Hoe was het ook weer?
In de jaren '70 moesten containerschepen vooral snel varen. Foto: WSS Rotterdam

©

In deze historische rubriek vergelijkt Maritiem Nederland de haven, scheepsbouw en scheepvaart van nu, met de situatie van enkele decennia geleden. Dat levert interessante inzichten op het gebied van duurzaamheid, technische vooruitgang en het belang van de maritieme sector voor Nederland op.

 • 50 jaar containers in de Rotterdamse haven

  Op 3 mei is het 50 jaar geleden dat de eerste zeecontainer in Rotterdam arriveerde. Waar staat de containersector nu? Hoe veel groter zijn toekomstige containerschepen? En is er nog sprake van stukgoed overslag in de haven?

  Verder lezen ›

 • Van prins tot koning

  In mei komt het nieuwste cruiseschip van de Holland America Line naar Rotterdam voor de doopceremonie. Tijd om deze ‘Koningsdam’ eens te vergelijken met de ‘Prinsendam’ van enkele decennia geleden.

  Verder lezen ›

 • De Eurogeul: duurzaamheid in de jaren zestig

  Alle beleidsstukken van overheden en missie statements van bedrijven moeten tegenwoordig een groot aantal keren het woord ‘duurzaam’ bevatten. Vroeger hoefde dat niet. Maar als je duurzaamheid definieert als ‘bestemd om te duren’ of ‘bouwen voor volgende generaties’, dan kende de Rotterdamse haven in de jaren zestig reeds een fraaie duurzame investering: de Eurogeul.

  Verder lezen ›

 • Veevervoer over zee: moderne arken van Noach

  Het aantal soorten goederen dat per schip over zee wordt vervoerd is ongelofelijk divers. Alle mogelijke goederen, van piano’s tot ruwe olie en van auto’s tot sportschoenen, kunnen als lading worden bestempeld. Het vervoer van dieren, en dan bedoelen we vooral fok- of slachtvee, schapen, geiten, varkens, paarden en runderen, heeft een aparte plaats ingenomen tussen al die goederen.

  Verder lezen ›

 • Baggeren in de Rotterdamse haven

  Toen kort na het doorgraven van de duinen bij Hoek van Holland bleek dat de stroming van de rivier niet voldoende was om de vaargeul op diepte te houden, werden baggermolens ingezet. Tegenwoordig voert sleephopperzuiger ‘Rijndelta’ veel onderhoudsbaggerwerkzaamheden uit.

  Verder lezen ›

 • De bouw van containerschepen

  Vele veranderingen hebben de laatste decennia plaatsgevonden in de ooit zo traditionele scheepsbouwwereld. Veranderde technieken, veranderde bouwmethoden, veranderde inzichten zowel bij werf als rederij, veranderde mentaliteit. De verschillen toen en nu zijn bepaald groot te noemen.

  Verder lezen ›

 • Containerschepen: groot of snel?

  Op de Maasvlakte begon het jaar 2015 voortvarend met twee nieuwe recordschepen in de containertrafiek. Op 11 januari meerde de ‘CSCL Globe’ (19.100 TEU) af als ‘de grootste’ en werd de Maersk Triple-E (18.270 TEU) onttroond met 830 dozen, al voordat de twintigste van die serie in de vaart is. Nog geen acht weken later werd CSCL alweer afgetroefd door MSC met de ‘MSC Oscar’, eerste uit een serie van achttien, die plek hebben voor nog 124 dozen meer.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland