Baggeren

© Flying Focus

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

 • Jan De Nul ontvangt tienjarige concessie in Bangladesh

  Dochteronderneming van Jan De Nul Group, Payra Dredging Company Limited (PDCL), heeft een concessieovereenkomst afgesloten met de havenautoriteit van Payra (PPA) voor de verdieping van het Rabnabad-kanaal in de twee na grootste zeehaven van Bangladesh. Ook gaat PDCL tien jaar lang onderhoudsbaggerwerk uitvoeren.

  Verder lezen ›

 • Ecodelta eerste sleephopperzuiger op LNG

  Met de doop van de sleephopperzuiger Ecodelta heeft de Rotterdamse haven een primeur. Het nieuwe schip van Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp in Zwolle is het eerste Nederlandse baggerschip op LNG. De Ecodelta gaat de komende vijf jaar de havenbekkens en de Nieuwe Waterweg op diepte houden.

  Verder lezen ›

 • Boskalis verwerft Duitse kabelinstallateur Bohlen & Doyen

  Boskalis verwerft de offshore kabelinstallatieactiviteiten en het materieel van de Duitse onderneming Bohlen & Doyen GmbH (BoDo). Met deze overname versterkt het bagger- en bouwbedrijf zijn positie op het gebied van offshore kabelinstallatie en -reparatie in Duitsland.

  Verder lezen ›

 • Koningin Máxima doopt Van Oords Vox Amalia

  Aan de Wilhelmina Kade in Rotterdam doopte koningin Máxima de Vox Amalia, de nieuwe sleephopperzuiger van Van Oord. Voor het bagger- en bouwconcern was de doopplechtigheid de afsluiting van de festiviteiten voor het 150-jarig bestaan. 

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul kuist Zuid-Franse stranden

  Jan De Nul Group schiet Frankrijk te hulp om de met olie vervuilde stranden aan de Middellandse Zee te zuiveren. Envisan, de milieudochter van de bagger- en bouwgroep, ontving hiervoor een opdracht van het Franse bedrijf Le Floch Dépollution.

  Verder lezen ›

 • Tunnelbouwers wijzen Jan De Nul de weg

  Terwijl een toenemend aantal reders vanuit een klimaatperspectief inzet op varen op LNG, kiest Jan De Nul Group voor een andere koers. Het baggerbedrijf laat vijf (ultra) lage-emissieschepen bouwen. De nieuwe sleephopperzuigers beschikken over een ingenieus filtersysteem om toxische substanties uit de uitlaatgassen te elimineren. “We hebben niets zelf hoeven uit te vinden. De automotive en heavy duty-sector effent het pad voor ons”, zegt fuel coordinator Michel Deruyck. 

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul ondertekent concessie in Ecuador

  Het gemeentebestuur van Guayaquil en Jan De Nul Group hebben op 5 december de concessie ondertekend voor het baggeren en onderhouden van het 95 kilometer lange toegangskanaal tot de haven van Guayaquil.

  Verder lezen ›

 • Uitstel zandwinning in IJsselmeer

  Vanwege protesten van omwonenden, natuurorganisaties en Nederlandse Vissersbond heeft gemeente de Fryske Marren besloten de beslissing over zandwinning in het IJsselmeer uit te stellen naar volgend jaar. De gemeenteraad had na Economische Zaken en provincie Friesland groen licht willen geven voor grootschalige zandwinning voor de kust van Gaasterland.

  Verder lezen ›

 • Jan De Nul bekroond voor ingenieus uitlaatgas filtersysteem

  Jan De Nul Group is in Dubai bekroond voor zijn innovatieve en groene ontwerp van schepen met extreem lage emissies. De Belgische maritieme aannemer kiest niet voor schone brandstoffen, maar voor een ingenieus uitlaatgas filtersysteem dat eerder met succes is toegepast door Zwitserse tunnelbouwers.

  Verder lezen ›

 • Van Oord mag zich nu ook Koninklijk noemen

  Koning Willem-Alexander heeft Van Oord onderscheiden met het predicaat Koninklijk. Tijdens het symposium voor het 150-jarig jubileum van de Rotterdamse maritieme aannemer ontving ceo Pieter van Oord de oorkonde uit handen van Jaap Smit, commissaris van de koning in de provincie Zuid-Holland.

  Verder lezen ›

 • Deel deze pagina
  Betabanen

  Partners Maritiem Nederland