NML Column André Vink | Maritiem Nederland
Achtergrond

André Vink, bestuursadviseur strategie/externe betrekkingen HISWA Vereniging:


NML Column André Vink

André Vink | maandag 30 mei 2016
Jachtbouw & Watersport

In MN3 constateerde Roland Kortenhorst dat het knokken was om de binnenvaart in Den Haag op de kaart te krijgen. Er is nog zo’n ‘onzichtbare’ sector.

De jachtbouw/watersportindustrie is sinds eind jaren negentig aangesloten en actief binnen NML. Destijds kon ik mij na een tip van oud-collega VNSI-directeur Ruud Schouten melden bij de toenmalige voorzitter van het net opgerichte NML. “We laten Policy Research het belang van alle deelsectoren binnen het maritieme cluster in kaart brengen en als je wat voorstelt met die Donald Duck-wereld van je, kun je meedoen.”

‘Wij’ stelden wel degelijk wat voor. Met 1.900 bedrijven in dertien deelsectoren. Van (super)jachtbouwers tot vaarscholen. Een cluster op zich, onlosmakelijk verbonden met de consument als klant. Anno 2016 met 2,1 miljard bruto omzet, 1,3 miljard export en 20.000 werknemers. Actief in de B-to-C-wereld met 2,6 miljoen Nederlandse watersporters. Daarnaast twee HISWA-publieksbeurzen, METS als grootste internationale vakbeurs en het ‘HISWA symposium on Yacht Design and Yacht Construction’, welke bijdragen aan onze zichtbaarheid.

Met ‘Think Yachts, Think Holland’ voert HISWA Holland Yachting Group al jaren een intensief exportprogramma. Al voor het woord ‘hotspots’ over de Haagse burelen schalde, zaten wij met onze (super)jachtwerven en toeleveranciers in de VS, Zuidoost-Azië, Rusland en China.

Wij zijn overtuigd NML-partner, verheugd dat er een Maritieme Strategie Nota is en gewerkt wordt aan een EZ Werkprogramma Maritieme Maakindustrie. De jachtbouw is een belangrijk onderdeel van de Maritieme Maakindustrie. Of zoals historica Joke Korteweg onlangs tijdens een symposium in het Maritiem Museum aangaf: “De jachtbouw is atypisch als je naar de scheepsbouw in Nederland kijkt. Ze staat los, is altijd haar eigen weg gegaan, zonder overheidssteun in welke vorm dan ook. Qua financieringsstructuur en innovatief vermogen onvergelijkbaar met de scheepsbouw door haar positie in een consumentenmarkt van hoog vermogende klanten.”

Het wordt tijd die unieke en eigen positie meer zichtbaar te maken in diverse nota's, gebaseerd op juiste data en branchedefinities. HISWA is een vanaf 1932 zorgvuldig opgebouwd en fantastisch merk, heeft een uitstekende uitgangspositie, maar het moet eens afgelopen zijn met die ‘uphill battle’ in eigen land.

Partners Maritiem Nederland