Carrière

FMTC opent tweede vestiging voor maritieme trainingen


‘Je moet de echte hitte wél voelen’

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: Erik van Huizen | Publicatiedatum:

Er is brand in de kombuis en er worden nog twee bemanningsleden van het schip vermist. Maarten, Thomas en Fred moeten het vuur zien te doven en de vermisten zien te redden. Op het binnenvaartschip Helena woedt op hetzelfde moment een machinekamerbrand. Zo maar een middag op het terrein van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid in Dordrecht waar FMTC maritieme en offshore trainingen geeft.

De nieuwe vestiging in Dordrecht is de tweede van FMTC. Operations manager Rob Bruinsma begon het bedrijf met een aantal collega’s, voornamelijk oud-mariniers, brandweermannen, stuurmannen en veiligheidsdeskundigen op Schiphol onder de rook van Amsterdam. Daar werkt hij samen met de brandweer van Amsterdam Amstelland.

‘De trainingen gaan bij ons altijd door, zelfs al is er maar één deelnemer’

Voordeel van die plek is dat de buitenlandse deelnemers zo vanuit het vliegtuig aan de maritieme en offshore trainingen op het gebied van brandbestrijding en medisch handelen kunnen beginnen. “We werden behoorlijk goed ontvangen”, vertelt Bruinsma. “En we maakten de afgelopen jaren een aardige groei door. Nadat we vragen kregen of we ook iets konden beginnen in het zuiden van het land, zijn we in Dordrecht terechtgekomen. Hier kunnen we nu alle trainingen geven. Er moet alleen nog een zwembad komen.”

Meer wind

Om zo realistisch mogelijk te kunnen trainen, ligt op het terrein in Dordrecht onder meer het binnenvaartschip Helena in het water, staan er grote industriële gebouwen en hallen en is er zelfs een kerkje nagebouwd. En dat kerkje wordt de komende tijd omgebouwd om ook trainingen voor de sector offshore wind te kunnen geven. De trainingen hiervoor voldoen aan de eisen van de Global Wind Organisation (GWO) wat inmiddels de standaard aan het worden is voor dit soort trainingen.

Omdat de politiek massaal inzet op windenergie op zee, is de windsector volgens Bruinsma veelbelovend. “Je ziet steeds vaker dat offshore bedrijven overstappen naar de windsector. Wij geven daarvoor de veiligheidstrainingen. GWO heeft hiervoor een training ontwikkeld die 6,5 dag duurt. Wij hebben hiervoor een training uitgewerkt. In die dagen krijgen de cursisten les in EHBO, overleven op zee, boat transfer, manual handling, fire awareness en werken op hoogte. En voor dat laatste gaan we de toren van het kerkje van binnen ombouwen tot een windmolen.”

Fred, Thomas en Maarten bespreken hoe ze de brand in de kombuis aan gaan pakken. Foto: Erik van HuizenStrenge eisen

De trainingen die FMTC geeft, voldoen allemaal aan de strenge eisen van instanties zoals OPITO en Nogepa voor de offshore en IL&T en IMO voor de maritieme trainingen. “Die instanties maken een matrix waaraan onze opleidingen moeten voldoen. En dat gebeurt minutieus. Met die matrix gaan wij vervolgens een training ontwikkelen. Deze worden via een audit weer gecontroleerd. Voor GWO gebeurt dat bijvoorbeeld door Veritas.”

De sectoren waarin FMTC actief is, vragen volgens Bruinsma wel dat je altijd voor de klant klaar moet staan. “Daarom gaan de trainingen bij ons altijd door, zelfs al is er maar één deelnemer. Vaak hebben de cursisten vrij gepland of moeten ze ad hoc naar een job en dan kan je het niet maken om een training af te zeggen. Ook bieden we de cursisten een volledig pakket aan, een one-stop-shop, waarin we bijvoorbeeld ook het hotel en de medische keuring regelen.”

FMTC is voor de nabije toekomst ook bezig met het ontwikkelen van leren via virtual reality. “Het is voor deelnemers soms moeilijk om bij een PowerPoint presentatie voor lange tijd de aandacht erbij te houden. Daarom willen we gaan kijken of we ook virtueel kunnen gaan trainen. Hoe je bijvoorbeeld een brand blust. Als het niet goed gaat, kan je het desnoods vele keren virtueel blijven oefenen. Maar daarna moet je het allemaal wel in de praktijk gaan leren. Want je moet de echte hitte van het echte vuur wel hebben gevoeld.”

Genoeg slang

De drie mannen zijn inmiddels bezig met het bestrijden van de keukenbrand. “Let op vetten, die kan je niet blussen met water en neem in ieder geval genoeg slang mee”, geeft instructeur Nico Hoek de drie mannen mee voordat ze de brand in de galley, zoals de kombuis in het Engels wordt genoemd, moeten zien te blussen.

Op het terrein van FMTC zijn meerdere oefenruimtes nagebouwd.De mannen volgen allemaal de vierdaagse training advanced fire fighting. Maarten werkt op een vistrawler, Fred bij Allseas en Thomas komt van de Koninklijke Marine. Hij is voor deze opdracht de commandant. Buiten bekijken ze de plattegrond van het schip en spreken ze af wat ze gaan doen. De persluchtmaskers gaan voor en Maarten en Fred gaan op zoek naar de vermisten. “Heb je ze goed gewezen op de gevaren?”, vraagt Nico nog even aan de commandant. Dat blijkt het geval. Maar de mannen krijgen het vuur niet uit. De slangen hebben te weinig capaciteit. In de kombuis hebben ze wel een lichaam zien liggen. Nico vraagt de commandant af te wegen of het veilig genoeg is om verder te zoeken. Dan komen de mannen met de eerste gewonde naar buiten. Als ook het tweede bemanningslid in veiligheid is gebracht, worden de grote slangen uitgerold. “Is de deur van de galley dicht?”, vraagt Nico. De mannen denken van wel. Maar denken is wat Nico betreft onvoldoende. Ze moeten er voor alle zekerheid van uitgaan dat ze bij het betreden van het schip direct in de rook staan. Met enorme waterkracht is het vuur in de kombuis binnen een mum van tijd geblust. Bang was Fred niet toen hij het vuur moest blussen, hij had het alleen ‘wel erg warm’.

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Betabanen

Partners Maritiem Nederland