Arbeidsmarkt
Student in een scheepssimulator

©

 • Nieuwe studentenwoonruimte Nova College Maritiem opgeleverd

  Op 1 augustus is de nieuwe woonruimte opgeleverd voor de studenten mbo zeevaart en binnenvaart aan Nova College Maritiem. Komend schooljaar kunnen op het terrein van de school in IJmuiden zo’n 40 studenten begeleid wonen.

  Verder lezen ›

 • Maritieme bedrijven steunen Human Capital Akkoord Zuid-Holland

  Zuid-Holland kampt met de grootste arbeidstekorten van Nederland. Daarom werd op 24 juni het Human Capital Akkoord Zuid-Holland ondertekend door 66 partijen uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Bedrijven uit de maritieme maakindustrie steunen het programma.

  Verder lezen ›

 • Beroepscompetentieprofiel marine officier nieuwe stijl

  Werkgevers- en werknemersorganisaties in koopvaardij, zeevisserij en waterbouw hebben een beroepscompetentieprofiel ontwikkeld voor een maritiem officier nieuwe stijl die zowel in nautische als maritiem-technische beroepen kan werken. Op deze manier zijn studenten breder inzetbaar in de sector.

  Verder lezen ›

 • Overeenstemming over nieuwe cao voor waterbouw

  FNV Waterbouw, CNV Vakmensen en de Vereniging van Waterbouwers hebben overeenstemming bereikt over aanpassingen van de arbeidsvoorwaarden in de cao Waterbouw en de bedrijfstak eigenregelingen (BTER) cao Waterbouw. De nieuwe cao loopt van 1 april 2018 tot en met 31 maart 2019.

  Verder lezen ›

 • IHC van arbeids- naar kennisintensief bedrijf

  Het gaat weer beter met de economie en dat merken ook de Nederlandse scheepsbouwers. Royal IHC zoekt alleen al zo’n 250 man personeel, vooral HBO en hoger. Deze mensen zijn vanwege het vele werk de komende tijd hard nodig. Ook stagiaires zijn van harte welkom bij het bedrijf. Maar de zoektocht is vanwege de krappe arbeidsmarkt moeilijk.

  Verder lezen ›

 • IT-manager Nataly Katan bouwt mee aan het nieuwe Vopak

  Tankopslagbedrijf Vopak ondergaat een digitale transformatie. Het doel is alle bedrijfsprocessen papierloos en zo efficiënt mogelijk in te richten. Als innovatiemanager was Nataly Katan nauw betrokken bij de plannen voor het ‘nieuwe’ Vopak. Inmiddels werkt ze als IT-manager mee aan nieuwe apps die de processen bij Vopak nog slimmer, tijdbesparender en veiliger moeten maken.

  Verder lezen ›

 • Port-Liner moet binnenvaart groen en aantrekkelijk maken

  De binnenvaart moet vergroenen om aan de strengere emissie-eisen te voldoen. Tegelijk is de sector een van de modaliteiten in het transport met het grootste personeelstekort. Ruim 15 procent van de bedrijven zegt moeite te hebben met het vinden van personeel. Met de volledig elektrisch varende Port-Liner wil binnenvaartondernemer Ton van Meegen twee vliegen in één klap slaan.

  Verder lezen ›

 • Slag om het hart van jongeren

  "Het maritieme cluster heeft het zwaar in deze slag om het hart van jonge studenten. Daar moeten we samen verandering in brengen. NML neemt het voortouw en gaat, samen met vertegenwoordigers uit alle geledingen, aan de slag met employer branding." Dit schrijft Astrid Kee, lid Collega van Bestuur van de STC Group, in een column in Maritiem Nederland.

  Verder lezen ›

 • Cursisten leren bunkeren van LNG op simulator

  Trainingsinstituut STC Group uit Rotterdam heeft een state-of-the-art LNG Dual Fuel bunkersimulator in gebruik genomen. Het simulatormodel is ontworpen om het werken met en bunkeren van LNG als brandstof te trainen.

  Verder lezen ›

 • ‘Je moet de echte hitte wél voelen’

  Er is brand in de kombuis en er worden nog twee bemanningsleden van het schip vermist. Maarten, Thomas en Fred moeten het vuur zien te doven en de vermisten zien te redden. Op het binnenvaartschip Helena woedt op hetzelfde moment een machinekamerbrand. Zo maar een middag op het terrein van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid in Dordrecht waar FMTC maritieme en offshore trainingen geeft.

  Verder lezen ›

 • Partners Maritiem Nederland