Baggeren

© Flying Focus

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

 • Boskalis verwerft opdrachten voor Europese kustbescherming

  Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Roemenië heeft Boskalis contracten verworven ter versterking en bescherming van een deel van de kust tegen erosie. De gezamenlijke waarde van de contracten bedraagt 85 miljoen euro.

  Verder lezen ›

 • IHC levert sleephopperzuiger 'Lesse' aan baggerbedrijf De Boer

  Royal IHC heeft de sleephopperzuiger 'Lesse' afgeleverd aan Baggerbedrijf De Boer (Dutch Dredging). De negende hopper in de vloot van De Boer heeft de seatrials goed doorstaan en is nu operationeel inzetbaar.

  Verder lezen ›

 • Boskalis gaat baggeren voor export-gaspijpleiding Scarborough

  Boskalis heeft een contract verworven van het Australische energiebedrijf Woodside Energy voor bagger- en steenstortactiviteiten en de aanlanding van de Scarborough export-gaspijpleiding in Noordwest-Australië.

  Verder lezen ›

 • Boskalis wint order voor landaanwinning Bahrein

  Boskalis heeft een contract van het Ministry of Works van Bahrein verworven. De maritieme aannemer gaat 130 ha land aanwinnen voor de aanleg van de North Manama Causeway.

  Verder lezen ›

 • Zandmotor HaskoningDHV stopt kusterosie bij Norfolk

  Deze week start aan de kust van het Engelse Norfolk het eerste zandmotor-project buiten Nederland. Een groot schip gaat 1,8 miljoen kubieke meter zand opbrengen om de kusterosie tegen te gaan die verschillende dorpen en bedrijfsterreinen bedreigt, waaronder de strategisch belangrijke Bacton Gas Terminal.

  Verder lezen ›

 • Van Oord laat derde nieuwe sleephopperzuiger bouwen

  Van Oord maakt gebruik van de optie om een derde sleephopperzuiger te bouwen bij Keppel FELS Limited. Het nog naamloze schip is vergelijkbaar met de 'Vox Ariane' en 'Vox Apolonia' die in mei 2018 zijn besteld. De drie hoppers hebben een beuninhoud van 10.500 m3, een lengte van 138 m en een breedte van 28 m.

  Verder lezen ›

 • Vier jaar renoveren van de Afsluitdijk

  Begin 2019, op 1 april, is gestart met de renovatie van de Afsluitdijk. De 87 jaar oude Afsluitdijk voldoet niet aan de nieuwe eisen voor de waterveiligheid. Het kunstwerk naar het plan van Cornelis Lely wordt twee meter hoger en robuust. Bestand tegen stormen en hoog water zoals we dat eens in de 10.000 jaar kunnen verwachten. Bijzonder gevormde betonblokken beschermen ons straks tegen het zoute water van de Waddenzee. Samen met tal van andere innovaties is de Afsluitdijk vanaf 2023 opnieuw een waterbouwkundig hoogstandje waar we trots op kunnen zijn.

  Verder lezen ›

 • Van baggerslib tot steekvaste klei

  De eerste klei die is gemaakt van baggerslib uit de Eems-Dollard ligt te rijpen in Delfzijl. Na de zomer volgt een tweede kleirijperij buitendijks in Natura-2000 kwelders. De streekeigen klei gaat vanaf 2021 dienen om een afgekeurde zeedijk over een lengte van 12,5 kilometer te verstevigen tot een ‘brede groene dijk’.

  Verder lezen ›

 • IHC benoemt Chief Transformation Officer

  Royal IHC heeft Gert-Jan Antvelink per 1 juli benoemd als Chief Transformation Officer en lid van de Raad van Bestuur. Hij moet de scheepsbouwer weer snel naar de zwarte cijfers loodsen en helpen bij de versnelling van in 2018 ingezette veranderings- en verbeteringstraject.

  Verder lezen ›

 • IHC en Semiotic Labs ontwikkelen smart solutions voor baggerindustrie

  Royal IHC is een samenwerking aangegaan met Semiotic Labs om smart solutions voor de baggerindustrie te ontwikkelen. Internet of Things sensoren en kunstmatige intelligentie moeten scheepsbouw en baggeren slimmer en efficiënter maken.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland