Offshore

© Trellenborg

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

 • Rode cijfers maar gezond orderboek Boskalis

  Boskalis heeft 2018 afgesloten met een operationele winst van 83 miljoen euro. Door afboeking op de offshore- en havensleepactiviteiten resteerde onderaan de streep een nettoverlies van 436 miljoen euro. De omzet nam toe met 10 procent tot 2,57 miljard euro. Het orderboek groeide met ruim 20 procent tot 4,3 miljard euro.

  Verder lezen ›

 • DEME doopt zelfvarend hefvaartuig Apollo

  In de haven van Zeebrugge is DEME's nieuwste zelfvarende DP2 hefvaartuig 'Apollo' gedoopt. Het hefvaartuig versterkt de vloot van de offshore divisie van de Belgische maritieme aannemer. Dankzij de uitzonderlijk lange vakwerkpoten van 106,8 m kan de Apollo in diepten tot 65 m werken.

  Verder lezen ›

 • DEME bundelt offshore activiteiten in aparte divisie

  Volgens een bericht op de Belgische transportnieuwswebsite Flows brengt maritieme aannemer DEME de activiteiten van GeoSea, Tideway, A2Sea en EverSea samen in DEME Offshore. 

  Verder lezen ›

 • Boskalis neemt belang in geotechnische diensten Horizon

  Boskalis heeft heeft een meerderheidsbelang van 62,5 procent verworven in de Horizon groep in de Verenigde Arabische Emiraten. Tot de belangrijkste activiteiten van Horizon behoren maritiem geofysische surveydiensten en geotechnische diensten.

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul voltooit kabelinstallatie in Egypte

  Jan De Nul Group heeft twee 69 kilometer lange aansluitkabels geïnstalleerd voor de nieuwe gasvelden van West Nile Delta, ten noorden van de Egyptische havenstad Alexandrië. 

  Verder lezen ›

 • Maritieme catering kan zoveel beter

  Voeding op schepen moet goed zijn. Dat klinkt als een cliché, maar in de praktijk blijkt er nog veel te verbeteren aan de kwaliteit van maaltijden en de kundigheid van koks. International Food Services (IFS) wil beide verbeteren door goede voedingsmiddelen te leveren en koks bij te scholen.

  Verder lezen ›

 • Boskalis verwerft grootste kabellegcontract ooit

  Boskalis gaat kabels installeren voor de offshore netverbinding Ostwind 2. Het contract met het Duitse energiebedrijf 50Hertz voor het leggen van 270 km kabel heeft een waarde van meer dan 250 miljoen euro en is daarmee het grootste contract in zijn soort dat Boskalis ooit heeft verworven. 

  Verder lezen ›

 • DEME onthult reusachtig offshore installatieschip Orion

  Op de Cosco Qidong-scheepswerf in China is DEME's reusachtige offshore installatieschip 'Orion' onthuld. Het schip maakt indruk met een combinatie van buitengewone transport- en laadcapaciteit, een indrukwekkende hijshoogte en groene technologie.

  Verder lezen ›

 • HFG verkoopt locatie Zwijndrecht aan Rosetti Marino

  Heerema Fabrication Group (HFG) verkoopt een belangrijk deel van haar activiteiten op het gebied van het ontwerpen en fabriceren van complexe staalconstructies voor de offshore markt. De HFG-yard in Zwijndrecht wordt verkocht aan het Italiaanse industriële concern Rosetti Marino.

  Verder lezen ›

 • Noors semi-afzinkbaar kraanschip dokt bij Damen Verolme Rotterdam

  De Saipem 7000, een van de grootste semi-afzinkbare kraanschepen ter wereld, krijgt een grote onderhoudsbeurt bij Damen Verolme Rotterdam. Het Noorse schip ligt zes maanden in het Rotterdamse reparatiewerf voor een upgrade van het DP3-systeem.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland