Jachtbouw & Watersport

© Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

 • Zonneboten maken in recordtijd oversteek IJsselmeer

  Twee zonneboten hebben op 14 september in een recordtijd de oversteek over het IJsselmeer gemaakt. De omstandigheden waren niet ideaal, dus het record van 82 minuten voor het 22,4 km lange traject kan nog worden aangescherpt.

  Verder lezen ›

 • Record aantal bezoekers aan 'HISWA te water'

  Bijna 30.000 watersportliefhebbers bezochten van 4 t/m 8 september in de Bataviahaven in Lelystad de 36e editie van de ‘HISWA te water’. Samen met de 320 boten in het water en ruim honderd exposanten op de kades was het niet alleen druk, maar werden ook goede zaken gedaan.

  Verder lezen ›

 • HISWA in verzet tegen drijvende zonneparken op IJsselmeer

  Het plan van de noordelijke provincies om grootschalige zonnevelden op het IJsselmeer – ter grootte van 5.500 voetbalvelden – aan te leggen, stuit op verzet van de watersportsector. HISWA Vereniging pleit voor een aanpak die minder impact heeft op het landschap en de waterrecreatie.

  Verder lezen ›

 • Rijkswaterstaat bundelt vaarinformatie Waddenzee in gratis app

  Rijkswaterstaat bundelt alle beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee in de RiverGuide Recreant-app. Hiermee kunnen vaarrecreanten sneller bij relevante informatie en kunnen wadtochten voorspoediger verlopen.

  Verder lezen ›

 • Uitvinder antifouling tapijt wint European Inventor Award 2019

  De Nederlandse materiaalwetenschapper Rik Breur heeft de European Inventor Award 2019 in de categorie MKB gewonnen voor technologie die de aangroei van zeeorganismen (fouling) voorkomt. De jaarlijkse prijs is ingesteld door het Europese Octrooibureau (EOB).

  Verder lezen ›

 • Ligplaatsverhuur door gemeente hindert ondernemers

  De gemeente Hellevoetsluis mag geen vaste ligplaatsen voor bootbezitters aanbieden zonder de gemaakte kosten volledig door te berekenen. Dit concludeert het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een hoger beroep dat de gemeente Hellevoetsluis aanspande tegen de Autoriteit Consument en Markt.

  Verder lezen ›

 • Topzeilsters ambassadeurs voor Meevaarweekend

  Regerend olympisch, meervoudig Europees en wereldkampioen Marit Bouwmeester roept samen met professioneel zeilster Daphne van der Vaart alle watersporters op om mee te varen tijdens het Meevaarweekend op 15 en 16 juni.

  Verder lezen ›

 • Koningin Máxima opent nieuwe Feadship-werf in Amsterdam

  Op 16 mei opende koningin Máxima in aanwezigheid van 2500 werknemers de nieuwe Amsterdamse superjachtwerf van Feadship. Op de nieuwe locatie kunnen jachten tot 160 m worden gebouwd. Volgens Feadship is de 425.000 kubieke meter grote faciliteit de meest duurzame superjachtwerf ter wereld.

  Verder lezen ›

 • Royal Huisman opent vestiging in Amsterdamse haven

  Royal Huisman neemt een nieuwe vestiging in de Amsterdamse haven in gebruik. De jachtbouwer gaat aan de slag op de voormalige werf van Holland Jachtbouw in Zaandam. Port of Amsterdam is sinds 14 mei eigenaar van deze werf.

  Verder lezen ›

 • Superjacht Vida zet koers voor maiden voyage op Middellandse Zee

  Heesen heeft superjacht YN 18455 Vida (voorheen bekend als project-Antares) op pad gestuurd voor een maiden voyage richting Middellandse Zee. In september maakt Vida haar debuut tijdens de Monaco Boat Show.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland