Havens

© Danny Cornelissen

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

 • Marina voor superjachten is een van de vele plannen voor Rijnhaven

  Een Marina voor superjachten is een van de vele plannen voor de herinrichting van de Rijnhaven in Rotterdam. Volgens het 'Ambitiedocument Rijnhaven' van de gemeente Rotterdam biedt het gebied rond de binnenhaven sowieso al ruimte voor 800 tot 1500 woningen, een stadspark, een wandelboulevard en een stadsstrand.

  Verder lezen ›

 • Sexy havenprojecten #2

  Anno 2019 zegt niemand meer dat energietransitie saai is. Het zijn juist de meest spannende ontwikkelingen in de maritieme sector. In de aanloop naar het MET Event op 14 maart hebben we weer vijf sexy havenprojecten uitgezocht, ditmaal in Port of Amsterdam, North Sea Port en Groningen Seaports.

  Verder lezen ›

 • Provincie Flevoland geeft uitvoering aan maritieme strategie

  De provincie Flevoland ontdekt de waterkant. De provincie krijgt twee nieuwe havens: Flevokust Haven bij Lelystad, sinds kort in gebruik, en de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland vlak bij Urk. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “Eigenlijk zijn we pas net begonnen met het benutten van onze positie aan het Marker- en IJsselmeer in economische zin.”

  Verder lezen ›

 • Samenwerking binnenvaart in Amsterdam-Utrecht-Rotterdam corridor

  Om de wachttijden voor de binnenvaart bij de Rotterdamse deepsea terminals te beperken gaan TMA Logistics, Container Terminal Utrecht (CTU) en Vero Container Logistics (VCL) samenwerken. Naast de deepsea terminals ondersteunen Port of Rotterdam, Port of Amsterdam en duurzaam logistiek programma Lean & Green Europe het initiatief.

  Verder lezen ›

 • Vopak investeert in groot zonnepark in Eemshaven

  Samen met investeringsfonds Whitehelm en Groningen Seaports heeft Vopak het plan opgevat om een groot zonnepark aan te leggen in de Eemshaven. Met een totaal opgesteld vermogen van 27 MW wordt dit een van de grootste zonneparken in Nederland.

  Verder lezen ›

 • LNG-baggerschip Ecodelta start onderhoud in Eemshaven

  Het LNG-aangedreven baggerschip 'Ecodelta' begint deze week met het (half)jaarlijkse onderhoud in de Eemshaven. De werkzaamheden starten in gedeelten waar de meeste aanslibbing heeft plaatsgevonden, vooral het Doekegatkanaal en de Beatrixhaven.

  Verder lezen ›

 • Boskalis verkoopt belang in Saam Smit Towage

  Boskalis verkoopt zijn belang in de joint venture Saam Smit Towage aan Saam De maritieme dienstverlener verwacht voor zijn belang in de joint venture 201 miljoen dollar in contanten te ontvangen.

  Verder lezen ›

 • Nederlandse ketenaanpak voor Brexit in de havens

  De brancheorganisaties voor exporteurs, importeurs en logistieke bedrijven in de Nederlandse havens hebben samen met Portbase de campagnewebsite Get ready for Brexit ontwikkeld. De uniforme Nederlandse ketenaanpak zorgt voor een vlotte afhandeling van douaneformaliteiten die door de Brexit ontstaan.

  Verder lezen ›

 • Intercontinentale lijndienst Verbrugge Terminals van start

  Op 21 januari kwam bij Verbrugge Terminals in Vlissingen in North Sea Port het schip Balao aan met fruit aan boord. Hiermee ging de eerste intercontinentale lijndienst van Verbrugge van start. 

  Verder lezen ›

 • Groningen Seaports ook in 2019 een grote bouwput

  De afgelopen jaren werd al veel geïnvesteerd in het havengebied van Groningen Seaports (Eemshaven en Delfzijl). Ook in 2019 blijft de haven een grote bouwput, nadat 33,9 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen werd uitgegeven.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland