Havens

© Danny Cornelissen

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

 • Nederlandse loodsen kiezen voor biobrandstof GoodFuels

  Alle schepen van het Nederlands Loodswezen in de regio Rotterdam-Rijnmond voegen 30 procent biobrandstof van GoodFuels toe aan hun brandstofmix. Hiermee reduceren ze hun CO2-emissie met 25 procent. GoodFuels werkt samen met bunkerbedrijf Reinplus Fiwado om de loodsschepen te voorzien van biobrandstof.

  Verder lezen ›

 • Grootschalige anti-terrorisme oefening in haven Rotterdam

  Van 8 tot 11 april vindt in de Rotterdamse haven de anti-terrorismeoefening Port Defender Rotterdam plaats. Koninklijke Marine, Luchtmacht, Dienst Speciale Interventies (DSI), Kustwacht, Havenbedrijf Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond trainen op een groot openbare orde incident of acute terrorismedreiging.

  Verder lezen ›

 • Bedrijven die urgentie Brexit onderschatten missen de boot

  "Een kort uitstel van de Brexit verandert niets aan de urgentie", aldus Fenex, Evofenedex, Transport & Logistiek Nederland, Deltalinqs, Douane, Stena Line, DFDS, CLdN, P&O Ferries, de havens van Rotterdam en Amsterdam en Portbase in een gezamenlijk persbericht. Transportbedrijven die wachten met aanmelden bij Portbase dreigen letterlijk de boot te missen.

  Verder lezen ›

 • Opvang en hergebruik CO2 in kanaalzone Gent-Terneuzen

  Samen met de Stad Gent, UGent en een aantal industriële bedrijven gaat North Sea Port onderzoeken hoe zij CO2-uitstoot in de Kanaalzone Gent-Terneuzen kunnen opvangen en hergebruiken. Doel is om op termijn te groeien naar een ‘Carbon Capture and Utilisation Hub’ in het havengebied. 

  Verder lezen ›

 • ArcelorMittal en Dow werken aan opslag en hergebruik CO2 in haven

  ArcelorMittal en Dow Benelux starten proeven met een nieuwe installatie die koolstofdioxide en koolstofmonoxide afscheidt uit de gassen die ontstaan tijdens de productie van staal. De installatie staat op het bedrijfsterrein van het Gentse ArcelorMittal in North Sea Port.

  Verder lezen ›

 • Zeehavens keren zich tegen CO2-belasting

  “Een CO2-belasting, zoals het kabinet Rutte voorstelt, is een heel slecht idee. Zo’n extra heffing voor de industrie zal niet of nauwelijks effect hebben op het terugdringen van de CO2-emissies. Sterker nog, het zet een rem op investeringen in innovaties die kneiterhard nodig zijn.” Dit zei Cas König, ceo Groningen Seaports, tijdens de afsluitende paneldiscussie op het MET Event 2019.

  Verder lezen ›

 • Groningen Seaports sorteert voor op autonoom varen

  Het lijkt toekomstmuziek, maar na de zelfrijdende auto’s wordt er ook al geëxperimenteerd met zelf varende schepen. Groningen Seaports treft voorbereidingen voor autonoom varen.

  Verder lezen ›

 • Consolidatie in belang voortbestaan havensleepdiensten

  Begripvolle reacties, maar ook “dit komt onverwacht” en “dit is wel een vergaande actie”. Dat hoorde Ard-Jan Kooren, ceo Kotug International, vanuit de markt op het bericht over de verkoop van alle aandelen in Kotug Smit Towage.

  Verder lezen ›

 • MHI Vestas kiest Eemshaven voor onderhoud windparken

  De Deense windturbinefabrikant MHI Vestas kiest voor de Eemshaven als servicebasis voor het onderhoud en de exploitatie van de 33 turbines van offshore windpark Deutsche Bucht in het Duitse deel van de Noordzee.

  Verder lezen ›

 • Noord-Nederland presenteert innovatieagenda voor waterstof

  Al enkele jaren probeert Noord-Nederland zichzelf op de kaart te zetten als waterstofeconomie. Met de Investeringsagenda waterstof Noord-Nederland die op 28 februari in het Provinciehuis Groningen werd gepresenteerd aan het ministerie van EZK, moet toegegeven worden dat dit behoorlijk lukt.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland