Baggeren

© Flying Focus

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

 • Texel heeft nieuw duingebied in de Waddenzee

  Aan de Waddenzeekant van Texel is buitendijks een nieuw duingebied van zo’n 200 ha aangelegd. Bagger- en bouwbedrijf Jan De Nul Group mocht dit unieke project uitvoeren. Het gebied met lagune moet niet alleen het achterliggende land tegen het zeewater beschermen maar ook de natuurwaarden ter plekke versterken. De komende vijf jaar neemt het bedrijf tevens het beheer en onderhoud onder zijn hoede.

  Verder lezen ›

 • IHC bouwt nieuwe sleephopperzuiger voor baggerbedrijf Abu Dhabi

  Royal IHC heeft een order verworven voor de bouw van een 'state of the art' 8.000 m³ sleephopperzuiger voor National Marine Dredging Company (NMDC) in Abu Dhabi. Voor NMDC bouwde en leverde IHC vorig jaar de 6.000 m³ hopper 'Arzana'. 

  Verder lezen ›

 • IHC levert baggerinstallaties voor LNG-aangedreven hoppers Van Oord

  Royal IHC heeft de opdracht gekregen voor het ontwerp en de levering van de baggerinstallaties voor twee nieuwe LNG-aangedreven sleephopperzuigers van Van Oord. De hoppers hebben een beuninhoud van 10.500 m3 en worden gebouwd op de werf van Keppel Singmarine in Singapore.

  Verder lezen ›

 • André Kik, directeur Dredging Market bij Royal IHC

  Royal IHC is sinds jaar en dag hofleverancier van de ‘grote vier’ baggerconcerns in de Benelux. Maritiem Nederland sprak met André Kik, directeur Dredging Market bij IHC, over de uitdagingen bij het bouwen van innovatieve baggerschepen. Onderwerp van gesprek: de lokroep van emissievrij varen; kostenbesparing door het accent op systeemintegratie; standaardisatie van het scheepsontwerp.

  Verder lezen ›

 • Gedoopte Vox Amalia bijna klaar voor gebruik

  De ‘Vox Amalia’, de nieuwste sleephopperzuiger van Van Oord, is multi-inzetbaar. Met zijn geringe diepgang is dit schip geschikt voor zowel landaanwinningsprojecten, het uitdiepen van havens en vaarwegen als het baggeren en vullen van sleuven in zee- en rivierbodems voor kabels en pijpleidingen. Mede dankzij de uitgekiende romp- en beunvorm en het nauwkeurig doseren van het benodigde vermogen, is het energieverbruik flink gereduceerd.

  Verder lezen ›

 • Boskalis legt Strandeiland aan in Markermeer

  Op de drassige bodem van het Markermeer bouwt Boskalis samen met De Vries & Van de Wiel een nieuw eiland voor de Amsterdamse wijk IJburg. Het nieuwe land wordt in laagjes opgebouwd, zodat de bodem kan inklinken en zich kan ‘zetten’ voordat de eerste huizen verrijzen.

  Verder lezen ›

 • Kanaalverbreding bij Port Adelaide

  Boskalis gaat in Australië het Outer Harbor toegangskanaal naar Port Adelaide verbreden. De baggeraar won het contract hiervoor, dat wordt gegund door Flinders Ports.

  Verder lezen ›

 • Rode cijfers maar gezond orderboek Boskalis

  Boskalis heeft 2018 afgesloten met een operationele winst van 83 miljoen euro. Door afboeking op de offshore- en havensleepactiviteiten resteerde onderaan de streep een nettoverlies van 436 miljoen euro. De omzet nam toe met 10 procent tot 2,57 miljard euro. Het orderboek groeide met ruim 20 procent tot 4,3 miljard euro.

  Verder lezen ›

 • Damen voltooit LNG-conversie sleephopperzuiger

  Damen Shiprepair Dunkerque legt de laatste hand aan de conversie van de conventionele sleephopperzuiger 'Samuel de Champlain' naar een dual fuel aandrijving met MGO en LNG. 

  Verder lezen ›

 • Kooiman bouwt waterinjectievaartuigen voor Van Oord

  In opdracht van maritieme aannemer Van Oord gaat Kooiman Marine Group  twee state-of-the-art waterinjectievaartuigen bouwen. De nieuwe vaartuigen beschikken over systemen die zorgen voor een optimale inzetbaarheid. Het eerste vaartuig komt eind 2020 in de vaart.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland