Jachtbouw & Watersport

© Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

 • Vijftigste symposium Yacht Design & Yacht Construction

  Op 12 en 13 november organiseert HISWA voor de 50e keer haar symposium Yacht Design & Yacht Construction. Het symposium geldt als het belangrijkste wetenschappelijke evenement op het gebied van jachtontwerp en jachtbouw. De intuïtieve besturing ter verbetering van de Man Machine Interface is een van de nieuwe ontwikkelingen die aan bod komen. 

  Verder lezen ›

 • En de winnaars van de 'HISWA Boot van het Jaar' zijn...

  Tijdens de opening van de HISWA te water zijn de winnaars van de 'Boot van het Jaar' bekend gemaakt. In de categorie motorboten ging de overwinning naar de Hermes Speedster. In de categorie zeilboten viel de AIRA 22 in de prijzen.

  Verder lezen ›

 • Zeilschip Eendracht op pad met Voedselbanken Nederland

  Mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank kregen de kans om gratis mee te varen op een geheel verzorgde zeiltocht op zeilschip Eendracht, de grootste driemastschoener van Nederland.

  Verder lezen ›

 • HISWA te water

  Grootste in-water bootshow van Noord-Europa

  Verder lezen ›

 • Nominaties 'HISWA Boot van het Jaar 2018'

  De vakjury voor de 'HISWA Boot van het Jaar'-verkiezing heeft de nominaties bekendgemaakt. Uit een lange lijst van nieuwe pleziervaartuigen heeft de jury voor beide categorieën (zeilboten en motorboten) drie boten genomineerd.

  Verder lezen ›

 • Admarel bouwt mee aan expeditiejacht SeaXplorer 77

  Alewijnse Marine dochterbedrijf Admarel gaat de elektrische systemen leveren voor het nieuwe 77 meter lange expeditiejacht SeaXplorer 77. Het schip wordt gebouwd door Damen Shipyards Group in samenwerking met superjachtbouwer Amels.

  Verder lezen ›

 • Watersportsector profiteert van mooi zomerweer

  De watersportsector profiteert van het aanhoudende mooie zomerweer. Bootjes zijn nauwelijks nog te huur, jachthavens krijgen meer passanten dan ooit en veel zeilscholen verwelkomen nieuwe cursisten. Brancheorganisatie HISWA ziet veel positiviteit onder haar leden.

  Verder lezen ›

 • Vaker Nederlandse vlag op superjachten

  Nederland is een écht superjachtbouwland. Jaarlijks leveren Nederlandse werven meerdere superjachten af. In 2017 waren het er in totaal achttien met een gemiddelde prijs van 57 miljoen euro per superjacht. Aanschaf is één ding, daarna moet het jacht in de vaart worden gehouden. Denk hierbij aan management, bemanning, verzekeringen, onderhoud, ligplaatsen en brandstof. Welke kansen heeft Nederland om vaker als vlagregister voor superjachten te fungeren?

  Verder lezen ›

 • Rijkswaterstaat komt watersporters in IJsselmeer tegemoet

  Rijkswaterstaat ziet af van het plan om het waterpeil in het IJsselmeer vanaf medio augustus met een decimeter te verlagen. Voor het extra baggeren van jachthavens en vaargeulen maakt minister Van Nieuwenhuijzen (IenW) 12,1 miljoen vrij uit het Deltafonds.

  Verder lezen ›

 • Topjaar voor Nederlandse superjachtbouwers

  Nederlandse werven verkopen meer superjachten met een hogere totaalwaarde, terwijl hun wereldwijde marktaandeel in de laatste vijf jaar fors is toegenomen. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Superyacht iQ van het Amsterdamse onderzoeksbureau Superyacht Company.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland