IT-manager Nataly Katan bouwt mee aan het nieuwe Vopak | Maritiem Nederland
Carriere
Nataly Katan. Foto: Frank Poppelaars

Tankopslagbedrijf kiest voor digitale transformatie


IT-manager Nataly Katan bouwt mee aan het nieuwe Vopak

Janny Kok | vrijdag 6 april 2018
Arbeidsmarkt

Tankopslagbedrijf Vopak ondergaat een digitale transformatie. Het doel is alle bedrijfsprocessen papierloos en zo efficiënt mogelijk in te richten. Als innovatiemanager was Nataly Katan nauw betrokken bij de plannen voor het ‘nieuwe’ Vopak. Inmiddels werkt ze als IT-manager mee aan nieuwe apps die de processen bij Vopak nog slimmer, tijdbesparender en veiliger moeten maken.

In het algemeen houden mensen niet zo van verandering. Dat maakt het ontwikkelen van innovatieve toepassingen zo boeiend, aldus Katan. “Bij Vopak is de focus van het innovatieve team op digitale innovatie in alle activiteiten van het bedrijf en om daarbij zo papierloos en efficiënt mogelijk te werken. We willen van werkvloer tot het management zaken oplossen die ertoe doen.”

‘Maak innovatiedoelen expliciet’ en ‘Hopelijk zet het kabinet het juiste instrument in en worden de maatregelen niet na vier jaar weer afgebouwd’. Hiervoor waarschuwden Eric Bartelsman, directeur Tinbergen Instituut en hoogleraar aan de Vrije Universiteit, en Marko Hekkert, lid van de vaste commissie Duurzame Ontwikkeling van de SER en voorzitter van het Copernicus Institute of Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht. Ze gaven hun ongezouten mening in het Financieele Dagblad na het aantreden van het kabinet Rutte III. Naast de nodige scepsis klonk er ook vertrouwen uit de woorden van de twee wetenschappers. “Bedrijven gaan door met innoveren indien de normen steeds strenger worden gemaakt.”

Dwingen hoeft niet

In de praktijk blijkt dat ondernemingen daartoe niet per definitie hoeven te worden gedwongen. Ze zien in toenemende mate nut en noodzaak van innovatie van eigen activiteiten in, getuige de voorbeelden daarvan die op de Wista The Netherlands conferentie Future-Proof Maritime Solutions werden gegeven.

De gastsprekers vanuit Damen Shipyards, de Recycled Island Foundation en het Rotterdam Logistic Lab van het Havenbedrijven gaven hun visie op het ontwikkelen van digitale verandering. Daarbij kan het maken van (veel) fouten bijdragen aan het leerproces om uiteindelijk een goed product of werkwijze te presenteren.

Vopak IT-manager Nataly Katan,  zegt het zo: “Fulltime innovatie gaat over mensen en voortdurende verandering. Dat gaat vaak gepaard met ongemak, maar als het resultaat zichtbaar wordt, is het zeker de moeite waard. In het algemeen moeten medewerkers in een innovatieafdeling van bedrijven ervoor zorgen dat ze geen knutselclub vormen.”

‘Een drone wordt alleen ingezet voor een tankinspectie als uit tests blijkt dat dit goed werkt’

Katan spreekt vanuit eigen ervaring bij Deloitte, als innovatie adviseur bij het Havenbedrijf Amsterdam, als innovatie manager bij Vopak en nu als IT-manager als ze over de opzet van een innovatieteam heeft en de doelstelling daarvan: “Het gaat tenslotte over de ontwikkeling van nieuwe dingen, waarvan de uitkomst nog niet bekend is. Maar als het grote doel wordt uitgelegd, kunnen mensen niet tegen zijn.”

“Algoritmen hebben hun voordelen. Niemand vindt het leuk als een collega je in het openbaar corrigeert. Stel dat zo’n collega bij Vopak wijst op een handafsluiter op een opslagtank die niet goed is afgesloten. We hebben een zogeheten proof concept gemaakt voor dat soort controles. Bij Vopak kunnen deze controles in veel gevallen door sensoren worden overgenomen. Helaas is dat concept nog niet overal in de organisatie van toepassing.”

Mean en lean

Het is maar een voorbeeld van procesdenken en mean en lean uitvoeren van hetgeen er aan mogelijk digitale  toepassingen is bedacht en ontwikkeld. Dat gebeurt in het innovatieteam dat in 2016 rond het 400-jarig bestaan van de ‘voorouders’ van Vopak werd opgericht. De teamleden bestaan uit mensen die oplossingsgericht zijn. Ze hebben een open geest en zijn oplossingsgericht. Het team bestaat uit een mooie combinatie van jonge trainees, startups en zeer ervaren krachten; ze vullen elkaar goed aan. Katan daarover: “Binnen de organisatie vragen we wat de hoofdpijndossiers zijn. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we bekend zijn met bestaande problemen, die doorlichten en vervolgens naar oplossingen gaan zoeken. De toepassing van sensoren is een voorbeeld hoe het werk makkelijker en veiliger kan worden gemaakt.”

Innoveren in stappen

Het gemeenschappelijke doel van het Vopak innovatieteam is onderverdeeld in vier thema’s: energietransitie, digitale transitie, data als basis, en proactief handelen. Vanuit deze veelomvattende thema’s worden innovaties ontwikkeld en toegepast.

‘De toepassing van sensoren is een voorbeeld hoe het werk makkelijker en veiliger kan worden gemaakt.’

“We innoveren in stappen en daarbij in proof of concept. Neem het gebruik van een drone voor een tankinspectie voor onderhoudswerkzaamheden. De drone wordt alleen ingezet binnen een schone tank om te zien of er reparaties op een bepaalde plek binnenin moeten worden uitgevoerd. Als deze worden ontdekt, hoeven steigers alleen aan die kant te hoeven opgebouwd, in plaats van rond de hele opslagtank. Dat scheelt uiteraard heel veel tijd, maar inspecties door drones worden pas toegepast na tests of de inzet daarvan goed werkt.”

Voortdurend leerproces

De leden van het innovatieteam handelen vanuit een missie om verworven kennis te delen. Katan: “Aan de andere kant van de wereld is bij Vopak terminals ook kennis over duurzaamheid, luchtkwaliteit, duurzame energie en aanverwante zaken aanwezig die kan worden gedeeld.” Verder werkt Vopak samen met de technische universiteiten Twente en Delft, YES Delft en de faculteit innovatie management van Rotterdam School of Management. Deze instellingen doen onderzoek op de thema’s die het tankopslagbedrijf benoemt.

Zoveel is duidelijk: onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve toepassingen en data delen is een voortdurend leerproces. En zoals het voorbeeld van Vopak laat zien, kan ook aanstormend jong talent daarbij betrokken zijn.

Partners Maritiem Nederland