Grote kanalen
Verbouwing van het Panamakanaal

©

De twee grootste kanalen ter wereld, het Suezkanaal en het Panamakanaal, zijn momenteel in verbouwing. Het Suezkanaal wil meer schepen sneller laten passeren en 7.000 kilometer verderop wil Panama grotere schepen soepel van de Atlantische naar de Grote Oceaan en terug laten varen. Panama lijkt op zijn beurt concurrentie te krijgen van Nicaragua, waar Chinezen met 40 miljard dollar klaarstaan om de grootste containerschepen ter wereld het continent over te laten steken.

 • Grootste sluis ter wereld geopend in Antwerpen

  Op 10 juni opende de koning van België de grootste sluis ter wereld: de Kieldrechtsluis in Antwerpen. De tweede haven van Europa wil de grootste containerschepen ter wereld blijven ontvangen.

  Verder lezen ›

 • Ontwikkelingen Nicaraguakanaal vorderen gestaag

  Met de start van het in kaart brengen van het tracé, de vermeende publieke toestemming voor de bouw en plannen om een opstandig stadje te omzeilen vorderen de ontwikkelingen voor de bouw van het Nicaraguakanaal gestaag.

  Verder lezen ›

 • Bouw Nicaraguakanaal van start

  Over zes jaar kunnen Suezmax schepen via het Nicaraguakanaal van de Grote naar de Atlantische Oceaan varen.

  Verder lezen ›

 • Brainstormsessie over de toekomst van de marine

  Het bundelen van inzichten van mensen uit de gehele maritieme sector en deze doorspelen naar de partijen die bezig zijn met een Nederlandse Maritieme Strategie, de Marinestudie 2050 en de langetermijnvisie van de KVMO (Koninklijke Vereniging van Marine Officieren): dat is de bedoeling van de maritieme shipping games (MSG) die de KVMO organiseert.

  Verder lezen ›

 • Maersk Line: ‘Het huidige Suezkanaal voldoet’

  Economische groei en extra werkgelegenheid in armere gebieden in de wereld juicht de grootste containerrederij ter wereld van harte toe. Maar van hinderlijke opstoppingen voor het huidige Suezkanaal is volgens Maersk Line volstrekt geen sprake.

  Verder lezen ›

 • Groot Nederlands en Belgisch aandeel in verbreding Suezkanaal

  Drie van de vier grote West-Europese baggeraars gaan samen met een partij uit Abu Dhabi het Suezkanaal verbreden, verdiepen en zelfs een heel nieuw parallel kanaal aanleggen.

  Verder lezen ›

 • Nicaraguakanaal: dwaas plan of Chinees huzarenstuk?

  Het lijkt een dwaas plan om een tweede transoceanische verbinding tussen de Atlantic en de Pacific aan te leggen. Toch lijkt het Nicaraguakanaal er te gaan komen en kunnen de grootste bulkcarriers, tankers en containerschepen ter wereld er straks in 30 uur doorheen.

  Verder lezen ›

 • Suezkanaal wordt verbreed

  Niet het formaat van de schepen, maar het aantal schepen dat door het Suezkanaal vaart lijkt het maximum te hebben bereikt.

  Verder lezen ›

 • Wedloop Panama en Nicaragua in aantocht

  Wie heeft of krijgt het grootste kanaal dat de Atlantische Oceaan en Grote Oceaan met elkaar verbindt? De komende zeven jaar valt een aardige wedloop te verwachten, waarbij het niet om een enkel doelpunt gaat, maar om miljardeninvesteringen.

  Verder lezen ›

 • Eurotech Benelux maakt waterdichte sluisdeuren Panamakanaal

  Om de sluisdeuren van het Panamakanaal waterdicht te maken doen de aannemers een beroep op een Nederlandse vondst. Voor de productie opent Eurotech Benelux een nieuwe fabriek in China.

  Verder lezen ›

 • Partners Maritiem Nederland