Baggeren

© Flying Focus

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

 • Royal IHC gaat vier schepen bouwen voor DEME

  Royal IHC heeft een order verworven voor de bouw van vier nieuwe schepen voor de Belgische baggeraar DEME. De order bestaat uit een kopie van de vorig jaar opgeleverde 8400 m3 TSHD ‘Scheldt River’, een 2.300 m3 sleephopperzuiger en twee 3.500 m3 split barges.

  Verder lezen ›

 • Waddenzeedijk Ameland kan weer vijftig jaar mee

  Na drie jaar heeft Van den Herik-Sliedrecht de versterking van de Waddenzeedijk op Ameland afgerond. Voor de komende vijftig jaar beschermt de zeedijk het waddeneiland weer tegen overstromingen. 

  Verder lezen ›

 • GeoSea neemt zelfvarend Hefschip Apollo in de vaart

  GeoSea nam deze week haar nieuwe hefschip Apollo in de vaart. Het schip is uitgerust met dual fual motoren, zodat ze ook op LNG kan varen. Bijzonder aan het vaartuig zijn de 107 meter lange Jack-up legs, waardoor het vaartuig in 70 meter diep water een stabiel platform biedt voor offshore operaties.

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul zet in op filteren uitlaatgassen

  Op 14 juli liep Jan De Nul's nieuwe sleephopperzuiger 'Diogo Cão' van de Keppel Nantong werf in China, een filiaal van Keppel Offshore & Marine. Dit ‘groene’ schip is het tweede van een nieuwe generatie ultra-low emission hopperzuigers.

  Verder lezen ›

 • Bakker Sliedrecht vernieuwt automatisering snijkopzuigers NMDC

  Bakker Sliedrecht heeft van NMDC de opdracht ontvangen om de levensduur van de elektrische installaties van twee snijkopzuigers met 15 jaar te verlengen. Met behulp van de baggerautomatisering van de Sliedrechters wordt ook de efficiency van beide schepen verhoogd.

  Verder lezen ›

 • Boskalis zet in op 35 procent CO2-reductie

  Boskalis Nederland en biobrandstofleverancier GoodFuels tekenen een lange termijn partnership en zetten in op verdere verduurzaming. De komende vijf jaar moet de uitstoot op de Nederlandse vloot met 35 procent worden teruggebracht.

  Verder lezen ›

 • Van Oord bouwt eerste diepwaterhaven in Georgië

  Maritieme aannemer Van Oord heeft een opdracht verworven voor voorbereidende bagger- en landaanwinningswerkzaamheden voor het Phase 1 Anaklia Deep Sea Port-project. Anaklia Port wordt de eerste diepwaterhaven in Georgië en een van de grootste havens aan de Zwarte Zee.

  Verder lezen ›

 • Royal IHC test Mighty Dragon sleepkop

  In samenwerking met de TU Delft heeft Royal IHC onderzoek gedaan naar het gebruik van Computational Fluid Dynamics (CFD) bij het ontwerp van een sleepkop voor de nieuwe generatie sleephopperzuigers. Deze techniek is ingezet om een sleepkop voor klei te ontwikkelen, een notoir lastig bodemtype om uit te graven.

  Verder lezen ›

 • Kooiman verzorgt refit coaster tot sleephopperzuiger

  Scheepswerf Gebr. Kooiman te Zwijndrecht heeft een nieuwe sleephopperzuiger afgeleverd voor het Belgische baggerbedrijf Group De Cloedt. De basis van de DC Brugge vormt het casco van de voormalige coaster DC Eems van De Cloedt.

  Verder lezen ›

 • Van Oord verdiept stroomgeul aan zuidkant Marker Wadden

  Rijkswaterstaat heeft, mede namens de Vereniging Natuurmonumenten, de opdracht tot het uitgraven van een extra stroomgeul ten zuiden van Marker Wadden gegund aan Van Oord.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland