Havens

© Danny Cornelissen

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

 • EIC reikt Open Poort prijzen 2018 uit

  EIC Mainport Rotterdam (EIC) in Rozenburg heeft de winnaars van de Open Poort prijzen 2018 bekend gemaakt. Het gaat om bedrijven die excursies verzorgen in de Rotterdamse haven voor leerlingen en studenten.

  Verder lezen ›

 • Groningen Seaports zet in op uitbreiding zonneparken

  In Delfzijl en in de Eemshaven heeft Groningen Seaports samen met bedrijven plannen ontwikkeld in de komende jaren meer dan 100 MWp aan zonneparken te bouwen. De parken kunnen ruim 28.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

  Verder lezen ›

 • 'Offshore wind is succesnummer North Sea Port'

  North Sea Port is sinds december 2017 de naam voor de havens van Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Gent. Aan weerszijden van de landsgrens werkt het havenbedrijf aan de verduurzaming van logistiek, energie en industrie. “Dit is een gevarieerde havenregio met veel mogelijkheden”, zegt Maarten den Dekker, projectleider Duurzame Transitie. Hij spreekt op het MET Event op 14 maart 2019 in Rotterdam. Deel 2 van een serie artikelen over energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

  Verder lezen ›

 • Uitbreiding digitaal zeevrachtplatform Sea Explorer

  Met de toevoeging van directe verbindingen en overslagmogelijkheden is het zeevrachtplatform Sea Explorer van Kuehne & Nagel verder uitgebreid.

  Verder lezen ›

 • ArcelorMittal bouwt oven voor 'autostaal' in North Sea Port

  ArcelMittal opent in Gent een ultramoderne oven voor de productie van Fortiform, een nieuwe staalsoort die wordt toegepast in de automotive sector. Met een investering van 65 miljoen euro verankert het bedrijf zich verder in North Sea Port.

  Verder lezen ›

 • ContainerWeight aan de slag

  Op de vakbeurs Intermodal Europe 2018 in Rotterdam vloeide de champagne al rond 11.00 uur ter gelegenheid van de bekendmaking van de eerste grote klant van de met ECT ontwikkelde database ContainerWeight.

  Verder lezen ›

 • North Sea Port opent 's lands grootste zonnepark

  Het onlangs in gebruik genomen zonnepark Scaldia in de gemeenten Borsele en Vlissingen is met ruim 140.000 zonnepanelen het grootste park van Nederland. De grond is eigendom van North Sea Port.

  Verder lezen ›

 • Eemshaven wordt tweede vestiging Bow Terminal

  Bow Terminal uit Vlissingen breidt haar offshore windactiviteiten uit met een nieuw logistiek knooppunt in de Eemshaven. In het oostelijk deel van de Eemshaven (Wilhelminahaven) heeft het bedrijf 22 ha grond aangekocht. 

  Verder lezen ›

 • Havens en transporteurs sorteren voor op de Brexit

  Samen met Deltalinqs, Douane, FENEX, Evofenedex, TLN en ferrybedrijven Stena Line, DFDS, CLdN en P&O sorteren de havens van Rotterdam en Amsterdam voor op de Brexit. Doel is de administratieve afhandeling van het vrachtvervoer per veerboot naar Engeland volledig te automatiseren. 

  Verder lezen ›

 • Titan LNG verzorgt eerste LNG-bunkering in North Sea Port

  Op 16 oktober verzorgde brandstofleverancier Titan LNG voor de eerste maal een LNG-bunkering van trucks naar een zeeschip in North Sea Port. 

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland