Binnenvaart

© Breuno de Kruijf

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

 • Dominic Schrijer nieuwe voorzitter BLN-Schuttevaer

  Dominic Schrijer is per 1 februari 2019 benoemd als voorzitter van Koninklijke BLN-Schuttevaer. Een van zijn eerste taken als voorzitter wordt de verkenning van een intensievere vorm van  samenwerking met het Centraal Bureau voor de Rijn en Binnenvaart (CBRB).

  Verder lezen ›

 • Studie brengt haalbaarheid waterstof als brandstof in kaart

  In Duisburg is de haalbaarheidsstudie ‘Perspectives for the use of hydrogen as a fuel in inland navigation’ gepresenteerd aan (het Duitse) competentiecentrum Mariko en brancheorganisatie FME. Het onderzoek maakt deel uit van het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject MariGreen.

  Verder lezen ›

 • Maritieme bedrijven investeren 110 miljoen dankzij ‘Kornwerderzand’

  De verbreding van de sluis bij Kornwerderzand leidt tot 110 miljoen euro extra investeringen door het maritieme bedrijfsleven in Noordoost Nederland. Ook worden er 3.000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Dat staat in het bidbook dat op 25 september in Meppel werd overhandigd aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

  Verder lezen ›

 • Contargo opent vlaggenschipterminal aan Nederrijn

  In Neuss opent Contargo haar uitgebreide en gemoderniseerde terminal voor de trimodale overslag van containers. 'Neuss' is hiermee de vlaggenschipterminal binnen de Contargo-groep en een hub voor de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen.

  Verder lezen ›

 • Extra bellenschermen bij Noordersluis IJmuiden

  Om verdere verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan heeft Rijkswaterstaat op 1 september twee extra bellenschermen geplaatst bij de Noordersluis in IJmuiden. Daarnaast is het schutregime aangepast. De deuren van de Noordersluis gaan sneller dicht en er wordt niet altijd gewacht tot de sluis vol is.

  Verder lezen ›

 • Stremming bij Tiel weer ongedaan gemaakt

  Om verzilting van de Nederlandse rivieren te voorkomen heeft Rijkswaterstaat de stuw in de Lek bij Hagestein deels opengezet. De extra kubieke meters die voor 'tegendruk' moeten zorgen, worden ingelaten via de Prins Bernhardsluizen bij Tiel. De stremming van de sluizen is inmiddels teruggedraaid.

  Verder lezen ›

 • Bellenscherm remt verzilting Amsterdam-Rijnkanaal

  Door de aanhoudende droogte kampt Noord-Holland met een tekort aan zoet water. Het grootste probleem is de toenemende verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal vanuit het Noordzeekanaal. Om verzilting een halt toe te roepen zet Rijkswaterstaat een bellenscherm in om zout water effectief af te voeren naar zee.

  Verder lezen ›

 • Gevolgen van droogte voor scheepvaart blijven beperkt

  Het neerslagtekort is in de afgelopen week in heel Nederland verder toegenomen. De gevolgen van de droogte zijn duidelijk merkbaar in landbouwgebieden en de natuur op hogere zandgronden. Met uitzondering van de Gelderse IJssel ondervindt de scheepvaart tot nu toe geen grote hinder, aldus Rijkswaterstaat.

  Verder lezen ›

 • Code geel voor lage waterstand Rijn en IJssel

  Door de aanhoudende droogte is de waterstand in de grote rivieren lager dan normaal. Zolang code geel van toepassing is houden Rijkswaterstaat en de waterschappen de vinger aan de pols.

  Verder lezen ›

 • Binnenvaart activiteiten Nedcargo verhuizen naar CCT

  Combined Cargo Terminals (CCT) neemt Nedcargo Multimodal over. De overname betreft het Alpherium in Alphen aan den Rijn, inclusief de binnenvaartschepen For Ever, Gouwenaar 2 en Gouwenaar 3, en Nedcargo Container Barging (NCCB).

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland