Baggeren

© Flying Focus

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

 • DEME lanceert 's werelds grootste cutterzuiger Spartacus

  Op de scheepswerf van IHC in Krimpen a/d IJssel is 's werelds grootste zelfvarende cutterzuiger te water gelaten. Het baggerschip vaart op LNG en is ontworpen en gebouwd voor de Belgische maritieme aannemer DEME. 

  Verder lezen ›

 • Barkmeijer Shipyards vraagt faillissement aan

  De rechtbank Groningen heeft op 30 oktober het faillissement uitgesproken van Barkmeijer Shipyards in Stroobos. Dertig uitzendkrachten zijn onmiddellijk naar huis gestuurd, maar het werk op de 170 jaar oude scheepswerf gaat voorlopig door. 

  Verder lezen ›

 • Herman Senior plaatst order voor nieuwe werkboot bij Damen

  Sleep- en werkbotenbedrijf Herman Senior heeft bij Damen Shipyards Hardinxveld een order geplaatst voor een Shoalbuster 2308 S. De 'Teddy', zoals de nieuwe werkboot gaat heten, krijgt gezelschap van vijf andere Damen Shoalbusters die het Dordtse bedrijf al in gebruik heeft.

  Verder lezen ›

 • Eerste eilanden Marker Wadden gereed

  Op 8 september werd een van de vijf eilanden van de Marker Wadden officieel opengesteld voor het publiek. Hier kunnen niet alleen vogels maar ook mensen genieten van deze nieuwe natuur die baggerbedrijf Boskalis de afgelopen jaren heeft aangelegd. De zogenoemde windwadden zijn een Hollands hoogstandje waarbij nieuwe technieken en experimenten niet werden geschuwd.

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul ontvangt financiering uit tolheffing in Ecuador

  Jan De Nul gaat het 95 km lange toegangskanaal tot de haven van Quayaquil in Ecuador baggeren en onderhouden. De maritieme aannemer financiert zelf de kosten van de concessie, die via tolheffing moeten worden terugverdiend.

  Verder lezen ›

 • Waterbouwprijs 2018 naar Niels de Vos en Stefan Gerrits

  Niels de Vos van de Hogeschool Rotterdam heeft met zijn afstudeerscriptie de Waterbouwprijs 2018 gewonnen in de categorie HBO. De eerste prijs in de categorie Academici ging naar Stefan Gerrits van de TU Delft. 

  Verder lezen ›

 • Boskalis start baggerwerk voor Canadese LNG export plant

  Boskalis gaat de baggerwerkzaamheden uitvoeren voor de ontwikkeling van de eerste grootschalige LNG export plant in Kitimat, Canada. Het contract heeft een waarde van circa 100 miljoen euro.

  Verder lezen ›

 • Groen schip helpt Baggerbedrijf de Boer aan nieuw contract

  Baggerbedrijf de Boer heeft een vijfjarig baggeronderhoudscontract voor de haven van Delfzijl gesloten met Groningen Seaports. In het winnen van de aanbesteding speelde de verduurzaming van injectievaartuig ‘Airset’ een belangrijke rol.

  Verder lezen ›

 • Van Oord en DEME vernieuwen vaargeul van Szczecin naar Oostzee

  Van Oord en Dredging International, een dochteronderneming van DEME, gaan de Świnoujście - Szczecin-vaargeul in Polen uitdiepen en verbreden. De 62 km lange vaargeul verbindt de grootste Poolse zeehaven met de Oostzee.

  Verder lezen ›

 • Baggerbedrijf De Boer doopt twee nieuwe schepen

  Het Sliedrechtse Baggerbedrijf De Boer heeft twee nieuwe schepen in haar vloot. Op 20 september werden de ‘Papillon’ en de ‘Fregate’ gedoopt. Beide sleepboten gaan aan de slag in de havens van Cayenne en Kourou in Frans-Guyana.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland