Parlevliet en Van der Plas investeren 100 miljoen euro | Maritiem Nederland
Achtergrond
De 'Annelies Ilena' van Parlevliet en Van der Plas is het grootste vissersschip ter wereld.

Diek Parlevliet, CEO Parlevliet en Van der Plas:


Parlevliet en Van der Plas investeren 100 miljoen euro

Jan Spoelstra | maandag 4 april 2016
Visserij

Het Katwijkse familiebedrijf Parlevliet en Van der Plas laat momenteel twee nieuwe vissersschepen bouwen bij de Kleven Verft in Noorwegen. “Elk volgende schip kent tal van kleine verbeteringen, maar wij gaan het niet ineens heel anders doen.”

“Dit weekend komt de ‘Annelies Ilena’ in IJmuiden binnen met 360.000 pakken vis.” Aan het eind van het interview met Maritiem Nederland komt er een telefoontje bij Diek Parlevliet, CEO van visserijbedrijf Parlevliet en Van der Plas binnen, waarin hij de klant op het hart drukt dat er voldoende voorraad vers op zee ingevroren vis in de koelhuizen komt te liggen. “De vis moet verkocht worden, dat gaat 24 uur per dag door”, verontschuldigt Parlevliet zich. Het telefoontje staat symbool voor het ‘verticaal geïntegreerde’ familiebedrijf dat Parlevliet en Van der Plas is. Het bedrijf vangt de vis, verwerkt het veelal op de 25 eigen schepen op zee, slaat het op in koelhuizen en verkoopt het aan de clientèle.

Zwevende vis

De Annelies Ilena (145 x 24 m) is met 8.000 ton opslagcapaciteit de grootste vistrawler ter wereld. Het is een van de tien pelagische vissersschepen van Parlevliet en Van der Plas (PP) die op ‘zwevende vis’ vist (o.a. makreel, haring, blauwe wijting en sardientjes). Het schip is gebouwd in 2000 door een Ierse eigenaar, die het schip verkocht aan Parlevliet & Van der Plas in 2007. Momenteel loopt het schip regelmatig de haven van IJmuiden aan, waar het op zee ingevroren vis lost bij een van de koelhuizen van PP. De pelagische vissersschepen van PP varen onder de vlaggen van Nederland, Duitsland, Litouwen, Faeröer Eilanden en Australië.

“Wij zijn het enige Nederlandse visserijbedrijf dat ook op witvis in de Barentszzee vist”, aldus Parlevliet. Daartoe nam het bedrijf recent twee 86 meter lange schepen in de vaart. Bondskanselier Angela Merkel doopte in mei 2015 de ROS 777 ‘Mark’, een van deze twee door de Turkse Tersan werf gebouwde schepen. PP heeft in totaal vijftien trawlers in de vaart die op witvis vissen, en deze wordt voor het grootste deel in Bremerhaven, het witvis centrum van de wereld, gelost. Nederland heeft geen witvisquotum, en daarom varen deze schepen onder de vlaggen van Duitsland, Faeröer Eilanden, Spanje, Portugal en Frankrijk.

De reden dat Angela Merkel de schepen doopte, is door onze goede contacten”, voegt Parlevliet hieraan toe. In 2012 opende PP Euro-Baltic Fischverarbeitung GmbH in Sassnitz. Euro-Baltic is een van de grootste visverwerkingsbedrijven in Europa, waar jaarlijks 50.000 ton haring verwerkt wordt. De Duitse dochteronderneming van PP heeft driehonderd medewerkers en tezamen met de schepen die onder Duitse vlag varen zorgt het Nederlandse wereldbedrijf uit Katwijk voor ongeveer zeshonderd arbeidsplaatsen in Duitsland.

Nieuwe schepen

In februari maakte PP bekend dat ze een investering van ongeveer 70 miljoen euro doen in twee nieuwe schepen. Het betreft een doorontwikkeling van de twee in Turkije gebouwde en onder Duitse vlag varende schepen waarvan Angela Merkel er één gedoopt heeft. “De doorontwikkeling betekent net iets betere vangsttechnieken, we kunnen weer net iets effectiever vissen, minder brandstofverbruik, een verbeterd visverwerkingsdek met de nieuwste filleermachines en de modernste snufjes aan boord voor de bemanning”, aldus Parlevliet die momenteel met zijn nieuwbouwafdeling veel in contact staat met de Noorse Kleven Verft om het detailontwerp af te ronden. “Relatief nieuw aan de schepen is verder dat we net als bij de twee vorige nieuwe schepen met twee netten vissen in plaats van één.”
De nieuwe schepen komen eind 2017 en begin 2018 in de vaart en zullen onder Franse en Spaanse vlag varen voor bedrijven waar PP deelnemingen in heeft.

In Noorwegen zit veel kennis en kunde op het gebied van vissersschepen. Toch werd die sector in de jaren zeventig en tachtig voorbijgestreefd door de offshore olie- en gasindustrie. Ook de Kleven Verft kende de laatste jaren de meeste orders uit de offshore industrie. Sinds het kelderen van de olieprijs, het stilleggen van diepzeeprojecten op langere termijn en het uitblijven van orders voor complexe offshore schepen, bieden deze werven vissersschepen aan tegen concurrerende voorwaarden. Parlevliet: “Daar komt nog bij dat de Noorse kroon momenteel 20 procent lager staat dan enkele jaren geleden, dat maakt dat we in Noorwegen uit kwamen voor de bouw van deze schepen.”

De onder Nederlandse vlag varende vissersschepen kennen we vooral van de kotters, schepen die vaak een week op zee blijven en die wekelijks onze vissershavens aan doen. Daar heeft onlangs een grote revolutie plaatsgevonden door het vissen met de pulskor. Doordat er geen kettingen meer over de bodem slepen maar door middel van stroomstootjes richting de zeebodem specifiek gevist kan worden, kunnen schepen met 40 procent minder vermogen, en dito CO2-uitstoot, toe. “Ik verwacht niet dat er dergelijke revoluties in de trawlervisserij uit de hemel komen vallen”, aldus Parlevliet. “Maar als je onze stapsgewijze verbeteringen bij elkaar optelt, doet onze sector niet onder voor andere.”

Opslag en verwerking


"Wij zijn een verticaal geïntegreerd bedrijf. Wij vangen, verwerken en verkopen aan de clientèle"

Naast de twee nieuwe schepen investeert PP ongeveer 30 miljoen euro in twee faciliteiten aan de wal. In IJmuiden komt een nieuw koelhuis voor de opslag van 15.000 ton diepgevroren vis en in het Groningse Zoutkamp investeert PP in de modernisering en automatisering van de garnalenverwerkingsfabriek van Heijploeg. PP nam in 2014 deze Europese marktleider in de garnalenverwerking over. “We hebben in Suriname en Brits-Guyana veertig schepen die op garnalen vissen. Daarnaast vissen ongeveer 200 Nederlandse en Duitse schepen onder contract van Heijploeg het hele jaar rond”, aldus Parlevliet. Een deel van de verwerking vindt in Marokko plaats, waar ingevroren garnalen naartoe gaan om daar door 3.000 werknemers gepeld te worden. “Ook op dit vlak zijn wij een verticaal geïntegreerd bedrijf. Wij vangen, verwerken en verkopen aan de clientèle.”

Vrachtwagenchauffeur

Familiebedrijf Parlevliet en Van der Plas werd in 1950 opgericht door de Katwijkse families Parlevliet en Van der Plas, die beide voor 50 procent eigenaar zijn van het wereldwijde concern met ongeveer 6.000 werknemers. Vanuit een fraai scheepsvormig kantoor aan de Oude Rijn in Valkenburg en nabij Katwijk stuurt het bedrijf vier pijlers onder het bedrijf aan. Naast de pelagische vloot, de witvisvloot en de firma Heijploeg is het bedrijf een wereldspeler in de verwerking van vis. Parlevliet en Van der Plas is eigenaar van Ouwehand in Katwijk, bekend van de haringen. Daarnaast heeft PP in Duitsland en de Faeröer Eilanden grote visverwerkingsfabrieken die grondstoffen leveren aan de wereldwijde voedingsmiddelenindustrie.

CEO Diek Parlevliet is van de tweede generatie en met trots wordt verteld dat van beide families inmiddels de derde generatie op de loonlijst staat. Parlevliet: “Zelf begon ik in 1975 als vrachtwagenchauffeur. Ik reed tussen Nederland en Duitsland, om in Duitsland vanuit de vrachtwagen haring te verkopen. We hadden destijds twee schepen in de vaart, en zagen toen in dat we veel ketenvoordelen konden halen door de vis zowel te vangen, te verwerken als te verkopen.”

Partners Maritiem Nederland