Maritieme Cluster

© Flying Focus

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

 • Van Oord treedt toe tot adviesraad Marin

  Maritieme aannemer Van Oord is lid geworden van de Marin Stakeholders Association (MSA) en is toegetreden tot de adviesraad van de Wageningse kennisorganisatie. In het bijzijn van Rob Verkerk, voorzitter Raad van Toezicht Marin, tekenden Paul Verheul, COO Van Oord, en Marin-directeur Bas Buchner de verbintenis.

  Verder lezen ›

 • Nominaties KVNR Shipping Award 2019 bekend

  Uit alle inzendingen voor 2019 heeft de jury van de Maritime KVNR Shipping Award twee genomineerden aangewezen die in november tijdens het Maritime Awards Gala kans maken om de prijs van de Nederlandse reders te winnen. 

  Verder lezen ›

 • Team TU Delft wereldkampioen zonneboot racen op open zee

  Het TU Delft Solar Boat Team deed dit jaar voor het eerst mee aan de offshore class tijdens de Solar & Energy Boat Challenge 2019. Op 5 en 6 juli streden vier teams in Monaco om de wereldtitel. De Delftse studenten kwamen als beste uit de bus en mogen zich nu een jaar lang wereldkampioen zonneboot racen op open zee nemen.

  Verder lezen ›

 • Koning opent waterstofinstallatie Gasunie

  Op 26 juni heft koning Willem-Alexander in Veendam de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie geopend. De installatie vormt de start van een toekomstige waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers. 

  Verder lezen ›

 • Eerste nummer na restyling Maritiem Nederland

  Maritiem Nederland, het opinie- en vakblad voor het maritieme cluster, krijgt deze maand een nieuw jasje. Op het Smart Maritime Technology event in Rotterdam is het eerste exemplaar na de restyling gepresenteerd. 

  Verder lezen ›

 • Green Deal markeert begin transitie naar emissieloze scheepvaart

  Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en 39 andere ondertekenaars hebben op 11 juni een Green Deal gesloten met vele tientallen acties om de uitstoot van schadelijke stoffen naar de lucht en de CO2-uitstoot door binnenvaart en zeevaart fors terug te dringen. Om innovaties in binnenvaart en zeevaart te stimuleren stelt zij 20 miljoen euro beschikbaar. “Deze Green Deal is de opmaat naar een systeemsprong waarbij schepen in de toekomst niets meer uitstoten en de scheepvaart volledig energieneutraal is”, aldus de minister.

  Verder lezen ›

 • Minister ontvangt 150 jaar oude Akte van Mannheim

  Ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Maritiem Museum arriveerde de originele Akte van Mannheim (opgesteld in 1868) per politieboot in Rotterdam. Minister Van Nieuwenhuizen nam het verdrag, dat al anderhalve eeuw zorgt voor vrije handel op de Rijn, in ontvangst.

  Verder lezen ›

 • Gouden Wimpel KNRM voor bemanning Zr. Ms. De Ruyter

  De bemanning van marineschip Zr. Ms. De Ruyter heeft de Gouden Wimpel van de KNRM gewonnen. “Voor alle tien genomineerden geldt dat hij of zij in 2018 of gedurende langere tijd iets buitengewoons heeft gedaan voor de KNRM. Wel beschouwd waren er dus uitsluitend winnaars", aldus Edward Zwitser van de KNRM.

  Verder lezen ›

 • Omzet Nederlandse scheepsbouw stijgt, maar winst hapert

  De totale omzet van ruim honderd Nederlandse scheepswerven en 800 maritieme toeleveranciers steeg in 2018 met ruim 5 procent ten opzichte van 2017 tot 7,3 miljard euro. Ook de werkgelegenheid nam met bijna 4 procent toe tot 29.072 fte. Doordat de prijsniveaus onder druk staan, haperde de winstontwikkeling van veel bedrijven. 

  Verder lezen ›

 • Studenten, ga als de wiedeweerga nieuwe technieken leren

  Studenten aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz moeten meer weten over de basisprincipes van de IT om mee te gaan in de uitdagingen waar de sector voor staat. Dat stelt Herbert Koelman, de nieuwe Lector Maritieme Innovatieve Technieken van MIWB in zijn lectorale rede op 29 maart. "Ze moeten het oude beheersen, maar ook als de wiedeweerga de nieuwe technieken leren."

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland