Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Zr.Ms. Holland onderschept drugs op Caribische Zee

vrijdag 10 december 2021

Marineschip Zr.Ms. Holland heeft voor de derde keer in korte tijd een drugstransport onderschept. Op de Caribische Zee wist het patrouilleschip een snelle drugsboot te laten stoppen met aan boord twee opvarenden. Daarbij onderschepte het schip 235 kilo cocaïne.

Navo-vlootverband onder Nederlands commando

dinsdag 7 december 2021

Het vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1) komt na 2,5 jaar weer onder Nederlands commando. Commandeur Ad van de Sande krijgt in het eerste deel van deze jaarlijkse rotatie de leiding over het permanente vlooteskader en onderdeel van de maritieme flitsmacht van de Navo. Commandeur Jeanette Morang neemt in augustus dit commando van hem over.

Zr.Ms. Evertsen terug na missie van zeven maanden

maandag 6 december 2021

Na 43.000 zeemijl te hebben afgelegd met vijftien oefeningen en bezoeken aan twaalf landen zit de klus van de Zr.Ms. Evertsen erop. Het marineschip is na bijna zeven maanden weer thuis. Op 5 december konden de 180 bemanningsleden hun familie weer in de armen sluiten.

Twee nieuwe search and rescue heli's voor Kustwacht

vrijdag 26 november 2021

Kustwacht Nederland krijgt vanaf het vierde kwartaal van 2022 de beschikking over twee nieuwe helikopters voor search and rescue (SAR). Het ministerie van Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland. Deze firma gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.

Marineschip Zr.Ms. Pelikaan bezoekt Suriname

maandag 22 november 2021

Voor het eerst sinds 2010 bezoekt een Nederlands marineschip Suriname. In de avond van 19 november meerde het logistieke ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine af in de Nieuwe Haven van Paramaribo.

Onderzoek naar ondergang koopvaarder Van Imhoff

woensdag 17 november 2021

Bijna tachtig jaar na dato komt er een onderzoek naar de ondergang van de Van Imhoff. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) verdiept zich in de toedracht en nasleep van deze scheepsramp. Het koopvaardijschip werd op 19 januari 1942 door een Japans vliegtuig gebombardeerd. Meer dan 400 Duitse burgers kwamen om het leven.

Meer tijd nodig voor vervanging onderzeeboten

maandag 1 november 2021

De vervanging van de vier Walrusklasse-onderzeeboten duurt langer dan verwacht. De gesprekken met kandidaat-werven gaan minder snel dan gehoopt en leveren nog niet de gewenste informatie op. Hierdoor treedt een verschuiving op in de planning. Dat schrijft minister Henk Kamp (Defensie) aan de Kamer.

Defensie krijgt nieuwe snelle onderscheppingsboten

maandag 25 oktober 2021

De Koninklijke Marine kan over enkele jaren gebruikmaken van nieuwe snelle onderscheppingsboten. Een deel van FRISC’s wordt vanaf 2024 vervangen. Een ander deel wordt vernieuwd. Dit meldde minister Henk Kamp op 25 oktober aan de Tweede Kamer.

Navo vloot zoekt oorlogsresten op Noordzee

vrijdag 15 oktober 2021

Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Navo bevaren vanaf de Noordzee op zoek naar explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De mijnen en bommen leveren een gevaar op voor met name de visserij. Op 13 oktober nog bracht de marine Zr.Ms. Zierikzee in stelling om voor de havenloop van Rotterdam een 1.000-ponder te ruimen. Deze was eerder opgevist door een vissersboot.

Onderwaterdrone voor oefening anti submarine warfare

maandag 4 oktober 2021

Het opsporen van vijandelijke onderzeeboten is een belangrijke taak van zowel fregatten als helikopters van de Koninklijke Marine. De trainingstijd met onderzeeboten is beperkt en bovendien kostbaar. Sinds kort werkt de Marine met onderwaterdrones als 'oefendoel' voor anti-submarine warfare.

Partners Maritiem Nederland