Carrière

Schipper Bas Kuiper, opstapper bij KNRM-reddingstation Petten


‘Liefde voor de KNRM zit in het bloed’

Auteur: Erik van Huizen | Publicatiedatum:

Bas Kuiper vaart op een bunkerscheepje voor Gulf. Hij werkt voornamelijk voor de offshore industrie en de zeevisserij. Hij is opstapper bij KNRM-reddingstation Petten.

De liefde voor het water en het vrijwilligerswerk voor de KNRM stromen volgens Kuiper door zijn families aderen. “Mijn vader voer jaren op de reddingboot, maar moest vanwege reuma de boot uit. Nu rijdt hij de boot te water.”

Kuiper ging na school het water op. “Ik wilde werken en centen verdienen. Ik volgde de opleiding voor matroos aan de Maritieme Academie en haalde tijdens het werk mijn vaarbewijs. Het was elf weken varen en twee weken naar school. Daarna heb ik de opleiding voor stuurman/schipper gedaan. Voordat ik bij Gulf terechtkwam, voer ik veel in de droge lading, containers en gasvaart op Zwitserland.”

Trainingsweek

Kuiper volgde verschillende cursussen en opleidingen bij de KNRM. Hij ging naar Schotland voor een trainingsweek. “Daar leer je echt hoe je met een boot moet omgaan. Je vaart door grotten en kliffen. Want je moet als KNRM-vrijwilliger wel doorzetten en niet bang zijn. Sommige mensen zeilen met een bootje weg en kunnen niet terug. Dan moet je het leuk vinden, én durven, om die mensen te helpen.”

Bij Gulf werkt Kuiper in vaste dienst. ‘Als ik geen dienst heb, ben ik altijd bereikbaar. En we oefenen op maandagavond, en af en toe in het weekeinde. Dat is belangrijk, dan word je bij een actie nooit voor het blok gezet. Maar het is ook belangrijk dat mensen zich goed voorbereiden als ze het water opgaan. Kijken of alles goed op peil is, de reddingsmiddelen up-to-date en of de motor goed werkt. Want de motor is toch een van de belangrijkste zaken. Ook op een zeilboot.”

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Betabanen

Partners Maritiem Nederland