Lobby voor Nederlandse hoofdrol in marinebouw | Maritiem Nederland
Achtergrond
Wim van Sluis, voorzitter NML (foto: NML)

Lobby voor Nederlandse hoofdrol in marinebouw

Wim van Sluis, voorzitter Nederland Maritiem Land | woensdag 29 november 2017
Maritieme Cluster

De huidige marinevloot heeft een gemiddelde leeftijd van twintig jaar, schepen zijn nodig aan vervanging toe. Gelukkig is binnen het regeerakkoord 1,5 miljard euro vrijgemaakt voor Defensie. Het betekent groen licht voor de vervanging van mijnenjagers, fregatten en onderzeeboten. Los van het Defensie-belang van een hypermoderne vloot kan dit een enorme impuls geven aan ontwikkeling, industrieel werk en belangrijke innovatie in Nederland.

De vernieuwende kracht van de Nederlandse marinebouw komt voort uit de bijzondere manier van samenwerken in dit cluster. Marineschepen worden hier niet gebouwd door ‘gewoon te bestellen’. Al eeuwenlang worden schepen en onderzeeboten binnen de ‘Gouden Driehoek’ van overheid (Defensie), onderzoeksinstellingen en ondernemingen, ontwikkeld en gebouwd. Die continue afstemming heeft al vele high tech schepen opgeleverd.

Met dit ‘Launching customer’ principe, is onze zelfscheppende marinebouw al eeuwenlang succesvol. In tegenstelling tot de genationaliseerde marinebouw in de omringende landen, is zij daarbij niet afhankelijk van enige staatsteun. De Nederlandse zelfscheppende en private marinebouwsector is verdeeld over heel Nederland. De bedrijven zijn niet alleen gevestigd in de regio’s van Rotterdam, Den Helder en Vlissingen. De tientallen toeleveranciers en producenten in deze sector hebben vestigingen in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Overijssel, Gelderland, Brabant, Limburg, Zuid-Holland en Zeeland. Heel Nederland profiteert dus van deze innovatieve industrie.

'Met het beproefde ‘launching customer’ principe is onze zelfscheppende marinebouw al eeuwenlang succesvol'

 

Het is echter geen automatisme dat de nieuwe schepen en onderzeeboten in Nederland worden gebouwd. Daarom wordt momenteel een stevige maritieme lobby gevoerd, voor de Nederlandse hoofdrol bij deze vervangingsprojecten. De marinebouwsector is immers prima in staat om het beste marineschip en -boot voor de beste prijs te leveren en te onderhouden. Nederland Maritiem Land, Netherlands Maritime Technology, Port of Den Helder, werkgeversorganisaties VNO-NCW en FME houden daarom een vurig pleidooi, voor behoud van Nederlandse regie op deze dossiers. En dat is niet voor niets, zij zien als geen ander de meerwaarde voor de gehele maritieme sector.

Ik hoop dat u ons ondersteunt in ons gezamenlijk pleidooi voor de Nederlandse marinebouw, om deze miljardenorders in eigen land te laten uitvoeren. Ik verwijs u daarbij graag naar het rapport dat Nederland Maritiem Land begin dit jaar samen met anderen heeft uitgebracht: ‘De marine en het marinebouwcluster, een ecosysteem onder druk’.

 

Partners Maritiem Nederland