Baggeren

© Flying Focus

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

 • Van Oord lanceert programma Sustainable Earth Actions

  Om zijn duurzame ambitie te onderstrepen presenteert Van Oord een whitepaper over 'Accelerating Climate Initiatives'. Daarnaast introduceerde de maritieme aannemer het duurzaamheidsprogramma Sustainable Earth Actions (S.E.A.), een platform van acties om succesvolle oplossingen te etaleren voor wereldwijde uitdagingen.

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul laat vierde ULEV-baggerschip te water

  Bij Keppel Offshore & Marine in Singapore is Ultra-Low Emission Vesssel 'Sanderus' te water gelaten. De middelgrote sleephopperzuiger is het vierde schip waarmee Jan De Nul inzet op een betere luchtkwaliteit door de uitlaatgassen maximaal te filteren.

  Verder lezen ›

 • Waterinjectieschepen versterken vloot Jan De Nul

  Jan De Nul Group breidt zijn vloot uit met drie waterinjectiebaggerschepen (water injection dredgers). De Singaporese scheepswerf PaxOcean heeft de 'Giovanni Venturi', de eerste van de drieling, afgeleverd.

  Verder lezen ›

 • Baggercontracten Boskalis op Sulawesi en Java

  Boskalis heeft twee baggercontracten verworven in Indonesië. Op het eiland Sulawesi gaat Boskalis de Makassar New Port containerterminal uitbreiden. Op Java gaat het om werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw petrochemisch complex.

  Verder lezen ›

 • Verdieping Nieuwe Waterweg deze zomer afgerond

  Op 20 april arriveerde de Delta Mariner bij Koole terminal in de Rotterdamse haven. De aankomst van een tanker met een diepgang van 15 m markeert de officieuze opening van de verdiepte Nieuwe Waterweg. Het project is helemaal afgerond als Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam deze zomer de laatste obstakels verwijderen. 

  Verder lezen ›

 • Royal IHC levert 2.000ste baggerpomp

  Royal IHC heeft deze week de 2000ste baggerpomp afgeleverd. Om deze mijlpaal te vieren werd een selecte groep klanten en partners uitgenodigd voor de 'Royal IHC Pump Experience'. 

  Verder lezen ›

 • Van Nieuwenhuizen geeft startschot voor versterking Afsluitdijk

  Op 1 april verrichtte minister Van Nieuwenhuizen de officiële starthandeling voor de versterking van de dijk aan de Friese zijde van de Afsluitdijk. Bouwcombinatie Levvel, bestaande uit BAM, Van Oord en Rebel, heeft ruim vier jaar werk aan de renovatie van dit nationale monument.

  Verder lezen ›

 • Projecten Offshore Wind stuwen omzet Van Oord

  Van Oord zag de omzet in 2018 toenemen met 350 miljoen euro toenemen tot 1,88 miljard euro. Het nettoresultaat kwam uit op 92 miljoen euro (2017: 78 miljoen). Vooral de projecten in Offshore Wind (+ 303 miljoen) stuwden de omzet. De maritieme aannemer nam bijna 500 nieuwe medewerkers aan.

  Verder lezen ›

 • Texel heeft nieuw duingebied in de Waddenzee

  Aan de Waddenzeekant van Texel is buitendijks een nieuw duingebied van zo’n 200 ha aangelegd. Bagger- en bouwbedrijf Jan De Nul Group mocht dit unieke project uitvoeren. Het gebied met lagune moet niet alleen het achterliggende land tegen het zeewater beschermen maar ook de natuurwaarden ter plekke versterken. De komende vijf jaar neemt het bedrijf tevens het beheer en onderhoud onder zijn hoede.

  Verder lezen ›

 • IHC bouwt nieuwe sleephopperzuiger voor baggerbedrijf Abu Dhabi

  Royal IHC heeft een order verworven voor de bouw van een 'state of the art' 8.000 m³ sleephopperzuiger voor National Marine Dredging Company (NMDC) in Abu Dhabi. Voor NMDC bouwde en leverde IHC vorig jaar de 6.000 m³ hopper 'Arzana'. 

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland