Maritieme Cluster

© Flying Focus

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

 • Nieuwe jongerenambassadeurs voor de maritieme sector

  Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam maakte Stichting Nederland Maritiem Land (NML) bekend wie de nieuwe Young Maritime Representatives (YMR’s) voor het komende studiejaar zijn geworden. Dat gebeurde dit jaar aan boord van de Pilot Station Vessel Polaris. Maritiem Nederland was erbij.

   

  Verder lezen ›

 • Groene projecten hebben streepje voor bij ABN Amro

  ABN Amro is een van de banken die klimaateisen meewegen bij het verstrekken van financiering voor de scheepvaart. Karianne Tieleman (Sustainable Advisory) en Joep Gorgels (Global Transportation & Logistics) zijn enthousiast over de Poseidon Principles die banken een richtsnoer geven om te sturen op de IMO-doelstellingen voor emissiereductie. “Vanuit de financieringsrelatie kunnen we invloed uitoefenen op het duurzaamheidsbeleid van de klant.”

  Verder lezen ›

 • Nieuwe kalenders luchtfotobedrijf Flying Focus

  Onlangs verschenen de nieuwe edities van de negen kalenders van het maritieme luchtfotobedrijf Flying Focus.

  Verder lezen ›

 • Groningen Seaports sluit zich aan bij waterstofmissie TeamNL

  Groningen Seaports gaat samen met Gasunie, Shell Nederland, Remeha, Stedin Groep en Port of Amsterdam waterstof promoten als energiedrager voor de (nabije) toekomst. De bedrijven onderschrijven de waterstofmissie van TeamNL in de aanloop naar Tokyo 2020.

  Verder lezen ›

 • Green Deal toont ambitie

  De Green Deal tussen de overheid en de maritieme sector is een feit! Gelukkig maar, want ik had soms het gevoel dat de hereniging van Oost- en West-Duitsland, eind jaren tachtig, soepeler verliep. In een langdurig overlegproces met het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en zeker ook de politiek hebben we elkaar leren kennen en respecteren om zo uiteindelijk een echte deal te kunnen sluiten. Eén waarin voor alle betrokkenen ambitie zit om iets te bereiken.

  Verder lezen ›

 • Uitzonderlijk zomerweer zorgt voor piek in hulpvragen aan KNRM

  Het uitzonderlijk warme zomerweer leidde tot een piek in hulpvragen aan de KNRM. Door de weersomslag met onweer en windstoten kwamen veel schepen in problemen. Ook was de KNRM betrokken bij veel zoekacties naar vermiste zwemmers en verdrinkingen.

  Verder lezen ›

 • Van Oord treedt toe tot adviesraad Marin

  Maritieme aannemer Van Oord is lid geworden van de Marin Stakeholders Association (MSA) en is toegetreden tot de adviesraad van de Wageningse kennisorganisatie. In het bijzijn van Rob Verkerk, voorzitter Raad van Toezicht Marin, tekenden Paul Verheul, COO Van Oord, en Marin-directeur Bas Buchner de verbintenis.

  Verder lezen ›

 • Nominaties KVNR Shipping Award 2019 bekend

  Uit alle inzendingen voor 2019 heeft de jury van de Maritime KVNR Shipping Award twee genomineerden aangewezen die in november tijdens het Maritime Awards Gala kans maken om de prijs van de Nederlandse reders te winnen. 

  Verder lezen ›

 • Team TU Delft wereldkampioen zonneboot racen op open zee

  Het TU Delft Solar Boat Team deed dit jaar voor het eerst mee aan de offshore class tijdens de Solar & Energy Boat Challenge 2019. Op 5 en 6 juli streden vier teams in Monaco om de wereldtitel. De Delftse studenten kwamen als beste uit de bus en mogen zich nu een jaar lang wereldkampioen zonneboot racen op open zee nemen.

  Verder lezen ›

 • Koning opent waterstofinstallatie Gasunie

  Op 26 juni heft koning Willem-Alexander in Veendam de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie geopend. De installatie vormt de start van een toekomstige waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers. 

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland