Havens

© Danny Cornelissen

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

 • Havens bereiden zich samen voor op Brexit

  Samen met Deltalinqs, Douane, FENEX, Evofenedex, TLN en ferrymaatschappijen Stena Line, DFDS, CLdN, P&O Ferries bereiden Portbase en de havens van Rotterdam en Amsterdam zich voor op de Brexit. Doel is een blijvend vlotte doorstroom van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk.

  Verder lezen ›

 • Titan LNG verzorgt eerste LNG-bunkering in North Sea Port

  Op 16 oktober verzorgde brandstofleverancier Titan LNG voor de eerste maal een LNG-bunkering van trucks naar een zeeschip in North Sea Port. 

  Verder lezen ›

 • Eerste cruiseschip op LNG ligt een maand in Eemshaven

  Op 9 oktober vaart de AIDAnova vanuit Papenburg naar de havenmonding van de Eemshaven. Het nieuwe cruiseschip zal nog enkele testen doen en legt op 10 oktober aan in de Julianhaven bij de kade van Wagenborg.

  Verder lezen ›

 • Sluis Operatie Centrum IJmuiden bereikt hoogste punt

  Voor het bereiken van het hoogste punt van het bediengebouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden werden de bouwers van aannemersconsortium OpenIJ beloond met pannenbier. Vanwege de veiligheid schonk opdrachtgever Rijkswaterstaat bier zonder alcohol. 

  Verder lezen ›

 • Groen schip helpt Baggerbedrijf de Boer aan nieuw contract

  Baggerbedrijf de Boer heeft een vijfjarig baggeronderhoudscontract voor de haven van Delfzijl gesloten met Groningen Seaports. In het winnen van de aanbesteding speelde de verduurzaming van injectievaartuig ‘Airset’ een belangrijke rol.

  Verder lezen ›

 • North Sea Port verwacht jaarrecord overslag via zeevaart

  Gezien de eerste negen maanden stevent North Sea Port af op een nieuw jaarrecord. De goederenoverslag via zeevaart zou eind van dit jaar kunnen uitkomen op 70 miljoen ton.

  Verder lezen ›

 • Eemshaven opent meest noordelijke oplaadpunt voor fietsers

  Het meest noordelijke oplaadpunt voor elektrische fietsen is te vinden in het Zeemanshuis in de Eemshaven. Directeur Cas König van Groningen Seaports en burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond stelden het oplaadpunt in gebruik.

  Verder lezen ›

 • Overslag Dordrecht Inland Seaport stijgt naar 3,7 miljoen ton

  Het nieuwe bedrijventerrein Louterbloemen is een visitekaartje van de revitalisering van de Dordtse zeehavens die de gemeente Dordrecht en het Havenbedrijf Rotterdam zo’n vijf jaar geleden zijn gestart. De overslag van Dordrecht Inland Seaport steeg van 2013 tot en met 2017 met meer dan een miljoen ton tot ruim 3,7 miljoen ton.

  Verder lezen ›

 • North Sea Port bouwt 'all weather terminal' voor ArcelorMittal

  Naast de bestaande stukgoedkade aan het Kanaal Gent-Terneuzen wordt een 'all weather terminal' gebouwd voor staalfabrikant ArcelorMittal. Met de bouw van de eerste overdekte laadkade in North Sea Port is een investering van ruim 50 miljoen euro gemoeid.

  Verder lezen ›

 • Waalhaven Group hervat 'busdienst' voor containers

  Dankzij heldere afspraken binnen de Rotterdamse haven over vaste afhandeltijden kan de Waalhaven Group weer een dagelijkse binnenvaartverbinding aanbieden tussen de deepsea-terminals op de Maasvlakte en de eigen Waalhaven Botlek Terminal en het Waalhaven Barge Center.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland