Droogtrainen op ieder gewenst schip | Maritiem Nederland
Carriere
Commercieel directeur en mede-oprichter van Simwave Joost van Ree. Foto: John Ekkelboom

Simwave opent eind dit jaar uniek simulatorcentrum


Droogtrainen op ieder gewenst schip

Tekst: John Ekkelboom | dinsdag 23 mei 2017
Zeevaart, Maritieme Cluster

Eind dit jaar opent het bedrijf Simwave in Barendrecht een simulatorcentrum voor de maritieme sector. Het centrum, dat is bedoeld voor assessment, toegepast onderzoek en training op ieder gewenst scheepstype, telt straks maar liefst 59 simulatoren. Zo zullen er complete scheepsbruggen komen met zowel rondom projectie als zogenaamde docking view. De werkelijke en virtuele wereld zijn dan nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden.

Vlak voor de afspraak belt Joost van Ree nog even op. Hij heeft zojuist de sleutels ontvangen van het kantoorgebouw in Barendrecht, waar eind dit jaar het simulatorcentrum Simwave voor de maritieme sector geopend zal worden. Het gebouw, dat grotendeels leeg staat, moet nog een flinke verbouwing ondergaan. De plannen zijn groots, zo blijkt uit het verhaal van Van Ree. Hij is commercieel directeur en samen met Marcel Kind de oprichter van Simwave. “Marcel is directeur-grootaandeelhouder van maritiem dienstverlener Transafe. Hij constateerde dat er veel tijd en geld is gestoken in de verbetering en automatisering van schepen en van kwaliteitssystemen, maar dat het eigenlijk net zo belangrijk is dat de mensen die ermee werken goed worden opgeleid en dat hun competenties worden vastgesteld. Ook klanten van rederijen, zoals oliemaatschappijen, stellen steeds vaker die eis. Ik werkte bij een ontwikkelaar van simulatoren en toen hebben we samen het plan opgevat om Simwave op te richten.”

Kostbaar en ingewikkeld

Er zijn grote maritieme bedrijven, zoals Maersk Line en Carnival Cruise Lines, die eigen simulatoren hebben om hun medewerkers te trainen. Kleinere organisaties hebben de mogelijkheid om hun personeel extern te laten trainen bij bestaande instituten. Nadeel hiervan is volgens Van Ree dat daar alleen wordt gewerkt met generieke scheepsmodellen en omgevingen en dat de trainingen vooral zijn gericht op het beroepsonderwijs. “Het liefst zouden de rederijen hun mensen laten trainen op simulatoren van hun eigen schepen. Zelf aanschaffen is kostbaar en onderwijskundig ook ingewikkeld. Voor die doelgroep - bestaande uit onder meer rederijen, havenautoriteiten, scheepswerven en crewing and manning agencies - hebben wij Simwave opgericht. We verwachten hier vanaf de opening op 8 november zo’n 100 tot 150 cursisten per dag vanuit de hele wereld.”

‘Je kunt bij ons een schip als een systeem huren’

De voorkeur als vestigingsplaats ging uit naar Rotterdam. Daar was echter geen leegstaand pand dat voldoet aan de eisen van Simwave. Van Ree: “We hebben al contracten met klanten en die hebben we beloofd dat we nog eind dit jaar van start gaan. Overigens leent dit gebouw in Barendrecht, met een totale oppervlakte van 5000 m2, zich uitstekend voor onze plannen. Zo kunnen we perfect gebruikmaken van de cilindervormige ruimte aan de achterkant. Daar breken we de eerste verdiepingsvloer door, zodat we boven elkaar twee scheepsbruggen met een diameter van 15 meter met echte scheepsapparatuur exact kunnen nabouwen met elk 360 graden projectie.”

Werkelijke situatie

In totaal komen er 59 simulatoren, die worden gemaakt door het gespecialiseerde bedrijf Kongsberg Digital. Simwave heeft mensen in dienst die met de software van deze Noorse simulatorproducent de mathematische modellen ontwikkelen voor alle gewenste virtuele schepen, inclusief de havenomgeving. Daarvoor gebruikt Simwave de bouwtekeningen en de sea trial-data van een schip om uiteindelijk een ‘six degrees of freedom-model’ te kunnen maken. De dynamische virtuele omgeving zorgt ervoor dat de bemanningsleden de werkelijke situatie ervaren.

Van Ree spreekt - ‘om maar eens actueel te zijn’ - van mindfucking: “Een van die scheepsbruggen, die tevens is uitgevoerd met brugvleugels, heeft zelfs projectie op de vloer. Die brug is vooral bedoeld voor trainingen op cruiseschepen. Bij het aanmeren staan gezagvoerder en stuurlieden op die brugvleugels, van waaruit je naar beneden kunt kijken. Er is een naadloze overgang tussen de cilindrische schermen en de vloerprojectie.”

Naast deze twee complete full-mission simulator navigation-systemen krijgt het centrum full-mission scheepsbruggen met 180 graden projectie. Er zullen straks tevens deeltaaksimulatoren zijn om het navigeren te oefenen. Zo kan de klant kiezen tussen eenvoudige tot zeer complexe systemen, voor zowel zee- als binnenvaartschepen. Verder komen er simulatoren voor het laden en lossen van alle typen vloeibare lading en gas, voor sleepboten en offshore-werkschepen en voor machinekamers voor verschillende typen scheepsmotoren, zoals high-speed, dieselelektrisch, LNG en gasturbine.

Die machinekamers zijn twee verdiepingen hoog met een stalen roostervloer daartussen, om de werkelijkheid na te bootsen. Daarvoor worden binnenkort delen van de eerste verdiepingsvloer van het gebouw verwijderd. De kamers, waarin ook de temperatuur wordt gesimuleerd, krijgen extra geluidsisolatie om ongestoord het harde machinekamergeluid te kunnen nabootsen. Van Ree: “Uniek is dat de machinekamer-simulatoren zijn geïntegreerd met de andere simulatoren. Je kunt bij ons een schip als een systeem huren. Stel, een groot containerschip vaart een drukke haven binnen en dat schip krijgt een black-out. Dan kunnen scheepswerktuigkundigen in de machinekamer trainen om dat probleem op te lossen, waarbij ze contact onderhouden met de stuurlieden en gezagvoerder op de scheepsbrug.”

Commercieel inzetten

Van Ree legt uit dat het centrum ook interessant is voor havenautoriteiten en scheepswerven. “Havenautoriteiten kunnen de faciliteiten gebruiken bij het testen van plannen voor de uitbreiding of aanleg van een haven. Scheepswerven kunnen de simulatoren commercieel inzetten. Zo is het mogelijk dat onze experts vanuit de bouwtekeningen van een schip het wiskundig model maken en invoeren in de simulatoren nog voordat het is gebouwd. De klant kan dan met dit scheepsmodel virtueel varen en later zelfs trainen. De praktijktraining die de werf moet aanbieden nadat het schip te water is gelaten, kan zo fors worden bekort, wat een enorme tijdwinst en kostenbesparing betekent.”

Tijdens het gesprek komt Erik Hietbrink binnen met een plattegrond van het toekomstige simulatorcentrum. Hij is als technisch directeur van Simwave bezig met een oriëntatieronde door het gebouw. Hietbrink was tot zijn pensioen bestuursvoorzitter van de STC-Group. Aan hem de vraag of het nieuwe centrum misschien ook zinvol zou kunnen zijn om het tekort aan stageplaatsen in de zeevaart op te vullen. “Uiteraard kunnen simulatoren de praktijk nooit helemaal vervangen. Het leereffect is anders. Maar een deel van de stagetijd - wellicht de helft - zou zeker op simulatoren kunnen gebeuren. Daarover gaan we met de overheid in discussie omdat de wetgeving die van toepassing is, dit ook toestaat. De simulatoren van Simwave voldoen aan de eisen die de overheid stelt. De volgende stap is dat de overheid bereid is de mogelijkheden op te pakken en dat traject op te nemen in de regelgeving. Wij zijn er klaar voor.”

Geen eindstation

Het nieuwe centrum in Barendrecht, waarin alleen al in simulatoren voor 10 miljoen euro wordt geïnvesteerd en waar zo’n 25 specialisten komen te werken, is niet het eindstation. De oprichters van Simwave hebben nog meer plannen. Wereldwijd willen zij op vijf locaties gelijksoortige centra opzetten. In Zuidoost-Azië zal het eerstvolgende komen, vertelt Van Ree. “De bemanningsleden van onze klanten zitten overal. Het is natuurlijk belangrijk dat ze wereldwijd op dezelfde manier kunnen trainen. Die service willen wij hen als Simwave graag bieden.”

Partners Maritiem Nederland