Jachtbouw & Watersport

© Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

 • Watersportsector profiteert van mooi zomerweer

  De watersportsector profiteert van het aanhoudende mooie zomerweer. Bootjes zijn nauwelijks nog te huur, jachthavens krijgen meer passanten dan ooit en veel zeilscholen verwelkomen nieuwe cursisten. Brancheorganisatie HISWA ziet veel positiviteit onder haar leden.

  Verder lezen ›

 • Vaker Nederlandse vlag op superjachten

  Nederland is een écht superjachtbouwland. Jaarlijks leveren Nederlandse werven meerdere superjachten af. In 2017 waren het er in totaal achttien met een gemiddelde prijs van 57 miljoen euro per superjacht. Aanschaf is één ding, daarna moet het jacht in de vaart worden gehouden. Denk hierbij aan management, bemanning, verzekeringen, onderhoud, ligplaatsen en brandstof. Welke kansen heeft Nederland om vaker als vlagregister voor superjachten te fungeren?

  Verder lezen ›

 • Rijkswaterstaat komt watersporters in IJsselmeer tegemoet

  Rijkswaterstaat ziet af van het plan om het waterpeil in het IJsselmeer vanaf medio augustus met een decimeter te verlagen. Voor het extra baggeren van jachthavens en vaargeulen maakt minister Van Nieuwenhuijzen (IenW) 12,1 miljoen vrij uit het Deltafonds.

  Verder lezen ›

 • Topjaar voor Nederlandse superjachtbouwers

  Nederlandse werven verkopen meer superjachten met een hogere totaalwaarde, terwijl hun wereldwijde marktaandeel in de laatste vijf jaar fors is toegenomen. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Superyacht iQ van het Amsterdamse onderzoeksbureau Superyacht Company.

  Verder lezen ›

 • Markt voor gebruikte motorjachten trekt aan

  De verkoop van gebruikte motorjachten nam in het eerste kwartaal van 2018 toe met 10 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Dat melden jachtmakelaars die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging en/of de Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen (NBMS).

  Verder lezen ›

 • Vertraging bij aanleg markeringen voor recreatievaart

  Op verschillende wateren in Nederland legt Rijkswaterstaat ‘aanvullende markering’ aan om zogenoemde recreatiegeulen voor de pleziervaart te creëren. Door de vorstperiode van eind februari en begin maart is de afronding vertraagd. Vóór de meivakantie moet het project klaar zijn.

  Verder lezen ›

 • Royal Huisman keert grootste romp ooit

  RH 400 is het grootste nieuwbouwproject dat Royal Huisman tot nu toe heeft gebouwd. Alles aan het project is enorm. Vorige week moest de aluminium romp van de driemaster met behulp van vier kranen worden gekeerd op het werfterrein van de jachtbouwer in Vollenhove. 

  Verder lezen ›

 • Huur van kajuitzeiljacht tegen laag BTW-tarief

  Bedrijven mogen voortaan onder voorwaarden kajuitzeiljachten tegen het lage BTW-tarief verhuren. Het gerechtshof in Den Bosch deed deze uitspraak in het hoger beroep dat HISWA Vereniging aanspande tegen de Belastingdienst.

  Verder lezen ›

 • Royal Huisman valt in de prijzen

  Tijdens het Superyacht Design Symposium in Kitzbühel is de Ngoni van Royal Huisman in de prijzen gevallen.

  Verder lezen ›

 • Heesen verkoopt vijfde superjacht in één jaar

  Heesen Yachts in Oss heeft dit jaar een vijfde superjacht verkocht, een aluminium motorjacht onder de naam Project Boreas. De totale lengte van de verkochte jachten komt hiermee op 257 meter.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland