Offshore

© Trellenborg

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

 • Jan De Nul voltooit kabelinstallatie in Egypte

  Jan De Nul Group heeft twee 69 kilometer lange aansluitkabels geïnstalleerd voor de nieuwe gasvelden van West Nile Delta, ten noorden van de Egyptische havenstad Alexandrië. 

  Verder lezen ›

 • Maritieme catering kan zoveel beter

  Voeding op schepen moet goed zijn. Dat klinkt als een cliché, maar in de praktijk blijkt er nog veel te verbeteren aan de kwaliteit van maaltijden en de kundigheid van koks. International Food Services (IFS) wil beide verbeteren door goede voedingsmiddelen te leveren en koks bij te scholen.

  Verder lezen ›

 • Boskalis verwerft grootste kabellegcontract ooit

  Boskalis gaat kabels installeren voor de offshore netverbinding Ostwind 2. Het contract met het Duitse energiebedrijf 50Hertz voor het leggen van 270 km kabel heeft een waarde van meer dan 250 miljoen euro en is daarmee het grootste contract in zijn soort dat Boskalis ooit heeft verworven. 

  Verder lezen ›

 • DEME onthult reusachtig offshore installatieschip Orion

  Op de Cosco Qidong-scheepswerf in China is DEME's reusachtige offshore installatieschip 'Orion' onthuld. Het schip maakt indruk met een combinatie van buitengewone transport- en laadcapaciteit, een indrukwekkende hijshoogte en groene technologie.

  Verder lezen ›

 • HFG verkoopt locatie Zwijndrecht aan Rosetti Marino

  Heerema Fabrication Group (HFG) verkoopt een belangrijk deel van haar activiteiten op het gebied van het ontwerpen en fabriceren van complexe staalconstructies voor de offshore markt. De HFG-yard in Zwijndrecht wordt verkocht aan het Italiaanse industriële concern Rosetti Marino.

  Verder lezen ›

 • Noors semi-afzinkbaar kraanschip dokt bij Damen Verolme Rotterdam

  De Saipem 7000, een van de grootste semi-afzinkbare kraanschepen ter wereld, krijgt een grote onderhoudsbeurt bij Damen Verolme Rotterdam. Het Noorse schip ligt zes maanden in het Rotterdamse reparatiewerf voor een upgrade van het DP3-systeem.

  Verder lezen ›

 • Marjan van Loon doopt walk to work schip Kasteelborg

  Aan de Nieuwediepkade in de haven van Den Helder heeft Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, de Kasteelborg gedoopt. Het nieuwe Walk to Work schip van rederij Royal Wagenborg wordt ingezet voor het onderhoud van de onbemande platformen van NAM en Shell UK op de zuidelijke Noordzee.

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul doopt offshore installatieschip Taillevent

  In de haven van Oostende kreeg Jan De Nul's nieuwe offshore installatieschip een nieuwe naam: Taillevent. Met twee installatieschepen verwacht de maritieme aannemer de offshore windsector nog beter en sneller te kunnen bedienen.

  Verder lezen ›

 • Heerema verlegt grenzen in offshore lifting

  Heerema Marine Contractors (HMC) heeft een grensverleggende manier van offshore lifting ontwikkeld met behulp van vier parallel werkende kranen. Hiermee is het mogelijk om complete topsides of jackets integraal te installeren of te verwijderen. De hijstechniek is deze week met succes getest in de Golf van Mexico.

  Verder lezen ›

 • Rol voor Boskalis bij herontwikkeling Deens offshore gasveld

  Boskalis heeft het subsea-contract van Total E&P Denmark verworven voor de herontwikkeling van het Tyra offshore gasveld. 

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland