Maritieme Cluster

© Flying Focus

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

 • Senaat stemt in met Piraterijwet

  De Eerste Kamer heeft op 19 maart ingestemd met het toestaan van bewapende particuliere maritieme beveiligers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. De 'Piraterijwet' is het sluitstuk van ruim tien jaar lobbyen door de maritieme sector. 

  Verder lezen ›

 • Vijf redenen om het MET Event 2019 te bezoeken

  Op 14 maart vindt het tweede Maritime Energy Transition Event (MET2019) plaats in het VNAB gebouw aan de Boompjes in Rotterdam. Vijf redenen om dit inhoudelijke, qua sprekers indrukwekkende en zeer betaalbare congres te bezoeken.

  Verder lezen ›

 • Maritiem consortium onderzoekt methanol als scheepsbrandstof

  Boskalis, de Koninklijke Marine, Van Oord en Wagenborg nemen samen met scheepsbouwers Damen Shipyards, Feadship en Royal IHC, motorenfabrikanten Pon Power en Wärtsilä en maritieme dienstverleners Marine Service Noord en C-Job Naval Architects deel aan een consortium dat de kansen van methanol als duurzame alternatieve scheepsbrandstof gaat onderzoeken.

  Verder lezen ›

 • Naval Energies wint energie uit zeewater

  Naval Energies, een dochterbedrijf van de Franse Naval Group, gebruikt een platform van Dassault voor het ontwikkelen van drijvende windturbines voor offshore windparken en voor OTEC-systemen (Ocean Thermal Energy Conversion) die energie opwekken uit zeewater.

  Verder lezen ›

 • Zeeën van duurzame energie

  De zee is voortdurend in beweging en eindeloos in haar uitgestrekte oerkracht. Nederland is internationaal koploper in het ontwikkelen van techniek om de potentie van de zee om te zetten in elektriciteit en warmte. Eb en vloed, stroming, golven, temperatuurverschillen en ook het verschil in elektrostatische lading tussen zoet en zout water vormen bronnen van duurzame energie.

  Verder lezen ›

 • Duizend garantiebanen voor mbo-studenten in haven Rotterdam

  De Rotterdamse haven biedt 1000 mbo-studenten een garantie op werk als ze kiezen voor een opleiding procestechniek, onderhoud of logistiek. Daarnaast heeft het Rotterdamse MKB de komende vier jaar voor 600 werkzoekenden een baan via een leerwerktraject. De maatregelen maken deel uit van het Leerwerkakkoord van bedrijfsleven, onderwijs en gemeente Rotterdam.

  Verder lezen ›

 • Afnamegarantie kan getijdencentrale in Wales alsnog redden

  Tidal Lagoon Power (TLP) gelooft dat de grote getijdencentrale bij Swansea, die vorige zomer werd afgeblazen, toch gebouwd kan worden. Dat schrijft The Guardian. Verschillende bedrijven zouden bereid zijn een ‘power puchase agreement’ (ppa) voor een langdurige vaste stroomafname tegen een vaste stroomprijs met TLP te sluiten.

  Verder lezen ›

 • Minister krijgt inkijkje in prestaties maritieme industrie

  Tijdens een boottocht met een Fast Crew Supplier vanaf het hoofdkantoor van Hatenboer-Water in Schiedam naar het hoofdkantoor van Van Oord aan de Nieuwe Maas in Rotterdam kreeg minister Van Nieuwenhuizen een bijzonder inkijkje in de prestaties van de Nederlandse maritieme industrie.

  Verder lezen ›

 • Ontwerp- en zeilwedstrijd in bassin Marin dit jaar extra spannend

  Team 12 'Narrow' uit Rotterdam heeft de snelste modelzeilboot van Nederland ontworpen en gebouwd. Het team won op 19 januari de zeilrace van dertien studententeams van TU Delft en Rotterdam Mainport Institute (RMI). De race vond plaats in het Ondiepwaterbassin van onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen. 

  Verder lezen ›

 • Rob Verkerk: 'Alleen ga je sneller, samen kom je verder'

  De nieuwe NML-voorzitter Rob Verkerk wijst op het belang van samenwerking binnen het maritieme cluster om het ongelijke speelveld in vergelijking met andere Europese landen tegen te gaan. “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”, zei hij in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de KVNR.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland