‘Doe gedegen onderzoek en laat je zien op vakbeurzen’ | Maritiem Nederland
Carriere
Met de opvouwbare container van HCI worden kosten in het containertransport gereduceerd.

Startende ondernemers in de maritieme sector:


‘Doe gedegen onderzoek en laat je zien op vakbeurzen’

Bart Stam | dinsdag 15 maart 2016
Maritieme Cluster, Arbeidsmarkt

De Nederlandse maritieme sector telt tal van jonge, innovatieve maritieme bedrijven. Wat zijn de belangrijkste tips voor mensen die een eigen bedrijf in de maritieme sector willen starten? Uiteraard begint het met een goed idee, maar je moet over meer zaken nadenken. We vroegen het aan twee ondernemers die sinds enkele jaren een succesvol eigen bedrijf zijn gestart.

Het idee lijkt zo simpel maar toch heeft het jaren geduurd voordat hij er was: de invouwbare 4FOLD, de veertigvoetscontainer van Holland Container Innovations (HCI) in Delft. Directeur en medeoprichter Simon Bosschieter: “Vanaf de jaren zeventig hebben diverse bedrijven geprobeerd zo’n container te bouwen vanwege de grote logistieke én financiële voordelen. Vier ingeklapte units nemen dezelfde ruimte in als één standaard container. Dat levert op containerschepen een kostenbesparing op van 25 procent en op het land zelfs 46 procent. Dat komt doordat men in het achterlandvervoer het meest optimale transportmiddel kan uitkiezen: vrachtwagen, goederentrein of binnenvaartschip.”

‘Je moet bereid zijn om in het begin veel te investeren zonder dat er direct inkomsten tegenover staan’

In 1974 en 1975 liet Sea Containers zo’n 350 opklapbare containers van twintig voet bouwen. “De belangrijkste nadelen waren de hoge onderhoudskosten en de slechte waterdichtheid”, aldus Bosschieter. In de jaren tachtig volgde de Six-in-One Container. De Zwitserse onderneming liet zo’n tweeduizend eenheden bouwen, waarvan zeshonderd voor de containerrederijen Delmas en MSC. Maar volgens Bosschieter was het inklappen van de zes losse wanden zeer gecompliceerd en daardoor te tijdrovend. “Ook verloor de Six-In-One nogal eens onderdelen tijdens het transport. De prijs was veel te hoog in vergelijking met een standaard container.”

Tien minuten

Het ontwerp van Holland Containers Innovations lijkt deze kinderziekten te hebben overwonnen. “We hebben geen losse onderdelen en kunnen onze container in minder dan tien minuten in- of uitvouwen”, zegt Bosschieter. “Bovendien heeft deze container niet meer onderhoud nodig dan een standaard eenheid. Op een lijndienst tussen bijvoorbeeld Shanghai en Chicago hoeft een container gemiddeld maar vijf keer per jaar te worden in- en uitgeklapt.”

De HCI-container werkt als volgt: eerst duwen twee werknemers de zijwanden naar binnen, waarna een reachstacker - of andere beschikbare eenheid - het dak van de container optilt. Dit dak is met zogeheten hangstangen verbonden aan de deuren. Door deze in te klappen kan de reachstacker het dak laten zakken op de bodemplaat. Bij het uitvouwen gaat het uiteraard om de omgekeerde methode. Bosschieter: “Hierna is de container klaar voor transport per container- of binnenvaartschip, goederentrein of vrachtwagen.”

ISO-certificaat

De oorsprong van de invouwbare container ligt aan de TU Delft. Bosschieter: “In 2006 studeerde ik Technische Bestuurskunde. Ik zag in de database dat er enorme mogelijkheden waren voor dit octrooi.” Samen met drie studenten Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Bouwkunde en Werktuigbouwkunde ging Bosschieter ermee aan de slag. Dat leidde in 2008 tot de oprichting van HCI en een jaar later tot het eerste prototype.

Inmiddels heeft HCI in 2013 het felbegeerde ISO-certificaat ontvangen. Bosschieter: “Dat betekent dat we aan alle product- en veiligheidseisen voldoen. Dit jaar willen we in China enkele tientallen containers gaan produceren. Dat moet de komende jaren uitgroeien tot massaproductie.”

Doordat HCI het nieuwe product heeft laten zien op vakbeurzen in onder andere Rotterdam en Shanghai, heeft men de nodige interesse gewekt bij grote containerrederijen als APL en Hanjin. Maar ook een wegtransportbedrijf in Polen en spoorvervoerder DB Schenker tonen belangstelling.

Volgens Bosschieter was het niet eenvoudig om de conservatieve containerwereld te overtuigen van de voordelen. “Maar als we onze container demonstreren, zijn mensen enthousiast.” Als belangrijke tips voor startende maritieme bedrijven noemt hij: “Doe gedegen onderzoek en zorg dat je voldoende geïnteresseerde bedrijven hebt.” Voor HCI leverde dat een nominatie op voor de European Business Award die in juni wordt uitgereikt. “Op de 4FOLD-pagina van Facebook kunnen mensen stemmen om deze prijs in de wacht te slepen”, aldus Bosschieter.

Snelle werkboten

Ook DutchWorkboats (DWB) in Muiden heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Opgericht in juni 2012 door Rob Voskuil is het bedrijf uitgegroeid tot een internationaal erkende leverancier van snelle werkboten. Deze zijn 5 tot 10 meter lang en hebben een maximale snelheid van 45 knopen. “We laten onze boten ontwerpen en bouwen van aluminium, staal en de slijtvaste kunststof HPDE”, zegt de directeur-eigenaar. Eenvoudig was de start allerminst: “We begonnen midden in de crisis en niemand kende ons. We moesten dus snel een goede naam opbouwen. Daarvoor is niet alleen een goede website essentieel, maar ook aanwezigheid op grote vakbeurzen als Europort of SMM Hamburg.”

Surveyboten zijn tegenwoordig goed voor circa 50 procent van de omzet. Zo heeft DutchWorkboats recent een flink aantal orders binnengehaald, zoals voor de Hongkong Police. Voor Kameroen heeft DWB een surveyboot van 8,5 meter geleverd voor het maken van hydrografische 3D-kaarten voor een baggerproject.

Vooral in West-Europa, het Midden-Oosten en het Verre Oosten neemt de vraag naar kleine, wendbare schepen toe voor hydrografische werkzaamheden ten behoeve van bagger- en waterbouwprojecten. Werkterreinen voor DWB zijn havengebieden, kust- en binnenwateren.

Nederlandse partners

Hoewel zijn bedrijf zeer internationaal georiënteerd is, kiest Voskuil doelbewust voor Nederlandse ontwerpers en scheepswerven als toeleveranciers. “Ben de Vries, die bij Damen Shipyards heeft gewerkt, is onze belangrijkste ontwerper. De bouw van aluminium en HPDE-schepen geschiedt vooral bij Gilles Botenbouw in Middenmeer en Groeneveld-VOSC in Amersfoort. DWB bouwt niet zelf maar besteedt alle bouwwerkzaamheden uit aan onderaannemers en zorgt dat zijn klanten een goed schip krijgen met de beste apparatuur. Vandaar dat we alleen samenwerken met fabrikanten van A-merken”, aldus Voskuil.

Hoewel hij zelf niet afkomstig is uit de maritieme wereld - Voskuil heeft een achtergrond als interim manager - was het altijd zijn droom een nautisch bedrijf te starten. “Vanaf 2004 ben ik actief op zoek geweest naar het overnemen of opzetten van een maritiem bedrijf.”

Uitvoerig marktonderzoek leerde Voskuil dat er vooral in Europa, het Midden-Oosten en het Verre Oosten behoefte is aan snelle werkboten tot zo’n 15 meter voor bagger- en waterbouwprojecten. “Natuurlijk zijn er veel botenbouwers maar wij onderscheiden ons doordat wij kunnen leveren in aluminium, staal en HPDE. Ook richten we ons bewust op het segment boten met een lengte tot een meter of vijftien voor binnen- en kustwateren. Onze schepen werken tot zo’n twintig zeemijl uit de kust. Voordeel is bovendien dat ze vaak gemakkelijker per trailer of container over land kunnen worden vervoerd.”

Ook qua supportschepen timmert DWB aan de weg. “We hebben een twintigvoets supportboat ontwikkeld voor bevoorrading van bijvoorbeeld een baggerponton met onder andere brandstof, baggerspecie of vaten.”

Compact bedrijf

Met DWB wil Rob Voskuil doorgroeien naar drie à vier medewerkers en een hogere omzet. “Niet alleen om voldoende volume te hebben maar ook om te kunnen blijven investeren in productontwikkeling en innovatie. Binnen afzienbare tijd wil ik doorontwikkelen naar boten tot zo’n vijftien meter lengte. En we gaan dit jaar tevens een trailerbare Fast Survey Boat van 7,5 meter bouwen voor verhuur aan bedrijven die een kortlopend bagger- of waterbouwproject moeten uitvoeren. Voorop staat echter wel dat we een compact bedrijf willen blijven met een flexibele organisatie.”

Voskuil heeft ook nog wel een paar tips voor startende bedrijven. “Je moet bereid zijn om in het begin veel te investeren zonder dat er direct inkomsten tegenover staan. Besteed veel tijd en energie aan een goede website en marketing en natuurlijk aan de ontwikkeling van nieuwe producten!”

Lees hier het interview met Simon Bosschieter dat eerder in Maritiem Nederland verscheen.

Maak een tochtje op een snelle werkboot van DutchWorkboats:

Partners Maritiem Nederland