Sociale media als deel van de totaalstrategie | Maritiem Nederland
Carriere

Maritieme bedrijven laten kansen liggen


Sociale media als deel van de totaalstrategie

Volgens het CBS gebruikte twee derde van de Nederlandse bedrijven nu sociale media. Met drie specialisten uit het maritieme vakgebied nemen we het gebruik van sociale media in de maritieme sector onder de loep. We spreken over arbeidsmarktcommunicatie, maar ook over de inzet voor een dienst of product.

“De eerste stappen worden gezet maar gemiddeld lopen de havenbedrijven wat betreft gebruik van sociale media toch achter”, zegt Lisette van der Pijl, eigenaar van Port-able, een communicatiebureau gericht op de haven en gespecialiseerd in de inzet van sociale media. “Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de bedrijven in de logistiek op een of andere manier actief is op sociale media en dat is redelijk gemiddeld. De manier waarop men dat doet is erg verschillend. Je ziet dat LinkedIn en Twitter geliefde kanalen zijn en dat Facebook vooral door de grotere bedrijven geadopteerd wordt. Maar in de meeste gevallen draait het uit op alleen zenden, terwijl interactie nu juist het sterke punt van sociale media is, of het nu gaat om arbeidsmarktcommunicatie of het onder de aandacht brengen van een dienst of een product. Wat betreft het eerste, in de haven zijn nog maar weinig recruiters actief op sociale media. Wat mij betreft is dat een gemiste kans.”

‘Een website, een brochure, het wordt volledig onderuitgehaald als je het niet ondersteunt met sociale media en er geen beleid voor hebt ontwikkeld’

Volgens Van der Pijl is het een goede zaak niet de marketeers het woord te laten doen maar de medewerkers, mits de mensen getraind zijn en weten wat wel en niet wensbaar is. “Technici hebben vaak een heel goed verhaal waarmee je kandidaten enthousiast kan maken en mensen kan laten zien wat jouw bedrijf nu precies doet en kan. Probleem is vaak dat die mensen dat moeilijk kunnen verwoorden. Samenwerking met een journalist kan ervoor zorgen dat het verhaal goed te lezen is en je je doel bereikt. En denk natuurlijk aan beeld. Laat je een medewerker iets vertellen, dan hoeft dat beeld echt niet gelikt te zijn. Juist dat onbewerkte, ruwe materiaal maakt het eerlijk en geeft de lezer het gevoel een realistisch beeld te krijgen.”

Relevante content

Matty van den Berg is een van de oprichters van Watertalent. Watertalent verzorgt arbeidsmarketing voor de maritieme industrie en zet daarvoor gericht verschillende sociale-mediakanalen in. Van den Berg: “Sociale media zijn geen doel op zich. Wij zetten dit in als onderdeel van de totaalstrategie. Daarbij kijken wij gericht naar de content, het doel en welke kanalen het beste aansluiten. Hierbij kun je denken aan het posten van aansprekende films en relevante content. Het voordeel van sociale media is dat je direct interactie hebt met de doelgroep. Watertalent lanceert binnenkort een nieuw label waarbij samen met bedrijven gekeken wordt hoe de verschillende sociale-mediakanalen ingezet kunnen worden voor het behalen van de communicatiedoelstellingen. Wat betreft sociale media is dat zeker nodig, want ik sluit me aan bij Lisette die stelt dat de maritieme industrie niet vooroploopt in de toepassing van sociale media. Kijk eens naar het aantal volgers op Twitter of Facebook van enkele organisaties die pretenderen de maritieme bedrijven te promoten. Dat is over het algemeen laag en daarmee laat je kansen liggen. Een website, een brochure, het wordt volledig onderuitgehaald als je het niet ondersteunt met sociale media en er geen beleid voor hebt ontwikkeld. Wij zien dat veel bedrijven het wel willen maar niet weten welke kanalen ze moeten inzetten. Dan volgt een nog groter probleem: continuïteit. Posten om het posten wordt al gauw gezien als spammen dus berichten, via welk kanaal dan ook, moeten relevantie hebben en er moet met enige regelmaat iets worden gepost. Denk aan een top vijf van tips, nieuws of vacatures. Mensen lezen dat graag en als je dat bijvoorbeeld elke vrijdagochtend doet, heb je grote kansen dat mensen je gaan volgen of herhaalbezoeken brengen.”

Van den Berg wil niet zeggen dat zij de wijsheid in pacht hebben. “Nee, zeker niet. De ontwikkelingen gaan zo snel dat wat een jaar geleden nieuw was, nu alweer oud is.” Watertalent zet daarom een mix van professionele online marketeers en studenten in, deze laatsten hebben het beste gevoel voor wat er speelt. “Zij slaan de brug tussen oude en nieuwe media en geven richting. Zo gaat WhatsApp een steeds belangrijkere rol spelen en Instagram is een ideaal medium om met beeld publiek te trekken en te binden. Wij merken dat je jongeren in eerste instantie moet zien te verleiden, te teasen, om tot die ‘call to action’ te komen waarbij sociale media het middel vormen. Je moet ook snappen dat lifetime employement dood is en jongeren een andere visie hebben waarbij bijvoorbeeld de mogelijkheid tot zelfontplooiing zwaarder kan wegen dan een grote leaseauto.” 

Langdurige klantrelatie

Björn Smets is digital marketeer bij Damen Shipyards Group. Over arbeidscommunicatie en sociale media zegt hij: “Tachtig procent gaat via sociale media, de rest doen we nog in print. Op onze homepage hebben we een speciale tab vacatures en daarnaast zetten we LinkedIn in. Vanuit daar linken we naar ons eigen YouTube-kanaal waar collega’s, dus geen acteurs, vertellen wat de baan inhoudt. Het is veel dynamischer dan een advertentie in print en spreekt de generatie van nu aan.”

Wat betreft sociale media heeft Damen een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. Smets: “Vijf jaar geleden hadden we nog niets, nu werken we met een mix van verschillende sociale media waaronder Facebook en Twitter. Het één sluit het ander natuurlijk niet uit.”

Over de inzet van sociale media in de gangbare communicatie van Damen wil Smets benadrukken dat er geen massaproduct wordt geleverd en de klantrelatie in de meeste gevallen langdurig is. “We praten niet over een hamburgertje en het geeft wel aan dat hoe én wat je inzet aan sociale media per bedrijfstype sterk zal verschillen en dat de maritieme industrie een specifiek geval is, met een behoudend karakter. Wat maritieme bedrijven zich wel moeten realiseren is dat je voor de inzet van sociale media geen budget nodig hebt op de arbeidsuren na. De kracht is enorm. Zo hebben wij fanclubs op Facebook. Hoe mooi wil je het hebben?”

Partners Maritiem Nederland