Regisseurs van staal | Maritiem Nederland
Achtergrond

Regisseurs van staal:


Regisseurs van staal

Paul Steenhoff | maandag 6 april 2015
Offshore

Op een foto van net na de Tweede Wereldoorlog is Breedveld Staal uit Krimpen aan den IJssel te bewonderen. Een onoverzichtelijke wirwar van plaat, strip en pijp met ergens een kraan en een paar mensen ertussen. Hoe anders is het nu. Moet het ook anders zijn. Vader en dochter Breedveld vertellen.

“Ik ben opgegroeid met de staalhandel maar mijn interesse ging in eerste instantie uit naar confectie”, zegt Peter Breedveld, nog steeds in onberispelijk maatpak gestoken, met bijpassende stropdas en schoenen. Hij stak de oceaan over om in New York het modevak echt onder de knie te krijgen. “Daar leerde ik hoe je een klant behandelde. Uitvragen, doorvragen en zorgen dat meneer tevreden de deur uit ging, ook al werd er niets gekocht.” De klantbehandeling van zijn overgrootvader Jan Breedveld in 1946 was iets minder gesofisticeerd. “Klanten waren muggen die je lastig vielen”, lacht Breedveld senior. “Het was direct na de Tweede Wereldoorlog, de periode van de wederopbouw, staal was schaars en dus de vraag erg groot. Die klanten kwamen vanzelf wel en mijn overgrootvader verhandelde dan ook sloopstaal, iets waar mijn vader mee is gestopt.” Op dit moment wordt er per jaar 15.000 ton nieuw staal verhandeld en telt het bedrijf zestien werknemers.

Natuurlijk proces

Uiteindelijk werd Peter Breedveld door wijlen zijn vader gevraagd Breedveld Staal over te nemen. “Ik heb de zaak overgenomen in een natuurlijk proces. Ik ben hier opgegroeid, dus die stap was niet vreemd. Toen ik net vijftien was, hees ik al staal op onze vrachtwagens. Tot de Arbeidsinspectie langskwam.” In 1995 kwam de zaak uiteindelijk in handen van Peter Breedveld. Wie nu door de zaak wandelt, 9.000 vierkante meter groot, ziet stafstaal, kokerprofiel, strippen, platen, buizen, balkstaal en koudgevormde profielen in enorme aantallen liggen, strak georganiseerd. Met portaal- en halkranen worden de materialen gehesen op de vrachtwagens die eigenlijk 24 uur per dag de zaak aandoen.

‘Kennis moet je delen, ook met je concurrenten. Daar worden we allemaal beter van’

Breedveld: “De offshore is een van onze grote klanten. Als er vrijdagavond gebeld wordt dat er zondagochtend een partij staal moet klaar staan ergens in Europa, dan regelen we dat. Die flexibiliteit moet je in deze branche hebben, wil je je klanten goed bedienen. De tijd dat de klanten muggen waren is echt voorbij. We doen ook kleine aanpassingen aan het materiaal zoals buigen, zetten, knippen, boren en soms ook lassen. Op maat zagen doen we in eigen huis in onze zaagstraat, alle andere bewerkingen laten we over aan derden. Prefab noemen we dat, de klant wil zich op zijn corebusiness richten en wij ondersteunen daarin. Het leveren van lasbochten, fittingen, knieschotten en andere toebehoren hoort daar ook bij. In New York heb ik geleerd dat je een klant nooit nee verkoopt.”

Digitalisering

Met vijf familieleden in het bedrijf is Breedveld Staal een echt familiebedrijf. Dochter Joanne werkt ook in de zaak. De sfeer tussen vader en dochter is gemoedelijk maar heeft wel een serieuze ondertoon. Peter Breedveld: “In een familiebedrijf moet je goed weten wat je aan elkaar hebt, de transitie naar een volgende generatie is een geleidelijk proces. Joanne kijkt met haar frisse blik en andere achtergrond weer op een eigen manier tegen het bedrijf aan. Joanne Breedveld: “Mijn invloed is onder andere te herkennen in de digitalisering en versnelling van de processen. Je kunt het zien als weer een evolutie.” Zo is ze nu aan de slag met EDI (Electronic Data Interchange, red.), een schoolvoorbeeld van het digitaliseren van processen. Ook de implementatie van een barcodesysteem waarmee al het staal vanaf de producent tot de eindafnemer digitaal in beeld kan worden gebracht, is een van haar taken. Joanne Breedveld: “Dat is niet alleen erg handig voor ons voorraadbeheer, we kunnen ons materiaal via track-and-trace volgen. Zeker voor just-in-time-delivery is dat erg praktisch. Verder kun je eventuele vragen over batches beter traceren en kijken of er verbeteringen mogelijk zijn in je logistieke afhandeling. Daarnaast mag ik traditiegetrouw als vrouw op de financiën passen, alleen niet meer met het sierlijke handschrift zoals mijn oma dat deed, maar als controller en allemaal digitaal.”

Regiefunctie

Tot 1988 lag al het staal in buitenlucht. In dat jaar werd de eerste loods gebouwd en inmiddels is vrijwel het hele terrein overdekt. Voor veel klanten, waaronder veel scheepsbouwers en offshore, vervult Breedveld Staal een warehouse-functie. Peter Breedveld: “Het staal ligt hier op voorraad en op afroep leveren wij op het gewenste tijdstip en de gewenste locatie. We hebben twee eigen trucks en verder werken we met gespecialiseerde transportdiensten. In de loop van de jaren zijn we veranderd van metaalhandelaar naar regisseur in staalproducten. Dat begint met warehousing. Wij dragen zorg voor de voorraad, wij bestellen voor onze klanten en wij zorgen dat de juiste producten en materialen op de juiste tijd en plaats aanwezig zijn zodat onze afnemer zich aan zijn corebusiness kan wijden. Naast de gegarandeerde en gecertificeerde kwaliteit van ons product, denk ik dat dát onze succesfactor is, de efficiëntie en betrouwbaarheid. We zijn geen handelaar die producten doorschuift, maar wij zijn de regisseur geworden van een complex en kritisch proces dat stil komt te liggen als wij ons werk niet goed doen. Iedereen op kantoor en op de werkvloer is daarvan doordrongen en je hoort dan ook niemand klagen als het na vijven is en de telefoon gaat.”

Staalkwaliteit

Wie meer wil weten over de manier waarop staalkwaliteit wordt vastgelegd, komt al gauw terecht in een wereld van termen en titulatuur waar geen touw aan vast te knopen is. “Klopt, alleen al het woordje kwaliteit is verwarrend. Eigenlijk zijn het specificaties en normen waaronder het staal wordt geproduceerd. Afhankelijk van de branche en de toepassing zijn er andere normen en standaarden. Specifiek voor de offshore zijn er bijzondere kwaliteiten en mogelijkheden”, zegt Joanne Breedveld. “Als het om kwaliteit gaat, zeker bij offshore een issue, zorgen wij ervoor dat het vraagstuk wat de klant heeft, passend wordt ingevuld. Desgewenst laten we in een extern laboratorium een hertest of aanvullende proeven uitvoeren, eventueel indien gewenst onder toezicht van Notified Bodies zoals Loyds of DNV.”

De Staal Federatie Nederland (SFN) speelt een belangrijke rol om meer consistentie in de branche te krijgen, de kwaliteit en het kennisniveau van de aangesloten bedrijven te verhogen. Ook Breedveld Staal maakt hier actief deel van uit. Peter Breedveld: “Kennis moet je delen, ook al is het met je concurrent. Uiteindelijk worden we daar allemaal wijzer van, in alle opzichten.”

Partners Maritiem Nederland