van een F-16 met naverbrander produceert, desoriënterende zoeklichten, verblindende lasers en anti-inklimsystemen kunnen piraten efficiënt weren. Dat blijkt uit een demonstratie van een deel van deze beschermingsmiddelen. Maar kan de scheepvaart zonder private bewapende beveiligers of mariniers van Defensie veilig doorgang vinden?

  Verder lezen ›

 • Niet genoeg urgentie bij bescherming tegen piraten

  De Tweede Kamer zet niet voldoende vaart achter het beschermen van Nederlandse zeeschepen tegen piraten.

  Verder lezen ›

 • OPV voor het eerst op anti-piraterijmissie

  Het patrouilleschip 'Zr.Ms. Groningen' van de Koninklijke Marine vertrekt zondag 9 augustus voor een periode van vier maanden naar de wateren rond Somalië.  Hiermee zet de Marine voor het eerst een ocean-going patrol vessel (OPV) in tijdens de EU-antipiraterijoperatie Atalanta.

  Verder lezen ›

 • Brainstormsessie over de toekomst van de marine

  Het bundelen van inzichten van mensen uit de gehele maritieme sector en deze doorspelen naar de partijen die bezig zijn met een Nederlandse Maritieme Strategie, de Marinestudie 2050 en de langetermijnvisie van de KVMO (Koninklijke Vereniging van Marine Officieren): dat is de bedoeling van de maritieme shipping games (MSG) die de KVMO organiseert.

  Verder lezen ›

 • Topoverleg moet leiden tot één loket bij de overheid

  In de aanloop naar de Wereldhavendagen waren de top van het maritieme bedrijfsleven, de minister van IenM en een serie topambtenaren het erover eens: er moet één aanspreekpunt komen voor de maritieme sector in politiek Den Haag.

  Verder lezen ›

 • SeaBoc introduceert nieuwe antipiraterij-oplossing

  Het recent opgerichte bedrijf SeaBoc heeft een nieuwe geweldloze antipiraterij-oplossing ontwikkeld die momenteel gereed is voor toepassing.

  Verder lezen ›

 • Marine test zwaar geschut

  In februari testte de Koninklijke Marine luchtdoelraketten om voorbereid te zijn op verdedigingstaken hoog in het geweldsspectrum.

  Verder lezen ›

 • Partners Maritiem Nederland