Pioneering Spirit
De Pioneering Spirit op zijn afbouwlocatie in het binnenmeer van Maasvlakte 2.

©

De 'Pioneering Spirit' van de Nederlands-Zwitserse offshore specialist Allseas is het grootste schip ter wereld. Allseas ontwierp het schip om oude offshore olie- en gasplatforms op met name de Noordzee te ontmantelen. Ook kan Allseas het 2,4 miljard euro kostende schip inzetten om op grote dieptes zeer efficiënt pijpleidingen te leggen.

Oliemaatschappijen zijn verplicht om olie- en gasplatforms die aan het einde van hun levenscyclus zijn op te ruimen, de putten veilig te dichten en zoveel mogelijk materiaal op het platform te recyclen. Momenteel gaat er zo’n 600 miljoen euro per jaar om in deze decommissioning markt, richting 2040 zal dat naar verwachting toenemen tot meer dan 2 miljard euro per jaar.

Offshore bedrijven ontmantelen offshore platforms momenteel door de constructies in voor traditionele kraanschepen handelbare delen te snijden, om deze vervolgens op pontons te tillen en naar recycling locaties af te voeren. Bedrijven als Heerema Marine Contractors (met kraanschepen tot 14.000 ton en met een kraanschip van 18.000 ton in aanbouw) en Seaway Heavy Lifting (met kraanschepen tot 5.000 ton) zijn actief in deze markt. Echter, door het vaak slechte weer op de Noordzee zijn het aantal dagen waarop je dit soort tijdrovende en zware hijsklussen kunt uitvoeren beperkt.

48.000 ton hefvermogen

Als alles volgens Allseas topman en eigenaar Edward Heerema zijn plannen verloopt, moet de Pioneering Spirit een echte gamechanger worden. De enorme catamaran (382 x 124 m) heeft aan de voorzijde tussen de twee rompen een opening van 55 x 122 meter, waardoor het schip als het ware ‘om een platform heen kan liggen’. Via een liftsysteem met dwarsbalken die onder het platform schuift en deze vastgrijpt, kan het schip in één keer een 48.000 ton wegende constructie van haar fundering liften en naar de kust brengen. Ter vergelijking: het grootste conventionele kraanschip dat nu in aanbouw is kan 18.000 ton tillen.

Jackets van 25.000 ton

Om de stalen constructies waar de platforms op staan (jackets) te verwijderen rust Allseas de Pioneering Spirit uit met een jacket lift systeem: een kraan die naar voren kantelt, het jacket van maximaal 25.000 ton recht omhoog takelt, waarna het gehele systeem achterover kantelt en het jacket horizontaal aan dek komt te liggen.

Eerdere innovaties Allseas

Van verschillende kanten rijst de vraag of Allseas deze mega-investering in een volledig nieuw concept terug zal kunnen verdienen. Die vraag is bij twee andere baanbrekende innovaties afkomstig van dit bedrijf eerder gesteld. Zo was Allseas eind jaren tachtig het eerste bedrijf dat pijpen legde op dynamische positionering (DP). Voorheen werd het installatieschip op een ankerspread gelegd om bij het installeren van pijpen op de zeebodem op de juiste plek te blijven waarna ankerlieren het schip dan langzaam kunnen verplaatsen. De 'Lorelay' van Allseas is het eerste schip dat via roerpropellers en boegschroeven op positie kon blijven of langzaam het tracé van de te leggen pijpen af kon varen, terwijl de te leggen pijpleiding aan de achterzijde het schip verliet. Niemand had verwacht dat je pijpen kon leggen op DP, maar nu is het de standaard in de industrie.

Niemand had verwacht dat je pijpen kon leggen op DP, maar nu is het de standaard in de industrie

De Allseas schepen leggen pijpen via het zogenaamde S-lay principe. Daarbij verlaten de zojuist aan elkaar gelaste pijpsegmenten het schip horizontaal via een stinger achter op het achterschip. In diep water was het echter gebruikelijk om de pijpleidingen via het J-lay principe te installeren. De pijpsegmenten worden dan verticaal in een toren gehangen, worden ook in die positie gelast en verlaten verticaal via een moonpool (opening in het midden van het schip) het schip. De te installeren pijpleiding hangt in een J-vorm onder het schip. Bij S-lay maakt de pijpleiding twee krommingen en hangt een groter en zwaarder stuk pijpleiding volledig op de stinger aan de achterzijde van het schip. Ook de vraagtekens die men bij deze wijze van installeren zette, bleken totaal ongegrond. Allseas is bijzonder efficiënt in het leggen van pijpleidingen op grote dieptes, onder andere omdat de lasstraten en andere werkstations efficiënt uitgelegd kunnen worden wanneer de pijpleiding het schip horizontaal verlaat.

Eerste klussen

Eerdere baanbrekende innovaties die ontsproten zijn uit het brein van Edward Heerema bleken tegen de verwachting in bijzonder succesvol. Het uur van de waarheid breekt nu aan voor de Pioneering Spirit. Deze zomer wordt het hefsysteem voor de platforms offshore getest. Het schip staat al geboekt voor de eerste klussen.

 • Maritieme hoogtepunten 2016

  Artikelen over grote schepen, faillissementen en lange achtergrondverhalen over grote investeringen werden in 2016 het meest gelezen.

  Verder lezen ›

 • Contract Pioneering Spirit voor onderzeese pijpleiding

  De Pioneering Spirit gaat 900 km pijpleiding leggen in de Zwarte Zee. De klus volgt op het ontmantelen van een 24.000 ton wegend productieplatform van Shell dat deze zomer gepland staat.

  Verder lezen ›

 • Officiële opening eerste 3D-printer voor de maritieme sector

  Op 30 november opende Havenbedrijf Rotterdam officieel de eerste 3D-metaalprinter voor de maritieme sector. Het gaat om het op de RDM Campus op Heijplaat gevestigde ‘Rotterdam Additive Manufacturing Laboratory’ (RAMLAB).

  Verder lezen ›

 • 300 miljoen aan orders voor Huisman

  Huisman boekte onlangs een serie orders ter waarde van 300 miljoen euro en na eerdere berichten van Huisman over gedwongen ontslagen, leidt dit tot een mooi stukje werkgelegenheid voor de ontwerpafdeling in Schiedam en de productielocaties in Tsjechië, China en Nederland.

  Verder lezen ›

 • Concept ontwerp Damen voor miniatuur Pioneering Spirit

  Op de Noordzee staan veel olie- en gasplatforms die in de komende decennia werkloos raken, daarom heeft Damen Shipyards een ontwerp gemaakt voor een schip dat de kleinere platforms snel en efficiënt kan verwijderen. Daartoe liet Damen Shipyards masterstudent Justin Rietveld (maritieme techniek, Rotterdam Mainport University) een conceptontwerp maken op basis van beproefde Damen schepen.

  Verder lezen ›

 • Pioneering Spirit vaart uit na succesvolle tests van het hefsysteem

  Allseas heeft succesvolle tests uitgevoerd met het hefsysteem voor offshore platforms aan boord van de Pioneering Spirit. Op zaterdag 6augustus vaart het schip uit voor de eerste tests op zee.

  Verder lezen ›

 • Pioneering Spirit moet nog dit jaar eerste platform van zee halen

  Een jaar later dan gepland maar het ziet er nu toch echt naar uit dat het mega-hefschip de ‘Pioneering Spirit’ van Allseas nog dit jaar zijn eerste te slopen productieplatform van zee gaat halen.

  Verder lezen ›

 • Meest gelezen in 2015: Grootste containerschepen, Pioneering Spirit en goede salarissen

  Welke artikelen werden in 2015 het meest gelezen? Het blijkt dat de wedloop om de grootste containerschepen, de heisa omtrent de naamgeving van het grootste schip ter wereld (Pieter Schelte, later Pioneering Spirit) en de beloningen voor werknemers in de maritieme sector het populairst waren in 2015.

  Verder lezen ›

 • Ondanks vertraging wordt Pioneering Spirit succes

  De naamgeving liep al niet al te soepel, en nu lijkt de afbouw van de ‘Pioneering Spirit' te vertragen. Toch lijkt dit geen reden tot zorgen omtrent de toekomstige succesvolle inzet van het grootste schip ter wereld.

  Verder lezen ›

 • De Pieter Schelte krijgt een andere naam

  De emotionele protesten rond de naamgeving van de Pieter Schelte hebben ertoe geleid dat Allseas het grootste schip ter wereld heeft omgedoopt tot de 'Pioneering Spirit'.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland