Carrière

 • Exportproduct: maritieme kennis

  Oud-werknemers van Havenbedrijf Rotterdam zijn overal ter wereld te vinden, op de kades van Oman, tussen de bemo busjes in Indonesië en in de wolkenkrabbers van Dubai. Onze maritieme kennis behoort tot onze meest trotse exportproducten. Maar, hoe wenselijk is het eigenlijk dat we deze specialistische kennis delen met anderen?

  Verder lezen ›

 • Maritiem Leer- en Ontwikkelcentrum uit de startblokken

  Bedrijven in de maritieme sector kampen regelmatig met een tekort of juist een overschot aan werknemers. Het nieuwe Maritiem Leer- en Ontwikkelcentrum wil die fluctuaties opvangen door die bedrijven gebruik te laten maken van elkaars personeel, dat zo nodig wordt bijgeschoold voor de nieuwe functie. Zo versterken ze elkaar op HR-gebied, blijft gekwalificeerd personeel behouden voor de sector en kunnen ze flexibeler meebewegen met de mondiale maritieme markt.

  Verder lezen ›

 • IHC van arbeids- naar kennisintensief bedrijf

  Het gaat weer beter met de economie en dat merken ook de Nederlandse scheepsbouwers. Royal IHC zoekt alleen al zo’n 250 man personeel, vooral HBO en hoger. Deze mensen zijn vanwege het vele werk de komende tijd hard nodig. Ook stagiaires zijn van harte welkom bij het bedrijf. Maar de zoektocht is vanwege de krappe arbeidsmarkt moeilijk.

  Verder lezen ›

 • IT-manager Nataly Katan bouwt mee aan het nieuwe Vopak

  Tankopslagbedrijf Vopak ondergaat een digitale transformatie. Het doel is alle bedrijfsprocessen papierloos en zo efficiënt mogelijk in te richten. Als innovatiemanager was Nataly Katan nauw betrokken bij de plannen voor het ‘nieuwe’ Vopak. Inmiddels werkt ze als IT-manager mee aan nieuwe apps die de processen bij Vopak nog slimmer, tijdbesparender en veiliger moeten maken.

  Verder lezen ›

 • Slag om het hart van jongeren

  "Het maritieme cluster heeft het zwaar in deze slag om het hart van jonge studenten. Daar moeten we samen verandering in brengen. NML neemt het voortouw en gaat, samen met vertegenwoordigers uit alle geledingen, aan de slag met employer branding." Dit schrijft Astrid Kee, lid Collega van Bestuur van de STC Group, in een column in Maritiem Nederland.

  Verder lezen ›

 • ‘Je moet de echte hitte wél voelen’

  Er is brand in de kombuis en er worden nog twee bemanningsleden van het schip vermist. Maarten, Thomas en Fred moeten het vuur zien te doven en de vermisten zien te redden. Op het binnenvaartschip Helena woedt op hetzelfde moment een machinekamerbrand. Zo maar een middag op het terrein van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid in Dordrecht waar FMTC maritieme en offshore trainingen geeft.

  Verder lezen ›

 • ‘De focus ligt op vakbekwaamheid’

  Om Nederland aan de klimaatdoelstellingen te laten voldoen, verrijzen steeds meer offshore windmolenparken op zee. Begin mei werd al het grootste offshore windmolenpark van Nederland geopend en de komende jaren worden nog vijf parken gebouwd. Maar de windmolens in die parken moeten wel worden onderhouden en zo nodig gerepareerd. En daar is goed opgeleid technisch personeel voor nodig.

  Verder lezen ›

 • Droogtrainen op ieder gewenst schip

  Eind dit jaar opent het bedrijf Simwave in Barendrecht een simulatorcentrum voor de maritieme sector. Het centrum, dat is bedoeld voor assessment, toegepast onderzoek en training op ieder gewenst scheepstype, telt straks maar liefst 59 simulatoren. Zo zullen er complete scheepsbruggen komen met zowel rondom projectie als zogenaamde docking view. De werkelijke en virtuele wereld zijn dan nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden.

  Verder lezen ›

 • ‘Staal is te koop, mensen zijn onbetaalbaar’

  Van den Herik Sliedrecht meet met menselijke maten. Ondanks een gloednieuwe sleephopperzuiger en een dieselelektrisch kraanschip dat op stapel staat, verschuift het gesprek steeds naar kennis en expertise bij de mensen in dienst. “Het beroep van rijswerker is het mooiste dat er is.”

  Verder lezen ›

 • Koers 2017 volgens Seaway Heavy Lifting: Talent krijgt veel ruimte bij Seaway

  Gemiddeld zijn er ongeveer vijf afstudeerders tegelijk aan de slag bij Seaway Heavy Lifting. Vaak werken ze aan onderwerpen die essentieel zijn voor de toekomst, maar die in de hectiek blijven liggen.

  Verder lezen ›

 • ‘Dit succes hadden we niet verwacht’

  Twaalf havengerelateerde startups hebben onlangs de kans gekregen om met hulp van het programma PortXL hun innovatieve ideeën uit te werken tot praktijkgerichte pilots. Binnen drie maanden leverde deze aanpak maar liefst vijf contracten op met het bedrijfsleven. “Dit is geweldig en veel meer dan we hadden verwacht”, constateert PortXL-directeur Mare Straetmans.

  Verder lezen ›

 • Sociale media als deel van de totaalstrategie

  Volgens het CBS gebruikte twee derde van de Nederlandse bedrijven nu sociale media. Met drie specialisten uit het maritieme vakgebied nemen we het gebruik van sociale media in de maritieme sector onder de loep. We spreken over arbeidsmarktcommunicatie, maar ook over de inzet voor een dienst of product.

  Verder lezen ›

 • ‘Het is altijd zoeken naar een balans’

  Remco Kloos en Femke van der Willigen

  Kwaliteit en ervaring, dat zijn de sleutelwoorden in het bedrijfsbeleid van de Rotterdamse gastankerrederij Anthony Veder. Begrippen die gelden voor zowel de schepen als het personeel op de vloot en op kantoor. Als er een prijs zou staan op de best onderhouden vloot zou die van Anthony Veder hoge ogen gooien.

  Verder lezen ›

 • Dertig jaar havenwerk op de centimeter

  Foto: Danny Cornelissen

  Ze hebben allebei ruim dertig jaar ervaring in hun vak. Sjaak Sprong is loods en opleider bij het Loodswezen Rotterdam-Rijnmond en Jan van Straten is kapitein en leermeester op een RotorTug van Kotug. We gaan het gesprek aan over het verloop van hun carrière, werkbeleving en ruim dertig jaar ontwikkeling in hun vakgebied. Een reportage uit hartje Europoort.

  Verder lezen ›

 • ‘Doe gedegen onderzoek en laat je zien op vakbeurzen’

  Met de opvouwbare container van HCI worden kosten in het containertransport gereduceerd.

  De Nederlandse maritieme sector telt tal van jonge, innovatieve maritieme bedrijven. Wat zijn de belangrijkste tips voor mensen die een eigen bedrijf in de maritieme sector willen starten? Uiteraard begint het met een goed idee, maar je moet over meer zaken nadenken. We vroegen het aan twee ondernemers die sinds enkele jaren een succesvol eigen bedrijf zijn gestart.

  Verder lezen ›

 • Handvatten voor overleven op zee

  Alle zeevarenden krijgen vanaf 2017 te maken met een aanvulling op de STCW-code. Vanaf januari 2017 moeten zeevarenden eens in de vijf jaar op training om de overlevingskansen van de bemanning bij een eventueel incident te vergroten. “Ik ben trots als door ons opgeleide zeevarenden de juiste dingen hebben gedaan tijdens een calamiteit.”

  Verder lezen ›

 • ‘Er bestaat geen glazen plafond’

  Met de jaarlijkse meidenvaardag hoopt de marine meer vrouwen te trekken. Foto: Defensie

  Het congres Women at the Helm op 7 september in Londen heeft duidelijk het verschil aangegeven tussen feiten en fictie. De voortdurende boodschap is dat er wereldwijd een tekort is aan werknemers met maritieme vaardigheden op zee en aan wal. De werkelijkheid is dat het maritieme cluster kan putten uit een groot aanbod van gekwalificeerde vrouwen in alle geledingen.

  Verder lezen ›

 • ‘Technologie is waar het nu om gaat’

  Als we de door Stichting Nederland Maritiem Land benoemde ‘young maritime representative’ Dominique Smit vragen naar wat de disruptive technology wordt waardoor de wereldwijde scheepvaart enorm gaat veranderen, komt er een opsomming van innovaties die al aan het doorbreken zijn.

  Verder lezen ›

 • Opleiding tot Maritiem Officier gewild

  Foto: HAL

  De Hogere Zeevaartschool Amsterdam, de Rotterdam Mainport University, het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling en de De Ruyter Academy in Vlissingen. Dat zijn de vier heel verschillende plekken om een opleiding te doen die op al die plekken vrijwel hetzelfde is: de opleiding om op het hoogste niveau Maritiem Officier te worden.

  Verder lezen ›

 • Vrouwen in de zeevaart: het belang van rolmodellen

  Beëdigingsceremonie op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Foto: Ministerie van Defensie

  Het is nog maar paar decennia geleden dat de eerste vrouw op een marineschip aan het werk ging en de eerste vrouw in de Nederlandse koopvaardij een kapiteinsfunctie kreeg. “Rolmodellen zijn van groot belang”, zegt kapitein-luitenant ter zee Klaartje van der Kamp-Schellekens.

  Verder lezen ›

 • Succesvolle campagnes veroorzaken stageprobleem

  Stagiaires bij Spliethoff. Foto: Spliethoff

  Ondanks de problemen die er deze zomer zijn ontstaan met het vinden van voldoende stages voor de studenten van de Nederlandse zeevaartscholen gaat het volgens KVNR-voorzitter Tineke Netelenbos eigenlijk erg goed met de arbeidsmarkt voor de Nederlandse zeevarenden. “De arbeidsmarkt functioneert prima en de baangarantie voor afgestudeerden is er nog steeds”, aldus de KVNR-voorzitter.

  Verder lezen ›

 • Flinter bouwt aan de beste bemanningen

  Foto: Ries van Wendel de Joode

  Als rederij kun je nog zulke mooie schepen laten bouwen maar als de bemanning daar slecht mee omgaat, blijven inkomsten tegenvallen. Volgens crewing director Monica Milcoveanu van Flinter is betrokkenheid bij het schip en een goede sfeer aan boord cruciaal. Investeren in nieuwe schepen blijft even uit door de lage tarieven, maar een goede bemanning kan het verschil maken.

  Verder lezen ›

 • Master in de maritieme wereld

  In de maritieme wereld kun je verschillende ‘Masters of Science’ tegenkomen. Welke masteropleidingen zijn er allemaal? Over wo-masters, hbo-masters en voltijd-deeltijdmasters, en van management tot en met nautisch: de mogelijkheden op een rijtje.

  Verder lezen ›

 • ‘We zijn altijd bezig met nieuwe orders’

  De 'Procyon' is het derde grote loodsvaartuig dat Barkmeijer heeft gebouwd voor het Loodswezen. Foto: Flying Focus

  Het op 6 februari te water gelaten drogeladingschip ‘Marietje Nora’ voor de familie Danser en Wagenborg is het grootste schip dat Barkmeijer Shipyards ooit bouwde. Van het volgende schip dat nu in aanbouw is moeten de secties via de Waddenzee en Noordzee naar Delfzijl, om daar afgebouwd te worden door Niestern Sander. Barkmeijer ziet de vraag naar grotere schepen toenemen en is daarom op zoek naar een nieuwe buitendijkse locatie.

  Verder lezen ›

 • Goede salarissen voor maritieme technici

  illustratie: Jeannette Bos

  Uit het salarisonderzoek van Technisch Weekblad blijkt dat maritieme beroepen, vooral in de offshore en scheepsbouw, garant staan voor een uitstekend starterssalaris.

  Verder lezen ›

 • 'Ik probeer mijn kennis over te dragen aan KNRM-collega's'

  Pascal Gerrits is registerloods in Rotterdam-Rijnmond. Hij adviseert kapiteins van zeeschepen tijdens het aanlopen, vertrekken en varen in de haven met navigatie en manoeuvreren. Ook speelt hij een belangrijke rol in de communicatie tussen schip, wal en overig scheepvaartverkeer. De registerloods is bovendien reserve-schipper bij KNRM-reddingstation West-Terschelling.

  Verder lezen ›

 • ‘Liefde voor de KNRM zit in het bloed’

  Bas Kuiper vaart op een bunkerscheepje voor Gulf. Hij werkt voornamelijk voor de offshore industrie en de zeevisserij. Hij is opstapper bij KNRM-reddingstation Petten.

  Verder lezen ›

 • ‘Ik ben verder gekomen dan ik zelf had gedacht’

  Marjan van Loon is Vice President LNG bij Shell. We ontmoeten haar bij Shell Rijswijk waar we het gesprek aangaan over haar carrière, het voor haar onzichtbare glazen plafond en natuurlijk de Prelude, het FLNG-schip dat straks deels onder haar verantwoordelijkheid valt.

  Verder lezen ›

 • ‘Vrijwilligerswerk is ons met de paplepel ingegoten’

  Ed Koopman is operator op de radiokamer bij Svitzer Amsterdam. Vanuit de radiokamer stuurt hij de sleepboten in Rotterdam/Bremerhaven en Lübeck aan. Daarvoor zat hij als machinist op de havensleepboot Svitzer Mallaig in Bremerhaven. Koopman is schipper bij KNRM-reddingstation Enkhuizen.

  Verder lezen ›

 • Werken in de waterbouw: meer dan zand verplaatsen

  De Aeolus van Van Oord.

  Wie tegenwoordig in de baggerindustrie wil werken, zal meer gaan doen dan alleen maar zand verplaatsen. Zowel mkb-bedrijven als multinationals ontwikkelen zich steeds meer tot aannemers die verantwoordelijk zijn voor complete projecten in plaats van alleen het zand verplaatsen. Daarnaast verbreden de vier grote baggeraars in de Benelux hun activiteiten richting de offshore.

  Verder lezen ›

 • De droom van iedere kapitein

  De ‘Matz Maersk’ Triple-E klasse is het negende schip in een serie van twintig containerschepen van de Deense rederij Maersk Line. Met een capaciteit van 18.000 containers is de Triple-E het grootste containerschip ter wereld. Niet alleen dat is bijzonder; op de Matz Maersk zijn zowel de kapitein als de chief engineer Nederlands.

  Verder lezen ›

 • Snelheid en rendement groeien met iedere editie zonnebootrace

  De Furia III mk2 van CLAFIS Private Energy Solar Boat Team finisht op draagvleugels. Foto: Dong Energy Solar Challenge

  Het was een strijd tussen beproefde technologie - voor zover je daar bij zonneboten van kan spreken - en een gloednieuw technisch ontwerp. Maar zoals dat tweejaarlijks gaat bij de pioniers van op zonne-energie aangedreven boten, vielen beide in de prijzen.

  Verder lezen ›

 • Afgestudeerden beginnen op kleinste binnenvaartschip

  Rens Blessing wist al van jongs af aan dat hij op een spits zou gaan varen. Foto: Erik van Huizen

  Afgestudeerden aan een binnenvaartopleiding kiezen vaak voor het varen op een groot schip. Ook omdat de banken nog steeds moeilijk doen over een financiering van een klein schip. De 23-jarige Rens Blessing koos echter met hart en ziel voor het kleinste binnenvaartschip dat nu nog op de binnenwateren is te vinden. Met zijn spits ‘Veridis Quo’ bevaart hij de binnenwateren van de Benelux, Frankrijk en Duitsland, samen met zijn klasgenoot Bart Janson. Nog wel, want Janson koopt binnenkort ook een spits. Een naam heeft hij al: Testudo, wat schildpad betekent.

  Verder lezen ›

 • Studie Rederijkunde nieuw leven ingeblazen

  De nieuwe platformbevrachter van Vroon, een van de rederijen die met vernieuwen inspeelt op toekomstige ontwikkelingen.

  De studierichting rederijkunde, oftewel Shipping Management, aan de TU Delft is nooit helemaal weggeweest. Nu is echter ook de ondersteuning van de leerstoel weer terug, vanuit de redersvereniging KVNR door de Stichting Leerstoel Rederijkunde met een bestuur gevormd door drie echte reders: Albert Engelsman van Koninklijke Wagenborg, Eric Rikken van Vroon Shipping en Jan Valkier van Anthony Veder.

  Verder lezen ›

 • Maritieme kennis lekt weg

  Illustratie: Gerrie van Adrichem

  Zoveel is in de staande praktijk binnen het maritieme cluster al bewezen: reorganiseren van bedrijfsstructuren kan verlies van kennis en kunde binnen de sectoren en overheden betekenen. Nautilus International Assistant General Secretary Marcel van den Broek constateert: “Vroeger zaten bij het ministerie van IenM hele legers van zeevarenden met kennis van zaken. Nu zien we er langzamerhand maritieme kennis vervagen.”

  Verder lezen ›

 • Groeiende vraag naar hoger opgeleid personeel

  Minister-president Mark Rutte tijdens de opening van het Maritime & Offshore Career Event.

  Werkgevers in de maritieme en offshore industrie zijn vooral op zoek naar hoger opgeleid personeel. Bij het lager geschoolde personeel is het aanbod vanwege de crisis nu nog vaak groter dan de vraag.

  Verder lezen ›

 • Nieuwe schepen, nieuwe markten, nieuwe mensen

  Shelagh Veldman, crewing manager VOSBV (links) en Gerard Helderman, manager shipmanagement. Foto: Stooper Productions

  Vroon Offshore Services heeft momenteel 22 nieuwbouwschepen op bestelling, waarvan in ieder geval zes onder Nederlandse vlag komen en worden gemanaged door Vroon Offshore Services BV Den Helder. Vanaf 2015 komen deze in de vaart en dat betekent extra banen en carrièremogelijkheden voor 180 mensen.

  Verder lezen ›

 • Emissie-eisen als katalysator voor walondersteuning

  De ‘Vlieborg’ (2012), een modern schip van rederij Wagenborg. De rederij experimenteert al jaren met walondersteuning. Foto: Flying Focus

  Theoretisch kan de machinekamer van elk zeegaand schip vanaf de wal volledig worden gecontroleerd en bestuurd. Dé oplossing voor het personeelsprobleem. Het lijkt een onbesuisde gedachte, maar projecten zoals Shore Support en iShare@sea zouden weleens de opmaat kunnen zijn. Of niet?

  Verder lezen ›

 • Aantrekkingskracht maritieme industrie groeit

  Imtech Marine, Hogeschool Rotterdam en RDM Campus werken samen om de 'plastic soep' uit de oceaan te ruimen.

  Wervingsacties om jongeren naar een studie of baan in de maritieme en technische sectoren te trekken, beginnen doel te treffen. Technische universiteiten overwegen een numerus fixus in te stellen of hebben dat in voorkomende gevallen al gedaan. Desondanks zullen werkgevers moeten blijven anticiperen op een dreigend tekort aan technisch goed geschoold personeel.

  Verder lezen ›

 • ‘700 ton compenseren op een verre oceaan’

  Aan de eerste opdracht van de Barge Master zijn vijf jaar onderzoek, ontwikkeling, bouw en tests voorafgegaan.

  Binnenkort wordt het voor beweging gecompenseerde platform van Barge Master na uitgebreid testen op de Noordzee voor het eerst ingezet voor een commerciële klus. De twee directeuren spreken van het avontuur dat het opzetten van een eigen onderneming is.

  Verder lezen ›

 • COLUMN Gert Jan Huisink, voorzitter Human Capital Council NML

  “Worden er dan nog schepen gebouwd in Nederland?” Een typische reactie van een landrot die we wel vaker horen. We kijken er niet eens meer van op, wij weten wel beter.

  Verder lezen ›

 • Techneuten in de touwen

  Van zijn hobby bergbeklimmen maakte Ronny van Baal zijn beroep. Inmiddels is hij directeur van LSB Sky-Access, een bedrijf in Geleen dat is gespecialiseerd in industrieel klimmen. Belangrijkste opdrachtgever is de offshore industrie. Van Baal: “Wij leveren geen klimmers die problemen oplossen, maar techneuten die kunnen klimmen.”

  Verder lezen ›

 • Sociale media trekken jongeren naar maritieme sector

  Dat vraag naar en aanbod van personeel in voorkomende gevallen niet op elkaar aansluiten blijft pijnlijk duidelijk. IHC Merwede sleepte onlangs een omvangrijke order voor de bouw van zes pijpenleggers in de wacht, waarvoor tachtig extra technische medewerkers moeten worden ingehuurd. Het merendeel moet uit Zuid- en Oost-Europa komen. Gaat het om gebrek aan passend personeelsaanbod of minder doelmatige personeelswerving?

  Verder lezen ›

 • Arbeidsmarkt binnenvaart: genoeg te doen en een wereld te winnen

  © Foto: Flying Focus

  Een paar jaar geleden werden grote personeelstekorten voorspeld voor de binnenvaart. Zover is het niet gekomen. Nog steeds vindt iedere gekwalificeerde matroos, schipper of kapitein zonder problemen een fatsoenlijk betaalde baan in de bedrijfstak. Hoe ziet de arbeidsmarkt er in de binnenvaart uit? Maritiem Nederland vroeg het drie binnenvaartkenners.

  Verder lezen ›

 • Gapend gat in beloning en carrièrekansen

  © Foto: Nationale Beeldbank

  Met een vrouwelijke minister van Defensie en diverse vrouwelijke directieleden van havenbedrijven, scheepswerven en reders, zou je zeggen dat de emancipatie in Nederland is voltooid. Vrouwen krijgen gewoon kansen, en als ze die niet grijpen dan zit hem dat in een verschil tussen man en vrouw dat er simpelweg gewoon is. Of ligt het subtieler?

  Verder lezen ›

 • Opleidingen scheepvaart op volle toeren

  De onder Nederlandse vlag varende ‘Abis Dover’ van Abis Shipping uit Harlingen.

  © Foto: Flying Focus

  Het beste uit jezelf halen, je zelfstandigheid en inventiviteit op de proef stellen, de wereld bevaren en kennismaken met andere culturen: een baan in de zeevaart is zo gek nog niet. Momenteel varen zo’n 3600 Nederlandse zeevarenden aan boord van schepen onder Nederlandse vlag. Maar hun aantal slinkt en er is een tekort. De elf hbo- en mbo-opleidingen doen, samen met de reders, hun best om voldoende aanwas te genereren. Hoe aantrekkelijk zijn de opleidingen? 

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Betabanen

Partners Maritiem Nederland