Havenbedrijf Amsterdam
Cruiseschip 'Aida Sol' keert voor de cruiseterminal in Amsterdam

© Douwe Spoelstra

De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten.

Het Noordzeekanaalgebied slaat jaarlijks circa 100 miljoen ton goederen over waarvan circa 80 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 55.000 mensen bij bedrijven in de haven of haven gerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 23.000 mensen in Amsterdam.
Havenbedrijf Amsterdam NV heeft de ambitie  een slimme haven te zijn door op een duurzame, innovatieve manier waarde toe te voegen voor klanten en omgeving. Het havenbedrijf stimuleert groei bij bedrijven, waarbij zorgvuldig met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht wordt

 • Port of Amsterdam en Titan LNG dopen LNG-bunkerschip

  Titan LNG en Port of Amsterdam hebben op 26 juni de FlexFueler001 gedoopt. Met de doop is het efficiënt bunkeren van LNG voor de binnenvaart in het ARA-gebied officieel van start gegaan.

  Verder lezen ›

 • Havens Cork en Amsterdam gaan samenwerken

  Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en ministers Sigrid Kaag en Stef Blok, hebben Port of Cork en Port of Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend in Cork. Beide havens gaan onderzoeken op welke gebieden ze elkaar kunnen versterken en ondersteunen.

  Verder lezen ›

 • Koningin Máxima opent nieuwe Feadship-werf in Amsterdam

  Op 16 mei opende koningin Máxima in aanwezigheid van 2500 werknemers de nieuwe Amsterdamse superjachtwerf van Feadship. Op de nieuwe locatie kunnen jachten tot 160 m worden gebouwd. Volgens Feadship is de 425.000 kubieke meter grote faciliteit de meest duurzame superjachtwerf ter wereld.

  Verder lezen ›

 • Energy Observer ligt een week in Amsterdam

  De Energy Observer, het eerste schip dat volledig door waterstof wordt aangedreven, ligt een week lang in Amsterdam. De Franse catamaran maakt in zes jaar een wereldreis met 101 tussenstops in vijftig landen om het gebruik van waterstof in fuel cells onder extreme weersomstandigheden uit te testen. 

  Verder lezen ›

 • Port of Amsterdam voor vijf jaar partner Scheepvaartmuseum

  Het (nationale) Scheepvaartmuseum gaat een nieuwe tentoonstelling inrichten over de haven van Amsterdam. Hiervoor is Port of Amsterdam een vijfjarig partnerschap aangegaan met het museum.

  Verder lezen ›

 • The Waste Transformers zet afval om in schone energie

  "Circulair ondernemen is voor ons het in balans brengen van de wereld", zegt Lara van Druten, ceo en oprichter van The Waste Transformers. Van Colombia tot Amsterdam geeft haar bedrijf afvalproducenten als hotels, havens en steden de mogelijkheid hun afval zelf om te zetten in schone energie.

  Verder lezen ›

 • Overslag Port of Amsterdam bereikt all time high

  Met 82,3 miljoen ton bereikte de Amsterdamse haven een nieuw overslagrecord. Samen met de andere havens in het Noordzeekanaalgebied kwam daarmee de totale overslag in 2018 uit op 101,8 miljoen ton, eveneens een record. Dit blijkt uit de voorlopige overslagcijfers van Port of Amsterdam.

  Verder lezen ›

 • Amsterdam moet huiswerk Javabrug overdoen

  De weerstand van de Amsterdamse havengemeenschap en Rijkswaterstaat tegen de Javabrug over het IJ is inmiddels zo groot dat het gemeentebestuur opnieuw alle alternatieven gaat onderzoeken. Het leverde havenwethouder Udo Kock een applausje op tijdens het 73e Havengildediner. AYOP-voorzitter Ron Davio ontving de jaarlijkse Havenpenning.

  Verder lezen ›

 • Amsterdamse haven moet alert blijven

  De Amsterdamse haven heeft grote ambities qua energietransitie, innovatie en achterlandverbindingen. Tegelijkertijd zijn er bedreigingen, zoals de bouwplannen voor 70.000 woningen in het havengebied. Het negatieve advies van Rijkswaterstaat over de fiets- en voetgangersbruggen over het IJ werd instemmend verwelkomd op het jaarlijkse Havendebat.

  Verder lezen ›

 • Koopman Car Terminal in Amsterdamse haven van het gas af

  Koopman Car Terminal, in het Amsterdamse havengebied, gaat op 9 november van het aardgas af en zal op 100 procent duurzame stadsverwarming gaan draaien, geleverd door Westpoort Warmte, een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland