Europort 2017
Europort trekt iedere twee jaar tienduizenden bezoekers

©

Van 7 tot en met 10 november 2017 wordt in Ahoy Rotterdam Europort 2017 gehouden. Samen met de SMM in Hamburg en Marintec in Shanghai behoort Europort tot de wereldwijde top van beurzen voor de maritieme sector. Elfhonderd bedrijven hebben een stand op Europort en er worden rond de dertigduizend bezoekers verwacht. Er is een breed programma georganiseerd: congressen, seminars, masterclasses. Het centrale thema is dit jaar ‘Maximizing Vessel Performance’. 

 • Innovatie Wärtsilä zorgt voor beter rendement schroef

  Het is nog altijd mogelijk het rendement van conventionele scheepsmotoren te verbeteren. De EnergoFlow, die motorenfabrikant Wärtsilä introduceerde tijdens Europort 2017, zorgt ervoor dat de schroef een hoger rendement krijgt door de wateraanstroom naar de schroef te richten. Met deze vinding is volgens Wärtsilä een besparing tot 10 procent op het brandstofgebruik mogelijk.

  Verder lezen ›

 • Multraship bestelt twee Stan Launch sleepboten bij Damen

  Tijdens Europort 2017 hebben Multraship en Damen het contract getekend voor de bouw en levering van twee sleepboten van het type Stan Launch 804s. De nieuwe launches komen in de vaart bij Multraship-dochterondernemingen Montis Mooring Boatservice en Verenigde Bootlieden. 

  Verder lezen ›

 • Damen bouwt drie waterbussen voor Acqualiner Antwerpen

  Voor de Belgische ferry operator Aqualiner bouwt Damen Shipyards Group drie waterbussen van type 2407 (24 meter lang en 7 meter breed). De waterbussen gaan varen op de Schelde bij Antwerpen. Het contract voor de levering werd getekend tijdens Europort 2017 in Rotterdam.

  Verder lezen ›

 • Onbemand mijnen jagen

  Een twaalf meter lang vaartuig dat op afstand onderzeeërs kan opsporen en mijnen kan vernietigen. Dat is de Seagull 301 van het Israëlische bedrijf Elbit Systems. De Nederlandse bedrijven De Haas Maassluis en Ginton Naval Architects leverden een belangrijke bijdrage aan de bouw van dit onbemande en op afstand te besturen vaartuig.

  Verder lezen ›

 • Coralius is eerste in Europa gebouwde LNG bunkerschip

  De Coralius is het eerste volledig in Europa gebouwde LNG bunkerschip. Het casco werd gebouwd in Polen, de afbouw vond plaats op de werf van Royal Bodewes in het Duitse Papenburg.

  Verder lezen ›

 • Kraanschip op LNG

  Komend voorjaar neemt Paans Van Oord een nieuw kraanschip in bedrijf dat twee weken lang op één volle tank LNG kan opereren. Het vergt een innovatieve aanpak in het ontwerp, maar ook in de bedrijfsvoering, want LNG bunkeren kan in Nederland niet zomaar overal.

  Verder lezen ›

 • DEME’s Scheldt River zit vol met innovaties

  Veerle Hegge, echtgenote van de Antwerpse burgemeester Bart de Wever, heeft eind september in het Vlaamse Zwijndrecht de sleephopperzuiger Scheldt River van DEME gedoopt. De Scheldt River is het tweede baggerschip van de Belgische baggeraar dat zowel op LNG als diesel (MDO) kan varen. Het schip heeft een hopperinhoud van 8400 kuub en is uitgerust met verschillende innovaties om de uitstoot verder te beperken en het brandstofverbruik te verminderen.

  Verder lezen ›

 • Mv Baltic is Ro-Ro schip met spudpaal

  “Een uniek concept”, zo omschrijft Hartman Marine Shipbuilding (HMS) de R2 Carrier mv Baltic. Zo is het schip onder meer voorzien van een spudpaal. Dit open top Ro-Ro schip van 3.500 ton deadweight kan daardoor vrijwel overal afmeren om lading aan boord te nemen. Ook in havens zonder specifieke Ro-Ro kades. Dit heeft zich tijdens de eerste reizen direct bewezen.

  Verder lezen ›

 • Efficiënter schepen bouwen met Floor2Plan

  Het bouwen van een schip is een complex proces. Essentieel is dat alle onderdelen op het juiste moment worden gemaakt en geleverd, zodat de bouw naadloos kan verlopen. Het Zwolse bedrijf Floorganise heeft het programma Floor2Plan ontwikkeld om deze continuïteit zoveel mogelijk te waarborgen met realtime inzicht in de productievoortgang.

  Verder lezen ›

 • Samenwerken essentieel bij bouw nieuwe Franse kotters

  “Samenwerken is nodig om van een schip een Padmos schip te maken. Alleen zo kunnen wij topkwaliteit blijven bieden.” Aan het woord is projectleider Walter van Harberden van scheepswerf Padmos. In Stellendam ligt de tweede kotter die de werf gaat leveren aan een Franse visserscoöperatie voor de wal. De eerste is inmiddels afgeleverd, de derde ligt in het droogdok van de werf.

  Verder lezen ›

 • Partners Maritiem Nederland