Binnenvaart

© Breuno de Kruijf

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

 • Provincie Flevoland geeft uitvoering aan maritieme strategie

  De provincie Flevoland ontdekt de waterkant. De provincie krijgt twee nieuwe havens: Flevokust Haven bij Lelystad, sinds kort in gebruik, en de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland vlak bij Urk. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “Eigenlijk zijn we pas net begonnen met het benutten van onze positie aan het Marker- en IJsselmeer in economische zin.”

  Verder lezen ›

 • Sendo Liner draagt bij aan meer efficiënte en schonere binnenvaart

  “De 'Sendo Liner' weerspiegelt onze eigen filosofie voor een meer efficiënte en schonere binnenvaart", zegt scheepsbouwer Concordia Damen bij de doop van het toekomstgerichte binnenvaartschip. De Sendo Liner is modulair ontworpen, biedt meer ladingcapaciteit en beperkt de CO2-uitstoot per container met 40 procent.

  Verder lezen ›

 • Samenwerking binnenvaart in Amsterdam-Utrecht-Rotterdam corridor

  Om de wachttijden voor de binnenvaart bij de Rotterdamse deepsea terminals te beperken gaan TMA Logistics, Container Terminal Utrecht (CTU) en Vero Container Logistics (VCL) samenwerken. Naast de deepsea terminals ondersteunen Port of Rotterdam, Port of Amsterdam en duurzaam logistiek programma Lean & Green Europe het initiatief.

  Verder lezen ›

 • Drie maanden omvaren via Waal door stremming Sluis Driel

  In het kader van de renovatiewerkzaamheden aan de stuwcomplexen in Nederrijn en Lek is Sluis Driel van 20 februari tot en met 8 mei gestremd. In deze periode is geen scheepvaart mogelijk door sluis Driel. Schippers kunnen omvaren via de Waal.

  Verder lezen ›

 • Prinses opent derde kolk Prinses Beatrixsluis

  Onder toeziend oog van minister Van Nieuwenhuizen heeft prinses Beatrix de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein geopend. Met het luiden van een scheepsbel gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting.

  Verder lezen ›

 • Van Nieuwenhuizen opent bochtafsnijding Delftse Schie

  De provincie Zuid-Holland heeft samen met de gemeenten Rotterdam en Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland een nieuwe vaarweg aangelegd in de Delftse Schie bij Overschie. De bochtafsnijding biedt de scheepvaart een snellere en veiligere route door de regio.

  Verder lezen ›

 • Vooral lage waterstanden kosten binnenvaart omzet

  In 2018 heeft de binnenvaart 360 miljoen ton goederen vervoerd, bijna 2 procent minder dan in 2017. Het internationale vervoer daalde met bijna 6 procent, het binnenlandse vervoer over water nam wel toe. Cijfers van CBS laten zien dat de afname vooral samenvalt met de lage waterstanden in oktober en november.

  Verder lezen ›

 • Internationaal vervoer per binnenvaartschip goedkoper

  Verladers die ladingen over korte afstanden vervoeren, krijgen te maken met een kostenstijging van de binnenvaart. Dankzij lagere brandstofkosten is internationaal vervoer over langere afstanden juist goedkoper. Dit blijkt uit de kostenrapportages voor de binnenvaart, die recent zijn geactualiseerd door bureau Panteia in opdracht van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart.

  Verder lezen ›

 • Sluis Hagestein weer vrijgegeven voor scheepvaart

  Na een maandenlange renovatie kan de scheepvaart weer gebruik maken van de sluis bij Hagestein. De elektrotechnische installaties en de bewegingswerken van de sluisdeuren zijn vervangen. Daarnaast is de sluit geschikt gemaakt voor centrale bediening. 

  Verder lezen ›

 • Dominic Schrijer nieuwe voorzitter BLN-Schuttevaer

  Dominic Schrijer is per 1 februari 2019 benoemd als voorzitter van Koninklijke BLN-Schuttevaer. Een van zijn eerste taken als voorzitter wordt de verkenning van een intensievere vorm van  samenwerking met het Centraal Bureau voor de Rijn en Binnenvaart (CBRB).

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland