Techneuten in de touwen | Maritiem Nederland
Carriere

Techneuten in de touwen

John Ekkelboom | vrijdag 4 oktober 2013
Arbeidsmarkt

Van zijn hobby bergbeklimmen maakte Ronny van Baal zijn beroep. Inmiddels is hij directeur van LSB Sky-Access, een bedrijf in Geleen dat is gespecialiseerd in industrieel klimmen. Belangrijkste opdrachtgever is de offshore industrie. Van Baal: “Wij leveren geen klimmers die problemen oplossen, maar techneuten die kunnen klimmen.”

Ronny van Baal (44) is niet alleen technisch onderlegd. Hij is ook avonturier in hart en nieren. Ooit werkte hij als machinist-stoker op stoomboten van de marine, waar hij uitblonk in het sleutelen. Bovendien is hij van jongs af aan een verwoed bergbeklimmer. Zo deed hij mee aan een klimexpeditie in het hooggebergte van Bolivia.

Ruim tien jaar geleden richtte hij een buitensportbedrijf op, dat groepsuitjes organiseerde met vaak als onderdeel klimmen en abseilen. “Dit was helaas geen vetpot. Ik ben op zoek gegaan naar een alternatief. Ik zag dat industrieel klimmen in opkomst was. Dat leek me een mooie uitdaging. Ik ben toen cursussen gaan geven aan brandweer en politie in het veilig werken op hoogte.”

Om zich verder te bekwamen in de industriële klimtechnieken - Rope Access genoemd - volgde Van Baal daartoe diverse cursussen bij Ascent Safety in Amersfoort. Dit opleidingsinstituut voldoet aan de strenge internationale normen van de Industrial Rope Access Trade Association (IRATA). Van Baal bereikte als level 3-klimmer het hoogste niveau, waarmee hij leiding mag geven tijdens het uithangen van de lijnen waarin de industriële klimmers uiteindelijk hun werk moeten doen.

In 2006 begon hij zijn eigen eenmansbedrijf Rope Access. “Met mijn privéauto en een klimtuig in de kofferbak ging ik naar mijn klanten toe. Zo moest ik een reclamedoek van een kerktoren verwijderen en het bolvormige dak van het Evoluon in Eindhoven reinigen.”

Pionier

Met zijn initiatief was Van Baal een van de eersten in Nederland op het gebied van industrieel klimmen. Als pionier merkte hij dat het niet eenvoudig was om potentiële opdrachtgevers binnen te halen. “Het was moeilijk om hen te overtuigen van de veiligheid van de klimtechnieken. Tot 2004 schreef de Arbowet namelijk nog alleen steigers, hoogwerkers en kranen met manbak voor als collectieve valbeveiligingsmaatregelen. Als je het op een andere manier wilde doen, moest je een risico-inventarisatie voorleggen aan de arbeidsinspectie. Echter een inspecteur durfde vrijwel nooit een handtekening te zetten als je touwtechnieken voorstelde. Na 2004 is de wetgeving aangepast en werd de verantwoording bij de uitvoerende partij gelegd. We moeten altijd wel aangeven waarom we voor touwtechnieken kiezen. Vaak is het veel goedkoper en efficiënter. Natuurlijk kan het ook zijn dat bijvoorbeeld steigers de voorkeur hebben. Daar zijn we altijd eerlijk in.”

‘Je kunt lassers beter leren klimmen, dan klimmers leren lassen’

Enkele jaren geleden is Rope Access opgenomen in de LSB-groep, een bedrijf dat zich onder andere heeft gespecialiseerd in de steigerbouw. LSB Sky-Access, met Van Baal als directeur, werd de nieuwe en aanvullende poot die zich ging bezighouden met industrieel klimmen. In totaal heeft deze LSB-tak nu zes mensen in vaste dienst en zijn er contacten met ongeveer 25 freelance werktuigbouwkundigen en elektrotechnici die kunnen bijspringen als dit nodig is. Van Baal: “Een deel van die freelancers komt uit het buitenland. Sinds de sluiting van de lagere technische scholen in ons land leiden we nauwelijks meer mensen op in de techniek, terwijl er juist zo’n behoefte is aan technisch personeel. Dat laatste geldt ook voor ons. Wij werken uitsluitend met technische mensen en daar onderscheiden we ons in. Je kunt een lasser beter leren klimmen dan een klimmer leren lassen. Dat klimmen leer je in een week, maar voordat je kunt lassen op hoog niveau, moet je vele jaren ervaring opdoen.”

Onshore industrie

Op dit moment werkt LSB Sky-Access vooral voor de offshore industrie. Van Baal schat dat het ongeveer 75 procent van de omzet betreft. Hij vindt het jammer dat de onshore industrie nog terughoudend is. Want ook daar kunnen in bepaalde gevallen de touwtechnieken economisch interessanter zijn dan het bouwen van gigasteigers of de toepassing van dure kranen.

Om aan te geven hoe aantrekkelijk de touwtechnieken kunnen zijn, noemt de directeur een voorbeeld in de offshore. Zo moest zijn bedrijf vorig jaar in de haven van het Deense Esbjerg 1134 anodes vervangen in drie poten van een 200 meter hoog olieplatform van Maersk. “Met steigers zouden ze er ongeveer drie maanden over hebben gedaan. Iedereen was verbaasd dat wij die klus in twaalf dagen hadden geklaard. Dit was mede te danken aan de zes elektrische hijslieren, die we speciaal voor dit soort klussen hebben ontwikkeld. Daarmee kunnen we mensen en materiaal hijsen met een snelheid van 30 meter per minuut. Als klimmer kom je zo snel en uitgerust op hoogte aan, waar de materialen ook via de lier worden aangereikt.”

Een van die klimmers tijdens dat project in Denemarken was Erik Remeijers (25), projectleider bij LSB Sky-Access. Na zijn studie mts mechatronica werkte hij enkele jaren bij Imtech, een bedrijf dat is gespecialiseerd in elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Tijdens zijn werkzaamheden voor Imtech kwam hij in contact met LSB Sky-Access. “Ik vond dat industrieel klimmen zo stoer en mooi, dat ik er meteen belangstelling voor kreeg. Ik had overigens nog nooit geklommen. Wel had ik een beetje ervaring met abseilen.” Remeijers solliciteerde en nadat er een vacature kwam, kon hij aan de slag bij het bedrijf in Geleen. Uiteraard moest hij een klimopleiding volgen. Inmiddels zit hij op level 2, zodat hij de freelancers kan uitleggen wat en hoe ze hun werk moeten doen.

Natuurlijke angst

Vol enthousiasme vertelt Remeijers over zijn werk bij LSB Sky-Access. Vooral de variatie, het avontuurlijke karakter ervan en het vele reizen maken deze baan voor hem zo bijzonder en aantrekkelijk. Naast het klimmen, het organiseren van het klimwerk en de elektrotechnische werkzaamheden doet hij ook eenvoudige lasklussen. En op 200 meter hoogte anodes vervangen, zoals in Denemarken, maakt hem niet uit. Hoogtevrees kent hij niet. “Wel heb ik een natuurlijke angst. Er komen toch risico’s bij kijken en je hangt aan draadjes van 10,5 millimeter doorsnede. Maar het is dankzij het IRATA-systeem allemaal zo veilig en dichtgetimmerd, dat er gelukkig vrijwel nooit ongelukken gebeuren.

Partners Maritiem Nederland