Havenbedrijf Amsterdam
Cruiseschip 'Aida Sol' keert voor de cruiseterminal in Amsterdam

© Douwe Spoelstra

De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten.

Het Noordzeekanaalgebied slaat jaarlijks circa 100 miljoen ton goederen over waarvan circa 80 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 55.000 mensen bij bedrijven in de haven of haven gerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 23.000 mensen in Amsterdam.
Havenbedrijf Amsterdam NV heeft de ambitie  een slimme haven te zijn door op een duurzame, innovatieve manier waarde toe te voegen voor klanten en omgeving. Het havenbedrijf stimuleert groei bij bedrijven, waarbij zorgvuldig met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht wordt

 • Amsterdam moet huiswerk Javabrug overdoen

  De weerstand van de Amsterdamse havengemeenschap en Rijkswaterstaat tegen de Javabrug over het IJ is inmiddels zo groot dat het gemeentebestuur opnieuw alle alternatieven gaat onderzoeken. Het leverde havenwethouder Udo Kock een applausje op tijdens het 73e Havengildediner. AYOP-voorzitter Ron Davio ontving de jaarlijkse Havenpenning.

  Verder lezen ›

 • Amsterdamse haven moet alert blijven

  De Amsterdamse haven heeft grote ambities qua energietransitie, innovatie en achterlandverbindingen. Tegelijkertijd zijn er bedreigingen, zoals de bouwplannen voor 70.000 woningen in het havengebied. Het negatieve advies van Rijkswaterstaat over de fiets- en voetgangersbruggen over het IJ werd instemmend verwelkomd op het jaarlijkse Havendebat.

  Verder lezen ›

 • Koopman Car Terminal in Amsterdamse haven van het gas af

  Koopman Car Terminal, in het Amsterdamse havengebied, gaat op 9 november van het aardgas af en zal op 100 procent duurzame stadsverwarming gaan draaien, geleverd door Westpoort Warmte, een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam.

  Verder lezen ›

 • Bijzonder transport: deuren nieuwe zeesluis IJmuiden

  De deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden zijn onderweg naar Nederland. Op 23 oktober zijn de deuren per schip vertrokken uit Zuid-Korea. De verwachting is dat zij nog voor de Kerstdagen in Nederland zijn.

  Verder lezen ›

 • Femke Brenninkmeijer over transitie Port of Amsterdam

  Ze spreekt op het tweede MET Event (Maritieme Energie Transitie) op 14 maart 2019 in Rotterdam. “Alleen met steun van alle regionale spelers kunnen we van Amsterdam een volledig duurzame haven maken”, zegt Femke Brenninkmeijer, hoofd Energy, Cargo & Offshore van Port of Amsterdam. Deel 1 van een serie artikelen over energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

  Verder lezen ›

 • Damen Schelde Naval Shipbuilding sponsor SAIL 2020

  Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) wordt 'fan sponsor' van SAIL Amsterdam 2020. De vijfjaarlijkse parade van tall ships en honderden kleinere schepen is het grootste nautische evenement ter wereld.

  Verder lezen ›

 • Daling olie- en kolenoverslag zet Amsterdam in de min

  Port of Amsterdam zag de overslag in het eerste halfjaar met 4,8 procent dalen tot 40,2 miljoen ton. Ook de overslag in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad liep terug. Belangrijkste oorzaak is een substantiële daling van de olie- en (vooral) de kolenoverslag.

  Verder lezen ›

 • Amsterdam verdubbelt korting havengeld voor schone schepen

  Met ingang van 1 augustus 2018 verdubbelt Port of Amsterdam de korting op het zeehavengeld voor schepen die in het bezit zijn van een ESI-certificaat én gebruikmaken van LNG in de hoofd- of hulpmotor. Het gaat om schepen die minimaal twintig punten scoren op de Environmental Ship Index.

  Verder lezen ›

 • Greenergy koopt biodieselfabriek in Amsterdamse haven

  Het Engelse bedrijf Greenergy heeft de biodieselfabriek in de Amsterdamse haven gekocht van het olieopslagbedrijf Oiltanking. Greenergy gaat de fabriek ombouwen om er tweede generatie biodiesel te produceren.

  Verder lezen ›

 • Rijk en gemeente ontwikkelen marineterrein Amsterdam

  Het ministerie van Defensie, de gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf gaan samen met de Rijksbouwmeester het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) ontwikkelen. Er komt onder meer een helikopterlandingsplaats.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland