Maritieme Cluster

© Flying Focus

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

 • Aanleg 'gat' in Brouwersdam kan beginnen

  Provinciebestuurders, recreatie- en natuurorganisaties hebben er tien jaar lang aan gewerkt om het getijde terug te krijgen in het Grevelingenmeer. Met de 75 miljoen euro uit de Rijksbegroting voor de aanpak van natuur en waterkwaliteit in de grote Rijkswateren is de financiering eindelijk rond.

  Verder lezen ›

 • Tweede Kamer stemt in met Wet ter Bescherming Koopvaardij

  De Tweede Kamer heeft op 13 maart eindelijk ingestemd met de Wet ter Bescherming Koopvaardij. De wet biedt reders de mogelijkheid om bewapende particuliere bewakers aan boord te nemen in situaties waarin bescherming door de Nederlandse Marine geen optie is.

  Verder lezen ›

 • Multraship Towage & Salvage wint gouden wimpel KNRM

  Multraship Towage & Salvage heeft de Gouden Wimpel van de KNRM gewonnen. Het Zeeuwse sleep- en bergingsbedrijf heeft zich in 2017 het meest onderscheiden als ondersteuner van het werk van de KNRM.

  Verder lezen ›

 • VVD stelt Kamervragen over 'besmet droogdok'

  VVD-Kamerleden Remco Dijkstra en Dennis Wiersma willen van minister Van Nieuwenhuizen (IenW) en haar collega Koolmees van Sociale Zaken weten waarom internationale reders van cruiseschepen de scheepswerven in Nederland lijken te mijden. Hoewel de sector voor onderhoud en refit ‘booming’ is, is er sinds 2014 geen groot cruiseschip voor onderhoud naar Nederland gekomen.

  Verder lezen ›

 • Elinex vernieuwt noodstroomvoorziening Maastunnel

  Elinex Power Solutions heeft een nieuwe noodstroomvoorziening aangelegd in de Maastunnel in Rotterdam. Het bedrijf uit Ridderkerk werd door Croonwolter&dros en Mobilis geselecteerd als toeleverancier voor de renovatie van de oudste afgezonken verkeerstunnel van Nederland.

  Verder lezen ›

 • Van Oord en BAM winnen opdracht versterking Afsluitdijk

  Rijkswaterstaat is van plan de versterking van de Afsluitdijk en de vergroting van de waterafvoercapaciteit te gunnen aan het consortium Levvel, met BAM (met PPGM) en Van Oord (met Aberdeen), en adviesbureau RebelValley. De opdracht heeft een contractwaarde van 921 miljoen euro.

  Verder lezen ›

 • Sector tekent blauwdruk voor duurzame toekomst

  "De maritieme sector is onderweg naar een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin schepen op schone energie varen, autonoom en digitaal. Een tijdperk waarin fossiele brand- en grondstoffen verleden tijd zijn." Dit zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bij de ondertekening van het Werkprogramma Maritieme Strategie.

  Verder lezen ›

 • Proefproject zuivering medicijnresten uit afvalwater

  Omdat waterschappen aanlopen tegen medicijnresten in het rioolwater, heeft het kabinet 30 miljoen euro vrijgemaakt om hen te helpen zuiveringsinstallaties te bouwen om nieuwe filtertechnieken te testen. Het Brabantse waterschap Aa en Maas krijgt als eerste geld voor een zuiveringsinstallatie 'nieuwe stijl'. 

  Verder lezen ›

 • Nederlandse zeehavens aanzienlijk geraakt door Brexit

  Het handelseffect van de Brexit op het maritieme transport van en naar de Nederlandse zeehavens kan aanzienlijk zijn. Dit concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid in de studie 'Gaan we het schip in? Mogelijke gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse maritieme sector'.

  Verder lezen ›

 • Pionieren in schone energie

  Wij maken volop gebruik van de gratis wind op zee en in onze haven. De windturbines in de Rotterdamse haven leveren nu al 150 megawatt aan elektriciteit op. De komende jaren zal dat groeien tot 350 megawatt in 2025, voldoende om 60 procent van de inwoners van Rotterdam van stroom te voorzien.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland