Binnenvaart

© Breuno de Kruijf

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

 • Stimulans voor verbinding Rotterdam-Brabant over water

  Havenbedrijf Rotterdam en Multimodaal Coördinatie en Adviescentrum Brabant (MCA Brabant) gaan samenwerken om het containervervoer tussen Rotterdam en Noord-Brabant via binnenvaart een boost te geven. Ook containertransferium Alblasserdam draagt bij aan het verlichten van de verkeersdruk van en naar het havengebied.

  Verder lezen ›

 • Eerste binnenvaartschip op duurzame biobrandstof

  GoodFuels en bunkerbedrijf Reinplus Fiwado hebben voor het eerst een binnenvaartschip volledig gebunkerd met 100 procent duurzaam geproduceerde biobrandstof. Binnenvaartschip 'For Ever' van Combined Cargo Terminals (CCT) vervoert bier van de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude naar de haven van Rotterdam.

  Verder lezen ›

 • Sluisdeur rolt de bodem in

  Bij Sluis Eefde realiseert Rijkswaterstaat momenteel een tweede sluiskolk. Deze tweede kolk moet de capaciteit van de Poort van Twente aanzienlijk vergroten.

  Verder lezen ›

 • Groei containervervoer in corridor Rotterdam-Zeeland-Gent

  Twee jaar geleden begonnen Port of Rotterdam en North Sea Port met een rechtstreekse binnenvaartdienst tussen Rotterdam, Vlissingen, Terneuzen en Gent. Inmiddels is de verbinding goed voor 15.000 containers per jaar. Exploitant Danser Group verwacht de komende jaar een significante groei van de binnenvaartdienst.

  Verder lezen ›

 • Provincie Flevoland geeft uitvoering aan maritieme strategie

  De provincie Flevoland ontdekt de waterkant. De provincie krijgt twee nieuwe havens: Flevokust Haven bij Lelystad, sinds kort in gebruik, en de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland vlak bij Urk. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “Eigenlijk zijn we pas net begonnen met het benutten van onze positie aan het Marker- en IJsselmeer in economische zin.”

  Verder lezen ›

 • Sendo Liner draagt bij aan meer efficiënte en schonere binnenvaart

  “De 'Sendo Liner' weerspiegelt onze eigen filosofie voor een meer efficiënte en schonere binnenvaart", zegt scheepsbouwer Concordia Damen bij de doop van het toekomstgerichte binnenvaartschip. De Sendo Liner is modulair ontworpen, biedt meer ladingcapaciteit en beperkt de CO2-uitstoot per container met 40 procent.

  Verder lezen ›

 • Samenwerking binnenvaart in Amsterdam-Utrecht-Rotterdam corridor

  Om de wachttijden voor de binnenvaart bij de Rotterdamse deepsea terminals te beperken gaan TMA Logistics, Container Terminal Utrecht (CTU) en Vero Container Logistics (VCL) samenwerken. Naast de deepsea terminals ondersteunen Port of Rotterdam, Port of Amsterdam en duurzaam logistiek programma Lean & Green Europe het initiatief.

  Verder lezen ›

 • Drie maanden omvaren via Waal door stremming Sluis Driel

  In het kader van de renovatiewerkzaamheden aan de stuwcomplexen in Nederrijn en Lek is Sluis Driel van 20 februari tot en met 8 mei gestremd. In deze periode is geen scheepvaart mogelijk door sluis Driel. Schippers kunnen omvaren via de Waal.

  Verder lezen ›

 • Prinses opent derde kolk Prinses Beatrixsluis

  Onder toeziend oog van minister Van Nieuwenhuizen heeft prinses Beatrix de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein geopend. Met het luiden van een scheepsbel gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting.

  Verder lezen ›

 • Van Nieuwenhuizen opent bochtafsnijding Delftse Schie

  De provincie Zuid-Holland heeft samen met de gemeenten Rotterdam en Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland een nieuwe vaarweg aangelegd in de Delftse Schie bij Overschie. De bochtafsnijding biedt de scheepvaart een snellere en veiligere route door de regio.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland