Jachtbouw & Watersport

© Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

 • HISWA: watersportsector boekt omzetgroei van 4,8 procent

  De lange zomer hielp veel watersportbedrijven om hun omzet te laten groeien. In totaal groeide de omzet in de sector met 4,8 procent. Dit blijkt uit de recente conjunctuurmeting van HISWA Vereniging, ondernemersorganisatie voor jachtbouw en watersport.

  Verder lezen ›

 • Superjacht Aquamarine van Heesen zet nieuwe maatstaf

  Heesen Yachts is begonnen aan de bouw van projectnummer YN 18950. De Aquamarine is het eerste snelvarende, geheel in aluminium gebouwde motorjacht van de nieuwe 5000 Aluminium-klasse. Met een uitgekiende rompvorm en een katalytisch filter aan boord is de Aquamarine het eerste motorjacht onder de 500 GT dat voldoet aan de IMO tier III-regelgeving.

  Verder lezen ›

 • Oceanco maakt droomstart met twee 'Design & Innovation Awards'

  Voor Oceanco kon 2019 niet beter beginnen. Tijdens het Boat International Design & Innovations Awards gala in Cortina won de superjachtbouwer twee prestigieuze awards voor de in 2017 opgeleverde Black Pearl en de DAR van bouwjaar 2018.

  Verder lezen ›

 • Hiswa en Recron bezegelen fusie

  In 2019 gaan Hiswa Vereniging, ondernemersorganisatie voor jachtbouw en watersport, en Recron, brancheorganisatie voor recreatieondernemers, een fusie voorbereiden. De nieuwe organisatie Hiswa-Recron moet per 1 januari 2020 operationeel zijn.

  Verder lezen ›

 • Heesen Yachts gaat naar 80 meter en 19.000 pk

  De tijd tikt weg op het display in een van de grote hallen van Heesen Yachts in Oss, het is nog 163 dagen, 13 uur, 48 minuten en 22 seconden voordat de medewerkers van de jachtbouwer het aluminium jacht Aster van vijftig meter klaar moeten hebben. De twaalf gasten hebben aan boord van dit superjacht de beschikking over 500 vierkante meter aan ruimte. De twee MTU 16V4000 M73L motoren van elk 3862 pk zorgen voor een topsnelheid van 23 knopen.

  Verder lezen ›

 • Oceanco laat megajacht 'Project Bravo' te water

  Op de werf van Oceanco in Alblasserdam ging het 109 meter lange megajacht 'Project Bravo' te water. Het is een van de grootste jachten die in Nederland zijn gebouwd.

  Verder lezen ›

 • Vijftigste symposium Yacht Design & Yacht Construction

  Op 12 en 13 november organiseert HISWA voor de 50e keer haar symposium Yacht Design & Yacht Construction. Het symposium geldt als het belangrijkste wetenschappelijke evenement op het gebied van jachtontwerp en jachtbouw. De intuïtieve besturing ter verbetering van de Man Machine Interface is een van de nieuwe ontwikkelingen die aan bod komen. 

  Verder lezen ›

 • En de winnaars van de 'HISWA Boot van het Jaar' zijn...

  Tijdens de opening van de HISWA te water zijn de winnaars van de 'Boot van het Jaar' bekend gemaakt. In de categorie motorboten ging de overwinning naar de Hermes Speedster. In de categorie zeilboten viel de AIRA 22 in de prijzen.

  Verder lezen ›

 • Zeilschip Eendracht op pad met Voedselbanken Nederland

  Mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank kregen de kans om gratis mee te varen op een geheel verzorgde zeiltocht op zeilschip Eendracht, de grootste driemastschoener van Nederland.

  Verder lezen ›

 • HISWA te water

  Grootste in-water bootshow van Noord-Europa

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland