Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

© Ries van Wendel de Joode

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

 • Hybride tankers van rederij AET bunkeren in Rotterdam

  Anderhalve week na de 'Eagle Brasilia' meerde op 13 april ook het zusterschip 'Eagle Bintulu' aan in de Rotterdamse haven. De twee hybride tankers van de Maleisische rederij AET varen zowel op LNG als op stookolie. Ze zijn gecharterd door Shell voor de Atlantische regio. 

  Verder lezen ›

 • BP, Nouryon en haven onderzoeken bouw grootschalige elektrolyser

  BP, Nouryon en Havenbedrijf Rotterdam (HbR) onderzoeken de haalbaarheid van de bouw van een elektrolyser van 250 megawatt. Met een productiecapaciteit van 45.000 ton groene waterstof per jaar gaat het om de grootste in zijn soort in Europa. 

  Verder lezen ›

 • Stimulans voor verbinding Rotterdam-Brabant over water

  Havenbedrijf Rotterdam en Multimodaal Coördinatie en Adviescentrum Brabant (MCA Brabant) gaan samenwerken om het containervervoer tussen Rotterdam en Noord-Brabant via binnenvaart een boost te geven. Ook containertransferium Alblasserdam draagt bij aan het verlichten van de verkeersdruk van en naar het havengebied.

  Verder lezen ›

 • Veel kleine transporteurs niet klaar voor Brexit

  Zoals het er nu naar uitziet verlaat het Verenigd Koninkrijk op 12 april de Europese Unie. Veel kleine transporteurs zijn nog niet voorbereid op de Brexit, zegt Portbase-directeur Iwan van der Wolf. De haven van Rotterdam doet er alles aan om de goederenstroom op gang te houden.

  Verder lezen ›

 • 700 tijdelijke parkeerplaatsen voor vrachtwagens in regio Rotterdam

  Havenbedrijf Rotterdam, gemeentes Rotterdam en Vlaardingen en wegbeheerder Rijkswaterstaat richten vijf bufferparkeerlocaties in. Hier kunnen vrachtwagens tijdelijk terecht wanneer hun douanepapieren niet op orde zijn voor zeevervoer naar het VK zodra dit land uittreedt uit de Europese Unie.

  Verder lezen ›

 • Medewerkers havenbedrijf zwermen uit over de wereld

  Oud-werknemers van Havenbedrijf Rotterdam zijn overal ter wereld te vinden, op de kades van Oman, tussen de bemo busjes in Indonesië en in de wolkenkrabbers van Dubai. Onze maritieme kennis behoort tot onze meest trotse exportproducten. Maar, hoe wenselijk is het eigenlijk dat we deze specialistische kennis delen met anderen?

  Verder lezen ›

 • Containeroverslag stuwt totale overslag Rotterdamse haven

  Met 4,5 procent meer volume in tonnen was de containeroverslag de stuwende kracht achter de groei van het totale overslagvolume in de haven van Rotterdam in 2018. Het Havenbedrijf zag de omzet licht dalen terwijl de winst iets hoger uitkwam.

  Verder lezen ›

 • Windpark Slufterdam 2.0 op Maasvlakte in gebruik

  Eneco en Vattenfall nemen een nieuwe en verbeterde versie van windpark Slufterdam op Maasvlakte 2 in gebruik. In het park dat sinds 2002 duurzame energie levert zijn de bestaande windmolens vervangen voor veertien veel efficiëntere exemplaren met een totaal vermogen van 50,4 MW. 

  Verder lezen ›

 • Rotterdam: energietransitie op alle fronten

  Uiteraard kan Rotterdam als grootste haven van Europa niet achterblijven als het gaat om energietransitie. “We willen in 2050 CO2-neutraal zijn,” aldus Nico van Dooren, directeur Energy and Industry. “Recente studies laten zien dat dat mogelijk is.” Het vierde en laatste deel in een serie artikelen over energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

  Verder lezen ›

 • Duizend garantiebanen voor mbo-studenten in haven Rotterdam

  De Rotterdamse haven biedt 1000 mbo-studenten een garantie op werk als ze kiezen voor een opleiding procestechniek, onderhoud of logistiek. Daarnaast heeft het Rotterdamse MKB de komende vier jaar voor 600 werkzoekenden een baan via een leerwerktraject. De maatregelen maken deel uit van het Leerwerkakkoord van bedrijfsleven, onderwijs en gemeente Rotterdam.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland