Offshore

© Trellenborg

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

 • Provincie Noord-Holland helpt Tocardo bij doorstart

  Tocardo Tidal Power kan een doorstart maken met steun van het Participatiefonds Duurzame Energie van de provincie Noord-Holland. Begin dit jaar werd Tidal failliet verklaard door de rechtbank Alkmaar en zag de toekomst er somber uit.

  Verder lezen ›

 • Jan de Nul plaatst windturbines in windpark bij Borkum

  Jan De Nul Group zal in Duitsland 32 windturbines - van elk 6,33 MW - op zee installeren. Het toegekende project van Senvion maakt deel uit van de ontwikkeling van het offshore windpark Trianel Borkum II, voor de Duitse kust.

  Verder lezen ›

 • Consortium bouwt eerste drijvende zonnefarm op zee

  Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen werken de komende drie jaar aan de ontwikkeling, bouw en operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld. Met financiële steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bouwt het consortium een drijvende centrale die schone energie op kan wekken middels zonnepanelen op zee.

  Verder lezen ›

 • Pieter van Oord, Rotterdams Havenman 2017

  “Ik onderschat ze niet”, zegt Pieter Van Oord, CEO van de Rotterdamse waterbouwer Van Oord, over de Chinese concurrentie op de internationale baggermarkt. Maar hij zegt zich geen zorgen te maken dat we ze niet aan kunnen. “Want dat kunnen we.” Het businessmodel van de Chinezen is volgens hem nog steeds gebaseerd op lage loonkosten en daar komt volgens hem langzaamaan een einde aan. “Ook hun arbeidskosten gaan stijgen en dan gaat het uiteindelijk om wie de beste technologie heeft en die hebben wij.”

  Verder lezen ›

 • Grootste Rotortug 'RT Raven' voor Australische Kotug-dochter

  Op de Albwardy Damen werf in Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten, is de Rotortug 'RT Raven' gedoopt. Het schip is ontworpen door Robert Allan en Damen Hardinxveld. Met een lengte van 46 meter en een bollard pull van ruim 100 ton is de 'RT Raven' de grootste Rotortug ter wereld.

  Verder lezen ›

 • Subsea support schip VOS Stone afgebouwd bij Damen

  Het subsea support schip 'VOS Stone' van Vroon Offshore Services (VOS) is afgebouwd op de werf van Damen Shiprepair Oranjewerf. Het schip is onder meer uitgerust met een walk-to-work systeem en een offshore-kraan.

  Verder lezen ›

 • Installatie topside voor offshore windpark Merkur

  DEME-dochter GeoSea heeft de topside geïnstalleerd voor het nieuw aan te leggen offshore windpark Merkur voor de kust van het Duitse waddeneiland Borkum. Het topsideplatform bestaat uit vier dekken, is 20 meter hoog en weegt 2.500 ton. De beoogde capaciteit van het windpark is 396 MW.

  Verder lezen ›

 • IHC doopt sleephopperzuiger DC Orisant

  Royal IHC heeft de 5.450m3 sleephopperzuiger DC Orisant gedoopt en te water gelaten, voor een joint venture tussen Den Herder (Reimerswaal Dredging) en
  Group de Cloedt. De doopceremonie werd uitgevoerd door Ria den Herder op de IHC-werf in Krimpen aan den IJssel.

  Verder lezen ›

 • Royal IHC neemt KCI over van Oceanteam

  Royal IHC neemt het Nederlandse engineering en consultancy bedrijf 'KCI the engineers' over van Oceanteam, de Nederlands-Noorse offshore serviceprovider. KCI blijft een zelfstandig bedrijfsonderdeel en een onafhankelijk merk binnen IHC. 

  Verder lezen ›

 • Visserij in de tang van offshore wind en zandwinning

  Onder Noordzeevissers heerst onrust over het ruimtebeslag op zee. Op hun beste visgronden verrijzen windparken waar niet gevist mag worden. Zeereservaat Doggersbank sluit voor de visserij, maar krijgt wel een batterijeiland, en mogelijk windmolens. Ook is er volop onbegrip over grootschalige zandwinning in Vibeg-gebieden, waar visserij juist geweerd wordt. Vissers zijn het meten met twee maten zat. Koepelorganisaties eisen inclusiviteit.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland