Jachtbouw & Watersport

© Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

 • Hiswa en Recron bezegelen fusie

  In 2019 gaan Hiswa Vereniging, ondernemersorganisatie voor jachtbouw en watersport, en Recron, brancheorganisatie voor recreatieondernemers, een fusie voorbereiden. De nieuwe organisatie Hiswa-Recron moet per 1 januari 2020 operationeel zijn.

  Verder lezen ›

 • Heesen Yachts gaat naar 80 meter en 19.000 pk

  De tijd tikt weg op het display in een van de grote hallen van Heesen Yachts in Oss, het is nog 163 dagen, 13 uur, 48 minuten en 22 seconden voordat de medewerkers van de jachtbouwer het aluminium jacht Aster van vijftig meter klaar moeten hebben. De twaalf gasten hebben aan boord van dit superjacht de beschikking over 500 vierkante meter aan ruimte. De twee MTU 16V4000 M73L motoren van elk 3862 pk zorgen voor een topsnelheid van 23 knopen.

  Verder lezen ›

 • Oceanco laat megajacht 'Project Bravo' te water

  Op de werf van Oceanco in Alblasserdam ging het 109 meter lange megajacht 'Project Bravo' te water. Het is een van de grootste jachten die in Nederland zijn gebouwd.

  Verder lezen ›

 • Vijftigste symposium Yacht Design & Yacht Construction

  Op 12 en 13 november organiseert HISWA voor de 50e keer haar symposium Yacht Design & Yacht Construction. Het symposium geldt als het belangrijkste wetenschappelijke evenement op het gebied van jachtontwerp en jachtbouw. De intuïtieve besturing ter verbetering van de Man Machine Interface is een van de nieuwe ontwikkelingen die aan bod komen. 

  Verder lezen ›

 • En de winnaars van de 'HISWA Boot van het Jaar' zijn...

  Tijdens de opening van de HISWA te water zijn de winnaars van de 'Boot van het Jaar' bekend gemaakt. In de categorie motorboten ging de overwinning naar de Hermes Speedster. In de categorie zeilboten viel de AIRA 22 in de prijzen.

  Verder lezen ›

 • Zeilschip Eendracht op pad met Voedselbanken Nederland

  Mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank kregen de kans om gratis mee te varen op een geheel verzorgde zeiltocht op zeilschip Eendracht, de grootste driemastschoener van Nederland.

  Verder lezen ›

 • HISWA te water

  Grootste in-water bootshow van Noord-Europa

  Verder lezen ›

 • Nominaties 'HISWA Boot van het Jaar 2018'

  De vakjury voor de 'HISWA Boot van het Jaar'-verkiezing heeft de nominaties bekendgemaakt. Uit een lange lijst van nieuwe pleziervaartuigen heeft de jury voor beide categorieën (zeilboten en motorboten) drie boten genomineerd.

  Verder lezen ›

 • Admarel bouwt mee aan expeditiejacht SeaXplorer 77

  Alewijnse Marine dochterbedrijf Admarel gaat de elektrische systemen leveren voor het nieuwe 77 meter lange expeditiejacht SeaXplorer 77. Het schip wordt gebouwd door Damen Shipyards Group in samenwerking met superjachtbouwer Amels.

  Verder lezen ›

 • Watersportsector profiteert van mooi zomerweer

  De watersportsector profiteert van het aanhoudende mooie zomerweer. Bootjes zijn nauwelijks nog te huur, jachthavens krijgen meer passanten dan ooit en veel zeilscholen verwelkomen nieuwe cursisten. Brancheorganisatie HISWA ziet veel positiviteit onder haar leden.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland