Event Maritieme Energie Transitie

MET Event Maritieme Energie Transitie

VNAB, Boompjes 251 Rotterdam
Meer informatie

Op 15 maart  2018 ondersteunt Maritiem Nederland alle goede voornemens betreffende duurzaamheid met een inhoudelijk symposium over de energietransitie. Hoe kan de maritieme sector daaraan bijdragen en hoe kunnen schepen op termijn volledig duurzaam varen?

Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 procent duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten? Die vragen staan centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event.

Het maritieme vak- en opinieblad Maritiem Nederland organiseert op 15 maart 2018 het MET Event in het VNAB gebouw aan de Boompjes in Rotterdam. Zo’n 150 professionals uit de maritieme maakindustrie, de offshore wind industrie en de Nederlandse zeehavens komen bijeen om een concreet pad uit te stippelen waarlangs de energietransitie in deze sectoren moet gaan plaatsvinden.

 Offshore wind en beyond

Na een inspirerende keynote spreker staan er twee parallelsessies gepland. In de sessie ‘Offshore Wind en beyond’ wordt verder gekeken dan de huidige manier van het installeren van offshore wind fundaties. Zo gaat waterbouwer Van Oord in op de ombouw van een pas recent in de vaart genomen offshore wind installatieschip, dat nu klaar is voor het installeren van een nieuwe generatie offshore windturbines. Daarnaast laat Boskalis zien hoe zij door het drijvend installeren van offshore wind fundaties nog efficiënter windparken op zee kan bouwen, zodat de sector straks zonder enige vorm van subsidie kan bestaan. Daarnaast presenteert elektriciteitsbeheerder TenneT haar plannen voor het aansluiten van windturbines en offshore windparken op één of meer ‘energie-eilanden’ in de Noordzee.

 Emissieloze schepen

In de parallelsessie ‘Emissieloze schepen: de stip op de horizon voor de Nederlandse scheepsbouw’ gaan experts uit de maritieme maakindustrie in op de vraag hoe schepen echt 100 procent duurzaam kunnen varen. Wat is er momenteel mogelijk met batterijen? Kun je een schip modulair bouwen zodat je generatorsets op termijn kunt vervangen door accu’s of brandstofcellen? En hoe zit het met LNG (vloeibaar aardgas) als overgangsbrandstof?

Toekomstvisie havens

CTO Eduard de Visser van havenbedrijf Amsterdam en zijn collega Victor Schoenmakers van Havenbedrijf Rotterdam sluiten de middag af met een discussie over hoe de haventerreinen er in de toekomst bij liggen. Gaan de havens waterstof produceren met de grote hoeveelheden offshore windenergie die daar aan land komen? Wat gebeurt er met terminals voor kolen- en olieoverslag? En wat te denken van het petrochemische cluster in Rotterdam? Wat voor duurzame energiestromen komen daar op termijn vandaan? In een uitgebreid artikel in het decembernummer van Maritiem Nederland vertellen De Visser en Schoenmakers hoe beide havenbedrijven werken aan een CO2-vrije toekomst.

Korting voor abonnees 

De redactie van Maritieme Nederland nodigt u graag uit voor een inspirerende middag. Lezers van Maritiem Nederland en TW (Technisch Weekblad) ontvangen 50 euro korting op de entreeprijs en kunnen voor 125 euro hun netwerk uitbreiden en relevante kennis opdoen.

Laat jezelf informeren en inspireren tijdens het MET event op 15 maart 2018. Meer informatie over het programma en aanmelding voor het event: metevent.maritiemnederland.com

Deel deze pagina
Agenda aanvullen

Wil je jouw evenement promoten? Meld je evenement aan voor de agenda!

Evenement aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Partners Maritiem Nederland